Hemeroteca

Hemeroteca

L’assassí de Stalin

El 21 d’agost del 1940, fa justament vuitanta anys, Lev Trotski, un dels líders de la Revolució Russa, va morir a la ciutat de Coyoacán (Mèxic) després d’haver estat malferit el dia anterior pel català Ramon Mercader, un agent a les ordres del dictador Ióssif Stalin

OPERACIÓ UTKA
El pla per assassinar Trotski tenia diverses cèl·lules operatives, però la que va aconseguir el seu objectiu va ser la que formaven Ramon Mercader, la seva mare i Nahum Eitingon

A finals del 1938, el dic­ta­dor rus Ios­sif Sta­lin ha acon­se­guit eli­mi­nar gai­rebé tots els seus ene­mics polítics. La purga, que ha dege­ne­rat defi­ni­ti­va­ment la Revo­lució Russa, ha estat bate­jada amb el nom de Gran Ter­ror. Només resta un adver­sari, Lev Trotski, que ha hagut d’empren­dre el camí de l’exili i, en aquells moments, ha acon­se­guit esta­blir-se a Mèxic, el país que es con­ver­tirà en el destí de milers d’exi­li­ats repu­bli­cans. Fa anys que el por­ta­veu del Par­tit Comu­nista de la Unió Soviètica no s’ocupa de “l’ene­mic del poble soviètic”, però, mal­grat tot, Sta­lin no l’ha obli­dat i fa mesos que el té en el punt de mira.

El pla, bate­jat amb el nom d’ope­ració Utka, pre­veu l’existència de diver­ses cèl·lules per tal de dis­po­sar de més opci­ons d’èxit. Una d’aques­tes és la for­mada per Ramon Mer­ca­der i la seva mare, Cari­dad del Río, als quals s’afe­geix Nahum Eitin­gon. Mer­ca­der assu­meix una nova iden­ti­tat, en aquest cas la del cana­denc Frank Jack­son. A París, el català demos­tra les seves habi­li­tats de con­quis­ta­dor per gua­nyar-se la con­fiança de Syl­via Age­loff i, a través d’ella, acos­tar-se a Trotski.

L’ASSAS­SI­NAT

A prin­ci­pis del 1940, quan Age­loff comença a tre­ba­llar com a secretària del líder revo­lu­ci­o­nari, les seves por­tes s’obren de bat a bat. A par­tir d’aquest moment, comença la dar­rera fase del seu pla, que con­sis­teix a gua­nyar-se la con­fiança del líder rus amb l’objec­tiu de que­dar-se sol amb ell. Mer­ca­der porta cada dia la seva pare­lla a la vila de Coyocán, on s’hos­tatja Trotski i, a poc a poc, acon­se­gueix fer-se fami­liar entre l’entorn i els guàrdies que vigi­len la residència del líder rus. El 20 de març acon­se­gueix entrar-hi per pri­mera vegada, però mal­grat tot, manté la sang freda i espera amb calma algu­nes set­ma­nes més.

El 20 d’agost, final­ment, Mer­ca­der es des­plaça fins al domi­cili de Trotski amb l’excusa de lliu­rar-li uns docu­ments. Quan el líder rus s’apropa a la fines­tra per tal d’acon­se­guir llum natu­ral, el català el col­peja amb un piu­let. Els guar­da­es­pat­lles de Trotski no poden impe­dir el cop, però atu­ren la fugida de l’assassí. La seva mare i Eitin­gon, que l’espe­ren a l’exte­rior de la casa, acon­se­guei­xen fugir. Mal­grat la inten­si­tat de les feri­des, el líder rus no perd el conei­xe­ment en cap moment, però mor l’endemà al lloc de socors de Cruz Verde, al cen­tre de la capi­tal.

Men­tres­tant, en una habi­tació pro­pera, for­ta­ment cus­to­diat per la poli­cia i amb el cap embe­nat pels cops rebuts durant la detenció, Ramon Mer­ca­der es refà de les feri­des. Quan coneix els fets, la seva amant, Syl­via Age­loff, intenta suïcidar-se. Durant els inter­ro­ga­to­ris, Mer­ca­der repe­teix cons­tant­ment que ha matat Trotski per motius per­so­nals, tal com havien esta­blert, i durant els anys de reclusió, manté inal­te­ra­ble la seva fe esta­li­nista i fins i tot rebutja la lli­ber­tat con­di­ci­o­nal a canvi d’adme­tre que per­tany als ser­veis secrets soviètics.

UN “heroi de l’URSS”

La vida de Mercader sembla extreta d’una novel·la d’Ian Fleming. Fill d’una família burgesa, el 1937, abans d’acabar la Guerra Civil, la seva mare, fervent estalinista, el va convèncer per unir-se als serveis secrets soviètics amb la idea d’assassinar Trotski. Després d’aconseguir-ho, la seva identitat es va convertir en un gran misteri. El 1944 va ser condemnat a vint anys de presó amb el nom de Jacques Mornard i no va ser fins al 1950 que el criminòleg Alfonso Quiroz va descobrir la seva veritable identitat. El 1960 va sortir de la presó i després de passar per l’Havana i Praga, es va establir a l’URSS, on va entrar al KGB i li van atorgar l’Ordre de Lenin, la principal distinció soviètica. L’epitafi de la seva tomba el presenta com a “Ramon Ivanovixt López, heroi de la Unió Soviètica”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor