Hemeroteca

Hemeroteca

La mort del colpista

El 12 d’agost del 1936, el general Manuel Goded, el cap de l’aixecament del 18 de juliol a Barcelona, va ser afusellat al glacis de Santa Eulàlia del castell de Montjuïc després de ser jutjat pel tribunal popular

A dos quarts de vuit del matí del 18 de juliol del 1936, el gene­ral Manuel Goded fa públic el ban en què declara l’estat de guerra a Mallorca. Es tracta de l’inici de l’aixe­ca­ment con­tra la República a les Illes; però el prin­ci­pal objec­tiu del mili­tar se situa alguns quilòmetres més enllà, a Bar­ce­lona. Poc després, cap a dos quarts d’onze, un hidro­avió Savoia SM el tras­llada, jun­ta­ment amb el seu fill Manuel, a la capi­tal cata­lana. A les 12 del mig­dia, l’avió aterra a la zona de l’Aeronàutica Naval, on el rep un petit des­ta­ca­ment que li ren­deix els honors. Imme­di­a­ta­ment, es tras­llada a l’edi­fici de la Capi­ta­nia Mili­tar, al pas­seig de Colom, on els rebels inten­ten resis­tir l’embat de les for­ces lle­ials. Després de llançar dos crits de “Visca Espa­nya!” i “Visca l’exèrcit”, el gene­ral es tanca amb els caps i ofi­ci­als de l’Estat Major per tal de posar-se al dia de la situ­ació.

Les notícies que rep no són exces­si­va­ment afa­la­ga­do­res. Els objec­tius mili­tars no s’han asso­lit i en molts punts les for­ces revol­ta­des han estat asset­ja­des per civils armats i guàrdies d’assalt. Bona part dels edi­fi­cis ofi­ci­als, com ara la Comis­sa­ria Gene­ral i el Palau de la Gene­ra­li­tat, ni tan sols han estat ata­cats i tam­poc s’han ocu­pat les emis­so­res de ràdio ni Cor­reus. El gene­ral intenta mobi­lit­zar el regi­ment d’Alcàntara, que ni tan sols ha sor­tit al car­rer, però quan acon­se­gueix fer-ho, és inter­cep­tat per un grup de civils armats que els obli­guen a refu­giar-se a l’Hotel Ritz. Goded tam­poc té èxit a l’hora d’inten­tar con­tro­lar la base aèria del Prat, des d’on apa­rells de l’esqua­dra de Bre­guets bom­bar­de­gen els revol­tats de la caserna de Sant Andreu. Davant la nega­tiva d’impos­si­bi­li­tat d’acon-seguir el suport de la Guàrdia Civil, Goded s’atrin­xera a l’edi­fici de la Divisió, on és asset­jat per for­ces de la Guàrdia Civil, guàrdies d’assalt i obrers. La lluita dura escas­sa­ment una hora, però és acar­nis­sada. Final­ment, els insur­gents deci­dei­xen his­sar la ban­dera blanca des del balcó prin­ci­pal i, pocs minuts després, Manuel Goded és conduït al Palau de la Gene­ra­li­tat, on Lluís Com­panys el con­vida a fer el mateix que ell va fer la mati­nada del 7 d’octu­bre del 1934. La con­versa és tensa, però final­ment Goded cedeix i, des d’allà mateix, es diri­geix als seus sim­pa­tit­zants amb un mis­satge típica­ment mili­tar: “La sort m’ha estat adversa i he cai­gut pre­so­ner. Si voleu evi­tar que segueixi el ves­sa­ment de sang, que­deu des­lli­gats del com­promís que teníeu amb mi.” És la cer­ti­fi­cació que l’alçament, a Bar­ce­lona, ha fra­cas­sat.

El con­sell de guerra

Aquell mateix dia, Goded és tras­lla­dat al vai­xell Uru­guay, el mateix esce­nari on havien estat empre­so­nats i jut­jats milers d’impli­cats en la revolta del 6 d’octu­bre del 1934. I, poques set­ma­nes després, con­cre­ta­ment el dia 11 d’agost, és sotmès a un con­sell de guerra jun­ta­ment amb el gene­ral de bri­gada Álvaro Fernández Bur­riel. En la seva decla­ració, Goded afirma que s’ha tras­lla­dat a Bar­ce­lona per encapçalar el cop d’estat. El gene­ral, que com­bina alguns silen­cis cla­mo­ro­sos i les res­pos­tes cur­tes, gai­rebé telegràfiques, amb algu­nes fal­se­dats mani­fes­tes, afirma que el movi­ment “no està ori­en­tat a un canvi de règim”, i que tam­poc va con­tra la Cons­ti­tució de la República, sinó que té un caire “exclu­si­va­ment mili­tar” i l’objec­tiu de “com­ba­tre els extre­mis­tes d’una i altra banda”. El gene­ral té una acti­tud des­pec­tiva amb el cap de la divisió, el gene­ral Llano de la Enco­mi­enda, mal­grat que afirma que ell mateix “no va trans­me­tre cap ordre perquè estava gai­rebé inco­mu­ni­cat”. L’advo­cat defen­sor de Goded intenta espol­sar la res­pon­sa­bi­li­tat del gene­ral i el pre­senta com un mili­tar que no ha pres la ini­ci­a­tiva: “La guar­nició de Bar­ce­lona va dema­nar a Manuel Goded la seva coo­pe­ració. Ell hi accedí. Però no pre­parà el movi­ment ni donà ordres.” Mal­grat tot, tant Goded com Bur­riel són con­dem­nats a mort.

L’afu­se­lla­ment

Algu­nes per­so­na­li­tats inten­ten inter­ce­dir per acon­se­guir sal­var la vida de Goded. Tan­ma­teix, és deba­des. Tal com recor­darà anys després Julián Zuga­za­goi­tia, aques­tes pres­si­ons seran “infe­ri­ors en força coer­ci­tiva a les de les mas­ses cata­la­nes, que urgien el com­pli­ment de la sentència”. La sentència s’exe­cuta hores després, la mati­nada del 12 d’agost. Poc després de les cinc de la mati­nada, Goded i Fernández Bur­riel són tras­lla­dats des del vai­xell Uru­guay fins al cas­tell de Montjuïc, for­ta­ment cus­to­di­ats. A banda d’un esca­mot de la Guàrdia Civil, els sen­ten­ci­ats són escor­tats per una comi­tiva de trenta-tres vehi­cles, ocu­pats per mem­bres de les milícies anti­fei­xis­tes.

El gene­ral Goded es pre­senta davant l’esca­mot d’afu­se­lla­ment “per­fec­ta­ment ves­tit i afai­tat”: “Havia dedi­cat a la seva imatge cui­dats minu­ci­o­sos. Amb una cigar­reta a la mà, ben engan­xada la cen­dra al foc, va assis­tir als pre­pa­ra­tius de l’esca­mot d’afu­se­lla­ment i, quan tot va estar llest, va aspi­rar una ale­nada de fum, va llençar la punta de la cigar­reta i, afer­mant els peus a terra, va con­tem­plar com els fusells li envi­a­ven la mort”, tal com relata Julián Zuga­za­goi­tia. Poc després de donar-se com­pli­ment de la sentència, els mili­ci­ans his­sen la ban­dera negra, tal com era habi­tual cada vegada que algun pres del Cas­tell de Montjuïc era ajus­ti­ciat.

CONSPIRADOR VOCACIONAL

Manuel Goded (Puerto Rico, 1882-Barcelona, 1936) era un conspirador congènit. Forjat a la guerra del Marror i ascendit a cap de l’Estat Major del general José Sanjurjo, va començar a conspirar durant la dictadura de Primo de Rivera, el 1930, va participar directament en la sanjurjada del 1932, va ajudar Franco en la repressió de la revolució d’Astúries del 1934 i va seguir conspirant arran de la victòria del Front Popular el 1936. El govern de la República el vas destinar a les Illes Balears amb la idea d’allunyar-lo de la península. En el cas de l’aixecament del 18 de juliol, en un primer moment Goded tenia assignada la plaça de València amb l’objectiu de formar una columna que es dirigís cap a la capital; però la tarda del 16 de juliol, dos dies abans de la data senyalada, Mola li va confirmar que s’encarregaria de la plaça de Barcelona en substitució del general Manuel González Carrasco.

Un facciós reivindicat

Dos anys després de la seva mort, el fill de Goded que l’havia acompanyat en el viatge des de Mallorca fins a Barcelona va publicar un llibre titulat Un faccioso cien por cien. En aquells moments, no només s’havien posat en dubte les condicions militars de Goded, sinó fins i tot el seu perfil conpiratiu, alimentat per les males relacions que mantenia amb el Generalísimo. El 12 d’agost de 1939, tres anys després del seu afusellament, les restes de Goded van ser traslladades al cementeri de l’Almudena. Quan el general Varela va convidar Franco a assistir als actes de comiat, el Generalísimo va contestar. “No estaré mai amb Goded, ni viu ni mort”. També sobta la inusual benevolència del dictador amb els membres del consell de guerra que va condemnar Goded. El general Franco commutarà totes les penes de mort i alguns dels condemnats fins i tot van rebre llibertat condicional o vigilada.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.