Hemeroteca

Hemeroteca

La darrera carlinada

El 26 d’agost del 1875, els carlins que resistien a la Seu d’Urgell van capitular, una acció que va representar la fi de la darrera guerra carlina al nostre país

BOMBARDEJOS CONSTANTS
A partir del dia 28 de juliol, els bombardejos no es van aturar. El més virulent es va produir el 10 d’agost, amb la meitat de les cases de Castellciutat destruïdes
TROPA DESMORALITZADA
Feia temps que la guarnició vivia en un ambient enrarit, amb desercions contínues i problemes derivats de l’impagament dels sous als voluntaris del pretendent

A prin­ci­pis del 1875, la dar­rera guerra car­lina ha entrat en una fase deci­siva. La res­tau­ració de la dinas­tia borbònica en la figura d’Alfons XII ha pro­vo­cat la pèrdua d’una part impor­tant dels suports con­ser­va­dors, pro­gres­si­va­ment aco­mo­dats al nou règim borbònic. Al des­gast i a la divisió del bàndol carlí, s’hi afe­geix la recu­pe­ració de la ini­ci­a­tiva per part de l’exèrcit alfonsí, coman­dat pel gene­ral Arse­nio Martínez Cam­pos. El mes de maig, l’equi­li­bri de for­ces és molt favo­ra­ble als libe­rals, amb 40.000 efec­tius, molt per sobre dels 10.000 de les tro­pes car­li­nes i, a poc a poc, acon­se­guei­xen expul­sar els tra­di­ci­o­na­lis­tes de les pla­ces on s’havien fet forts, com ara Olot.

És en aquest con­text que es pro­du­eix, a par­tir del 10 de juliol, l’assalt a la Seu d’Urgell, la dar­rera de les pla­ces for­tes que els car­lins con­ser­ven a Cata­lu­nya. Fa temps que la guar­nició viu en un ambi­ent enra­rit, amb deser­ci­ons contínues i pro­ble­mes deri­vats de l’impa­ga­ment dels sous als volun­ta­ris del pre­ten­dent. El 18 de febrer, en una carta del gover­na­dor mili­tar a Fran­cesc Tris­tany, gene­ral en cap dels car­lins cata­lans, el gover­na­dor con­fessa: “Tota la guar­nició es troba tras­bal­sada, les com­pa­nyies fan jus­tes recla­ma­ci­ons i pro­mo­uen escàndols, fins al punt que si no hagués estat per les meves suaus reco­ma­na­ci­ons, hau­rien aban­do­nat les guàrdies.”

Un setge de trenta dies

L’ope­ració de setge s’ini­cia el 10 de juliol, quan el gene­ral Martínez Cam­pos acon­se­gueix aple­gar un con­tin­gent de 6.000 homes. La set­mana ante­rior, el gene­ral acon­se­gueix con­tro­lar les posi­ci­ons pro­pe­res i les vies de comu­ni­cació. Les notícies que arri­ben d’aque­lla acció a la resta del país ho fan amb comp­ta­go­tes, com remarca un cro­nista del diari El Impar­cial: “La gran distància que ens separa de la Seu d’Urgell i la falta abso­luta de comu­ni­ca­ci­ons amb aque­lla comarca, si dei­xem de banda el telègraf de Bourg-Madame a Mar­se­lla i Bar­ce­lona, pro­vo­quen que no sapi­guem res del que passa al cam­pa­ment.” El 27 de juliol, el nucli urbà és aban­do­nat i el blo­queig s’estreny a la ciu­ta­de­lla mili­tar, el cas­tell, la torre de Sol­sona i el poble de Cas­tell­ciu­tat.

A par­tir del 28 de juliol, les zones con­tro­la­des pels car­lins són sot­me­ses a bom­bar­de­jos cons­tants. El més viru­lent de tots es pro­du­eix el dia 10 d’agost, quan la mei­tat de les cases de Cas­tell­ciu­tat que­den des­truïdes. Per ado­nar-se de la mag­ni­tud del bom­bar­deig, val la pena remar­car que Bil­bao, sot­mesa a un setge de dos mesos, va rebre 10.000 gra­na­des i bales de canó, una xifra infe­rior a la de la Seu en la mei­tat de temps. A poc a poc, la des­mo­ra­lit­zació comença a afec­tar els defen­sors i pro­li­fe­ren els deser­tors i les peti­ci­ons d’indult. Tal com explica mesos després el gene­ral Anto­nio Lizárraga, “els sol­dats deser­ta­ven a dot­ze­nes i trac­ta­ven amb l’ene­mic pel seu compte”.

A poc a poc, la situ­ació esdevé des­es­pe­rada. Un dels car­lins que pateix el setge, Fran­cisco Her­nando, des­criu un qua­dre dramàtic: “Els ulls apa­gats, les gal­tes enfon­sa­des, les veus entre­ta­lla­des i supli­cants d’alguns anun­ci­ava que se’ls aca­bava la vida [...]. Unes quan­tes hores més i tots morim, uns per defa­lli­ment i els altres de des­es­pe­ració.” És molt pro­ba­ble que el cro­nista hi posés, com s’acos­tuma a dir, més pa que for­matge, sobre­tot per jus­ti­fi­car la ren­dició; però és ben cert que la situ­ació esdevé insos­te­ni­ble. Final­ment, el dia 26 d’agost, la Seu d’Urgell capi­tula.

L’endemà, la premsa gover­na­men­tal informa de “l’èxit feliç que han asso­lit els asset­ja­dors [...], hàbil­ment diri­gits pel bizarro gene­ral Martínez Cam­pos[...] i els defen­sors car­lis­tes, després de lliu­rar els forts, han que­dat com a pre­so­ners de guerra”. Entre els cap­tu­rats hi ha 877 sol­dats i uns 150 caps i ofi­ci­als, entre els quals des­taca el gene­ral Lizárraga i el vice­pre­si­dent de la Dipu­tació car­lina, Joan Mes­tre. Un dels més il·lus­tres pre­so­ners és el bisbe de la Seu, Josep Cai­xal, que és empre­so­nat al cas­tell d’Ala­cant. La pèrdua de la Seu d’Urgell repre­senta el prin­cipi de la fi dels car­lins, amb una capa­ci­tat mili­tar que arriba a estar sota mínims.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor