Hemeroteca

Hemeroteca

El socialisme unificat

El 23 de juliol del 1936, fa 84 anys, es va fundar el Partit Socialista Unificat de Catalunya, una formació que va aconseguir aplegar bona part de l’esquerra marxista que coexistia durant la República

CREIXEMENT ACCELERAT
El paper de principal representant de la URSS i l’estratègia de prioritzar l’esforç de guerra a la revolució el van portar a un ràpid creixement

El Par­tit Soci­a­lista Uni­fi­cat de Cata­lu­nya (PSUC), una de les prin­ci­pals for­ma­ci­ons polítiques del segle XX, es va fun­dar el 23 de juliol del 1936. El con­text era espe­ci­al­ment con­vuls. Pocs dies abans, s’havia produït l’aixe­ca­ment d’una part de l’exèrcit i l’esclat de la Guerra Civil, un fet que va acce­le­rar el procés de cons­ti­tució i va fer que aquest fos anòmal, sense un congrés cons­ti­tu­ent. Però el procés de con­fluència dels qua­tre par­tits mar­xis­tes, que havien coe­xis­tit durant el període de la República, no havia estat el resul­tat de la impro­vi­sació, sinó d’un llarg camí que s’havia començar a tran­si­tar després del fracàs de la revolta del 6 d’octu­bre del 1934. Amb la con­vo­catòria de les elec­ci­ons legis­la­ti­ves del febrer del 1936, el procés de con­fluència va esde­ve­nir gai­rebé ine­vi­ta­ble.

A banda dels fac­tors interns, el procés d’uni­fi­cació res­po­nia a l’estratègia de la Inter­na­ci­o­nal Comu­nista que, després de la cele­bració del VII Congrés del Komin­tern, l’agost del 1935, havia deci­dit pri­o­rit­zar les con­vergències democràtiques i anti­fei­xis­tes que reu­nis­sin els par­tits obrers amb els de l’esquerra mode­rada amb l’objec­tiu d’afa­vo­rir un front anti­fei­xista. L’estratègia es va con­cre­tar, al nos­tre país, en l’aliança estratègica del Front d’Esquer­res en les elec­ci­ons del 16 de febrer del 1936 i, poques set­ma­nes després, en la uni­fi­cació d’alguns dels par­tits mar­xis­tes.

Les pri­me­res con­ver­ses van tenir la par­ti­ci­pació del Bloc Obrer i Cam­pe­rol, l’Esquerra Comu­nista, la Unió Soci­a­lista de Cata­lu­nya, el Par­tit Català Pro­le­tari i la Fede­ració Cata­lana del PSOE, però no va arri­bar-se a cap acord, bàsica­ment, per l’hos­ti­li­tat de l’orga­nit­zació comu­nista ofi­cial con­tra els dos par­tits dis­si­dents. A finals del 1935, ja s’havien defi­nit els dos blocs en què res­ta­rien agru­pats els par­tits de l’esquerra mar­xista. D’una banda, el Bloc Obrer i Cam­pe­rol de Joa­quim Maurín i l’Esquerra Comu­nista d’Andreu Nin van for­mar el Par­tit Obrer d’Uni­fi­cació Mar­xista (POUM), i, de l’altra, les qua­tre orga­nit­za­ci­ons res­tants van con­fluir en el PSUC, una deno­mi­nació pro­po­sada per Rafael Vidi­e­lla.

Quan es va pro­duir l’alçament mili­tar, el procés d’uni­fi­cació es tro­bava ja en la recta final. El dia 21, es va pren­dre la decisió i l’endemà, la van rati­fi­car els comitès exe­cu­tius dels qua­tre par­tits. Un bar de la plaça de Sant Josep Oriol va ser l’esce­nari esco­llit per un grup de mili­tants comu­nis­tes repu­bli­cans per crear el PSUC. Poques hores després, en una al·locució a través de la ràdio, el pri­mer secre­tari gene­ral, Joan Como­rera, va anun­ciar la cons­ti­tució del nou par­tit. El procés va ser tan atípic que ni tan sols es va pas­sar pel sedàs d’un congrés cons­ti­tu­ent. De fet, el pri­mer gran acte del nou par­tit no es va cele­brar fins al 16 d’agost, amb un míting al Tea­tre Olym­pia en què van par­ti­ci­par els prin­ci­pals diri­gents de la for­mació.

La guerra i, per damunt de tot, el paper que jugarà la URSS com el prin­ci­pal aliat de la República en la lluita con­tra els solle­vats con­ver­ti­ran el PSUC en una peça fona­men­tal en el sis­tema de par­tits, tal­ment com suc­ceirà amb el Par­tit Comu­nista en l’àmbit espa­nyol. Aquest paper de prin­ci­pal repre­sen­tant de l’aliat de la República, jun­ta­ment amb la seva estratègia política de pri­o­rit­zar l’esforç de guerra a la revo­lució a la rere­guarda, el van por­tar a un crei­xe­ment espec­ta­cu­lar. Dels 6.000 o 7.000 mili­tants que tenia el juliol del 1936 va pas­sar a tenir-ne prop de 60.000 un any després. El crei­xe­ment del par­tit va anar en paral·lel al del sin­di­cat, cosa que va per­me­tre que la UGT acon­seguís dis­pu­tar el lide­ratge de la CNT entre els obrers.

Però l’estratègia del PSUC i el seu desig de con­ver­tir-se en la força hegemònica entre les clas­ses popu­lars xocava de ple amb la dels anar­co­sin­di­ca­lis­tes de la CNT i els trotskis­tes del POUM, el seu prin­ci­pal adver­sari polític. La tensió va escla­tar el maig del 1937, quan es van pro­duir enfron­ta­ments armats als car­rers de Bar­ce­lona. La der­rota de la CNT i el POUM va donar inici a la pèrdua d’influència del pri­mer i a la per­se­cució sis­temàtica del segon, en un procés diri­git direc­ta­ment des de Mos­cou. A par­tir d’ales­ho­res, el pes del PSUC no va parar de créixer.

Confluència de quatre partits

La major part dels partits comunistes que es van formar durant el segle XX van néixer de les escissions per l’esquerra dels partits socialistes. El PSUC n’és una excepció i va ser el resultat de la unificació de quatre petits partits de l’esquerra marxista que van coexistir durant la República (1931-1936). El sistema electoral afavoria les majories i només la Unió Socialista, liderada per Joan Comorera, va aconseguir penetrar en el Parlament i formar part del govern de la Generalitat del bracet d’ERC, el partit hegemònic de l’esquerra. A més de la Unió Socialista, en el PSUC van confluir el Partit Comunista de Catalunya, el Partit Català Proletari i la Federació Catalana del PSOE, amb un pes molt residual en la societat catalana. En van quedar exclosos el Bloc Obrer i Camperol de Joaquim Maurín i l’Esquerra Comunista d’Andreu Nin, que van confluir en el POUM.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor