Hemeroteca

Hemeroteca

Les lleis de l’odi

El 15 de setembre del 1935, els nazis van aprovar les lleis de Nuremberg, que privaven els jueus de la nacionalitat alemanya

HISSAR LA BANDERA
HISSAR LA BANDERA
Els jueus ni tan sols podien expressar públicament el seu patriotisme i s’arriscaven a anar a la presó en cas d’hissar la bandera del Reich

A mit­jans del mes de setem­bre del 1935, el Par­tit Naci­o­nal­so­ci­a­lista Obrer Ale­many (el NSDAP) cele­bra la seva con­cen­tració anual a Nurem­berg, la “ciu­tat més ale­ma­nya”, tal com l’ano­me­nava Adolf Hit­ler. La tro­bada es repe­teix des del 1923, però, en els dar­rers anys, s’ha con­ver­tit en un apa­ra­dor del poder crei­xent dels nazis. Des de l’any ante­rior, a més, les imat­ges d’aquell esde­ve­ni­ment han que­dat ins­tal·lades en la retina de milers de per­so­nes gràcies a l’esce­no­gra­fia d’Albert Speer i a les fil­ma­ci­ons de Leni Rie­fens­tahl, que tri­om­fen als fes­ti­vals de Venècia i París. La tro­bada del 1935 s’ano­mena Congrés per la Lli­ber­tat. Es tracta d’una referència a l’alli­be­ra­ment del Trac­tat de Ver­sa­lles, que ha man­tin­gut Ale­ma­nya sub­ju­gada després de la der­rota en la Pri­mera Guerra Mun­dial, però, para­do­xal­ment, per a la comu­ni­tat jueva, aquell Congrés per la Lli­ber­tat es con­ver­teix en una referència luc­tu­osa, en la pri­mera peça d’un engra­natge legal dis­cri­mi­na­tori que comença amb la segre­gació racial i cul­mina amb l’exter­mini sis­temàtic als camps d’Auschwitz.

L’anti­se­mi­tisme està pro­fun­da­ment arre­lat en la soci­e­tat ale­ma­nya, però els nazis el con­ver­tei­xen en una de les seves ban­de­res. De fet, ha estat el mateix Hit­ler qui a Mein kampf ha defi­nit els jueus com una lacra social que “ha de ser extir­pada com un tumor can­ce­ri­gen” i ha lamen­tat que durant la Pri­mera Guerra Mun­dial no s’hagués “llançat gas verinós a dotze o quinze mil d’aquests hebreus cor­rup­tors del poble”. L’odi als jueus s’ino­cula a través de dia­ris com Der Stürmer, que pro­clama ober­ta­ment que “els jueus són la nos­tra desgràcia” i, a par­tir del 1933, es difon des de la pro­pa­ganda ofi­cial, con­tro­lada per Joseph Goeb­bels.

Cap a la dis­cri­mi­nació

Durant els dotze anys en què es manté el Ter­cer Reich, s’arri­ben a pro­mul­gar fins a qua­tre-cen­tes lleis o nor­mes en les quals es pro­hi­beix als jueus les coses més inver­sem­blants, des de tocar en una orques­tra simfònica fins a pos­seir una mas­cota. La para­noia per­se­cutòria dels nazis no té límits. El 25 de juliol del 1935, pocs dies abans de l’apro­vació de les lleis de Nurem­berg, s’impulsa un ban en què es diu: “A causa de diver­sos fets des­a­gra­da­bles i del fet que la immensa majo­ria de la nos­tra comu­ni­tat naci­o­nal se sent molesta per la presència dels jueus, he pro­hi­bit als jueus l’ús de totes les pis­ci­nes, ins­tal·laci­ons de banys inte­ri­ors i solàriums públics. En totes aques­tes ins­tal·laci­ons es col·loca­ran car­tells d’advertència que diguin: pro­hi­bit l’accés als jueus.”

En tot cas, el pro­blema prin­ci­pal per als nazis es pre­senta a l’hora de defi­nir qui és jueu. Aquest és l’objec­tiu de les lleis de Nurem­berg, que incor­po­ren tant la llei de ciu­ta­da­nia del Reich com la llei per a la sal­va­guarda i l’honor ale­many. Les lleis han estat redac­ta­des pel jurista i polític Wil­helm Frick, minis­tre de l’Inte­rior del Reich, amb el vis­ti­plau del Führer i de Julius Streic­her, estret col·labo­ra­dor de Hit­ler i reco­ne­gut anti­se­mita. Les nor­mes esta­blei­xen que només seran con­si­de­rats ciu­ta­dans ale­manys “els con­na­ci­o­nals de sang ale­ma­nya o afí que hagin donat deguda prova, a través de les seves acci­ons, de la seva volun­tat i dis­po­sició de ser­vir al poble i al Reich ale­many amb lle­ial­tat”. En poques hores, doncs, els ale­manys jueus, inclo­sos milers de vete­rans de guerra o famílies que por­ten segles a Ale­ma­nya, per­den la naci­o­na­li­tat i es con­ver­tei­xen en súbdits del Ter­cer Reich.

Els nazis, però, no en tenen prou amb treure la ciu­ta­da­nia als jueus, sinó que van més enllà en el seu desig d’extir­par-los de la soci­e­tat ale­ma­nya. Tal com es lle­geix en el punt quart del pro­grama polític dels nazis, “cap jueu pot ser mem­bre de la raça i, per tant, tam­poc pot ser ciu­tadà ale­many”. Per tal de “puri­fi­car” la raça ària, els matri­mo­nis entre jueus i ciu­ta­dans de sang ale­ma­nya que­den pro­hi­bits o són anul·lats en cas que s’hagin cele­brat a l’estran­ger. Els jueus, a més, ni tan sols poden fer pro­fessió de fe de la pàtria ale­ma­nya i s’arris­quen a anar a la presó en cas d’his­sar la ban­dera del Reich. Les lleis també pro­hi­bei­xen que les ale­ma­nyes ser­vei­xin com a cri­a­des a les llars dels jueus.

Para­do­xal­ment, una part de la comu­ni­tat jueva rep les lleis de Nurem­berg com un alleu­ja­ment. Des de fa anys són sot­me­sos a una per­se­cució impla­ca­ble, que ha pro­vo­cat l’exili de milers de famílies. L’existència d’una llei, ni que sigui dis­cri­mi­natòria, s’inter­preta com una empara legal. El temps esva­eix del tot aquesta pri­mera sen­sació. El ter­ri­ble pogrom del 9 de novem­bre del 1938, cone­gut com “la nit dels vidres tren­cats”, posa de mani­fest que la per­se­cució dels nazis, amb la con­nivència de bona part de la soci­e­tat ale­ma­nya, no té límits. Amb el pas dels anys, doncs, aque­lles lleis pro­mul­ga­des a Nurem­berg es con­ver­tei­xen en la pri­mera porta cap a l’ano­me­nada “solució final” i els camps d’exter­mini. Una porta a l’infern i a una de les pit­jors tragèdies que ha cone­gut la huma­ni­tat.

De l’odi racial a la llei

Una cosa era la voluntat de perseguir els jueus i una altra, ben diferent, determinar qui ho era. De fet, els buròcrates nazis es van passar dos mesos discutint sobre aquesta qüestió i van acabar establint que era jueu qui tenia com a mínim tres avis jueus. Pel que fa als mestissos es van haver de fixar dos graus.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor