Hemeroteca

Hemeroteca

L’infern des del cel

El 31 de maig del 1938, l’aviació feixista italiana va descarregar 750 quilos de bombes a Granollers i, en poc més d’un minut, va provocar la mort de 224 persones, entre les quals hi havia 111 dones i 33 infants, un dels atacs més sanguinaris que es van produir durant la Guerra Civil

UNA CONDEMNA UNÀNIME
L’atac va ocupar les pàgines de la premsa anglesa, però els mitjans que hi van dedicar més espai van ser els francesos

Pas­sa­ven cinc minuts de les nou del matí. Els car­rers de Gra­no­llers eren plens de d’infants que ana­ven a l’escola, de gent que feia cua a la plaça de la Por­xada i als car­rers pro­pers per acon­se­guir men­jar, de per­so­nes que tran­si­ta­ven amunt i avall com un dia qual­se­vol. De sobte, un soroll eixor­da­dor va sor­gir del cel. Eren cinc avi­ons ita­li­ans del model Savoia-Marc­hetti SM.79 que, pocs minuts abans, s’havien enlai­rat des de la base de Mallorca i que no havien estat adver­tits per les sire­nes. Si fem cas a la docu­men­tació con­ser­vada als arxius mili­tars ita­li­ans, la missió d’aquesta esqua­dra era des­truir la Cen­tral Elèctrica Esta­ba­nell i Pahisa i l’Ener­gia Elèctrica de Cata­lu­nya, totes dues situ­a­des al car­rer del Rec i que dona­ven elec­tri­ci­tat a la població i als tallers de repa­ració d’avi­ons de Lle­rona. També hi havia altres objec­tius d’interès mili­tar, com ara l’estació de fer­ro­car­ril de la línia del Nord, un camp d’avi­ació (segu­ra­ment el de la Gar­riga) i el pont sobre el riu Con­gost, però cap d’aquests objec­tius va rebre ni el més mínim dany.

L’atac va durar poc més d’un minut. Un ins­tant, gai­rebé un alè, però temps sufi­ci­ent per pro­vo­car una autèntica catàstrofe. En aquest curt espai de temps, els avi­ons ita­li­ans van esco­pir fins a 60 bom­bes. En total, 750 qui­los d’explo­sius. Els recomp­tes ofi­ci­als par­len de 224 morts, 165 dels quals van per­dre la vida aquell mateix dia, men­tre que la resta van morir dies després a con­seqüència de les feri­des pro­vo­ca­des per la metra­lla i els esfon­dra­ments. Del total de vícti­mes que es van poder iden­ti­fi­car (208), hi havia 111 dones i 33 nens de menys de 15 anys. L’atac també va pro­vo­car impor­tants danys mate­ri­als, amb edi­fi­cis i habi­tat­ges esfon­drats com­ple­ta­ment.

La premsa estran­gera va infor­mar a bas­ta­ment d’aquell atac. I alguns mit­jans no van dub­tar a qua­li­fi­car la ciu­tat del Vallès com la Ger­nika cata­lana. El recull de premsa que es con­serva a l’Arxiu Muni­ci­pal de Gra­no­llers inclou algu­nes publi­ca­ci­ons sig­ni­fi­ca­ti­ves, com The New York Times, que l’endemà mateix va publi­car el titu­lar següent: “200 morts en un atac aeri a una població cata­lana.” Però les reac­ci­ons més sig­ni­fi­ca­ti­ves es van pro­duir per part de la premsa fran­cesa, amb capçale­res com ara L’Huma­nité, que l’endemà de la tragèdia des­ta­cava la mort de “500 per­so­nes a Gra­no­llers, entre els quals 350 dones i 100 infants” i, pocs dies després, des­ta­cava que “Gra­no­llers no dis­po­sava de cap objec­tiu mili­tar”. Fins i tot el con­ser­va­dor Le Figaro s’esforçava per ana­lit­zar les pos­si­bles con­seqüències inter­na­ci­o­nals d’aque­lla mas­sa­cre. L’endemà, per donar-ne exem­ple, es pre­gun­tava si hi hau­ria una “pro­testa fran­co­an­glesa sobre el bom­bar­deig de ciu­tats ober­tes” i, qua­tre dies després, anun­ci­ava el pos­si­ble tras­llat d’una “comissió inde­pen­dent de tècnics” des de Lon­dres. Des de la premsa d’aquí, les con­dem­nes van ser unànimes i alguns mit­jans fins i tot van man­te­nir l’espe­rança que aque­lla barbàrie pro­vo­ca­ria una reacció inter­na­ci­o­nal. La rea­li­tat, però, és que les potències ali­a­des van con­tem­plar aquell bom­bar­deig amb la més abso­luta indi­ferència, incons­ci­ents que el drama que havien vis­cut els ciu­ta­dans de Gra­no­llers no tri­ga­rien a viure’l els de mol­tes altres ciu­tats euro­pees.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor