Hemeroteca

Hemeroteca

L’autopista del Caudillo

Franco va fer la darrera visita a Catalunya del 18 de juny al 2 de juliol del 1970, una estada en què va aprofitar per celebrar un Consell de Ministres, recórrer la Costa Brava amb el iot ‘Azor’ i inaugurar un tram del metro de Barcelona i un d’autopista

UN PEATGE CAR
El sistema de peatge resultava molt car, 60 pessetes entre Barcelona i Maçanet, més de 85 cèntims per quilòmetre
PREPARATIUS
Com cada vegada que visitava el país, les empreses van donar festa als treballadors i les escoles van portar els alumnes a rebre el Caudillo

La visita del Cau­di­llo a “aques­tes ter­res de Cata­lu­nya que, com a bon espa­nyol, va esti­mar tant”, va començar el 18 de juny. Franco va arri­bar a Bar­ce­lona en avió i, l’endemà mateix, va aga­far el iot Azor en direcció a Bla­nes. Es va pas­sar el cap de set­mana pes­cant i el diu­menge va dinar al cas­tell de Pera­lada i va recórrer alguns pobles de l’Alt Empordà amb el seu famós Cadi­llac, reduint la velo­ci­tat cada vegada que tra­ves­sava un nucli urbà. La rebuda que va rebre tenia molt més de guió del NO-DO o de Bien­ve­nido Mr. Mars­hall que no pas d’entu­si­asme popu­lar. I fins i tot alguna capçalera, com ara la Revista de Girona, s’atre­via a des­ta­car que “el pas del Cau­di­llo per Girona va ser dels menys soro­llo­sos”, si bé tot seguit pun­tu­a­lit­zava que havia estat “dels més sen­tits”. Tot i l’absència de “soroll”, com cada vegada que Franco visi­tava el ter­ri­tori, les empre­ses van donar festa als tre­ba­lla­dors, les esco­les van fer for­mar els alum­nes, que se situ­a­ven a peu de car­re­tera per salu­dar el vell dic­ta­dor movent ban­de­re­tes espa­nyo­les o enlai­rant pan­car­tes pre­fa­bri­ca­des, i un estol de fidels, des de mili­tants de la Falange fins a alcal­des desig­nats a dit, van córrer a retre-li home­natge.

Durant la seva estada, que es va per­llon­gar durant quinze dies, el dic­ta­dor va fer de tot. Va recórrer de punta a punta la Costa Brava amb el seu iot, va pre­si­dir un Con­sell de Minis­tres en què es van pren­dre “impor­tants acords per a la regió”; va visi­tar una expo­sició sobre els plans de futur de l’alcalde Por­ci­o­les; va assis­tir a solem­nes actes reli­gi­o­sos a la cate­dral de Bar­ce­lona; va inau­gu­rar les ins­tal·laci­ons de Mer­ca­barna, un tram de la línia 5 del metro i un altre de l’auto­pista, con­cre­ta­ment entre Gra­no­llers i Maçanet de la Selva, i final­ment, va assis­tir a la final de la copa del Gene­ralísimo, l’acte més deli­cat del pro­grama. Un informe con­fi­den­cial aler­tava de la pos­si­bi­li­tat que aque­lla “jor­nada fut­bolística pogués ama­gar algun acte dis­so­nant amb l’assistència del gene­ralíssim”, però, de fet, el Barça ja havia estat eli­mi­nat en les semi­fi­nals, amb l’ajuda ines­ti­ma­ble de l’àrbi­tre, Emi­lio Car­los Guru­ceta.

La pri­mera auto­pista

En tot cas, un dels actes més remar­ca­bles de l’agenda del dic­ta­dor va ser la inau­gu­ració de “la pri­mera auto­pista inter­pro­vin­cial d’Espa­nya”. La tarda del 26 de juny, enfi­lat al seu Cadi­llac, Franco va recórrer els 70 quilòmetres que ja esta­ven en fun­ci­o­na­ment, con­cre­ta­ment entre Bar­ce­lona i Maçanet de la Selva. Just després de tra­ves­sar el pont de la Tor­dera, es va tro­bar un arc de flors en què es podia lle­gir: “La província de Girona a Hos­tal­ric saluda el seu Cau­di­llo.”

Bona part dels mit­jans de comu­ni­cació van publi­car exten­ses llo­an­ces sobre la nova infra­es­truc­tura, amb dades i més dades sobre els metres cúbics de terra moguda, les obres d’engi­nye­ria incor­po­ra­des i la rapi­desa amb què havia estat exe­cu­tada. Però només algu­nes capçale­res, entre les quals cal des­ta­car la revista Presència, es van atre­vir a remar­car que les obres s’inau­gu­ra­ven sense estar aca­ba­des i que el sis­tema de peatge, que s’incor­po­rava per pri­mera vegada a l’Estat, resul­tava extra­or­dinària­ment car, amb un cost de 60 pes­se­tes entre Bar­ce­lona i Maçanet de la Selva, més de 85 cèntims per quilòmetre, la mateixa quan­ti­tat que es pagava per recórrer la ruta del Sol, a Itàlia.

El dic­ta­dor va arri­bar a Hos­tal­ric, l’epi­cen­tre de la inau­gu­ració, 10 minuts abans de les vuit del ves­pre. I, amb el seu inter­mi­na­ble seguici, va enfi­lar la pujada fins al cas­tell enmig d’un pas­sadís de ciu­ta­dans, alguns dels quals lluïen ves­tits típics i van ofe­rir-li fruits de la terra. A l’espla­nada l’espe­ra­ven les auto­ri­tats civils i mili­tars i els alcal­des de tots els muni­ci­pis de la província. Amb l’ajuda d’una immensa maqueta, el pre­si­dent d’Auto­pis­tes Con­ces­sionària Espa­nyola (actual Aber­tis), Josep Fer­rer-Bon­soms, va infor­mar el gene­ralíssim de les carac­terísti­ques del tram inau­gu­rat i els que res­ta­ven per com­ple­tar fins a arri­bar a la fron­tera fran­cesa; unes expli­ca­ci­ons que Franco va rebre, segons les cròniques ofi­ci­als, amb “extrema com­plaença”. En el pri­mer cas, es trac­tava de 48 quilòmetres entre Gra­no­llers i Maçanet de la Selva, un pro­jecte que per­me­tia dis­po­sar de 70 quilòmetres de doble via fins a Bar­ce­lona. La con­nexió fins a la fron­tera fran­cesa, però, no es va inau­gu­rar fins cinc anys després i la va haver de fer el seu suc­ces­sor, el príncep Joan Car­les. Fos com fos, després de les expli­ca­ci­ons sobre el pro­jecte, el pre­si­dent d’Auto­pis­tas va fer ofrena a Franco de la meda­lla d’or com­me­mo­ra­tiva de la inau­gu­ració en agraïment a la “con­cessió pres­tada”. A les vuit i cinc, quinze minuts després d’arri­bar a la vila d’Hos­tal­ric, el Cau­di­llo enfi­lava nova­ment l’auto­pista en direcció a Bar­ce­lona.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.