Hemeroteca

Hemeroteca

L’estrena de l’Orquestra

El 13 d’octubre del 1920, fa justament cent anys, el Palau de la Música Catalana va acollir el primer concert de l’Orquestra Pau Casals, una fita històrica en la modernització del repertori simfònic del nostre país

GESTACIÓ DEL PROJECTE
GESTACIÓ DEL PROJECTE
Pau Casals es va posar a treballar en la creació de l’Orquestra el juny del 1920, just després de tornar d’una gira artística

En un lli­bret edi­tat amb motiu de l’estrena de l’Orques­tra Pau Casals, hom expli­cava el procés de ges­tació de la ini­ci­a­tiva. El vio­lon­cel·lista, que havia recor­re­gut el món d’una punta a l’altra, havia anat “des­co­brint, fins i tot en pobla­ci­ons de segon ordre, magnífiques cor­po­ra­ci­ons orques­trals que asso­lien un grau de per­fecció ben enve­ja­ble”. Al nos­tre país exis­tia el pre­ce­dent de l’Orques­tra Simfònica de Bar­ce­lona, fun­dada el 1910 sota la direcció de Joan Lamote de Grig­non, però havia estat dis­solta a mei­tat de la dècada dels vint. Hi havia, doncs, un buit nota­ble, i Pau Casals va assu­mir el repte de cobrir-lo i de situar el nos­tre país en la moder­ni­tat musi­cal.

El juny del 1920, quan va tor­nar de la seva dar­rera gira artística, va creure que havia “arri­bat l’hora de con­ver­tir en obra la seva pen­sada” i va posar fil a l’agu­lla. Va orga­nit­zar una junta, va cer­car suports i va con­trac­tar 88 músics, 66 dels quals –que ell mateix va pagar–, de l’Orques­tra Simfònica del Gran Tea­tre del Liceu. Alguns mit­jans d’infor­mació dona­ven compte, pun­tu­al­ment, de l’arri­bada de músics de renom per engrui­xir l’orques­tra, com ara Lamou­ret i Morin; tots dos havien acon­se­guit el pri­mer premi del Con­ser­va­tori de París. El 4 d’octu­bre, va començar un intens pro­grama d’assa­jos, amb ses­si­ons diàries de tarda i nit, tre­ba­llant en aspec­tes com l’afi­nació, que lla­vors no eren habi­tu­als a les orques­tres del país. Casals, extre­ma­da­ment exi­gent, va acon­se­guir que els músics ren­dis­sin al màxim i se sen­tis­sin res­pon­sa­bles d’una obra que anava més enllà de la inter­pre­tació pura i sim­ple.

El con­cert inau­gu­ral

L’estrena de l’Orques­tra es va pro­gra­mar per al 13 d’octu­bre (“al punt de tres quarts de deu”, tal com es remar­cava en el lli­bret edi­tat) al Palau de la Música Cata­lana, el mateix espai que va aco­llir els assa­jos i que es con­ver­ti­ria, a par­tir d’ales­ho­res, en la casa pai­ral de la for­mació. El reper­tori, que es va voler recor­dar fa pocs dies en un con­cert com­me­mo­ra­tiu, va començar amb la Suite en re menor de Johann Sebas­tian Bach, que va acon­se­guir arren­car els pri­mers aplau­di­ments del públic, sobre­tot després de la cone­guda ària. En el pro­grama de mà que es va lliu­rar al públic s’adver­tia de “les alte­ra­ci­ons i fal­se­dats ben sovint come­ses en la inter­pre­tació de tan soberga pàgina”. Pau Casals es va arris­car i la va exe­cu­tar de manera dife­rent a allò que hom estava habi­tuat, “amb el cant dels pri­mers vio­lins una octava més aguda i alte­ra­des algu­nes notes”, tal com remar­cava el crític Cli­ment Lozano. Alguns crítics, però, van tro­bar l’exe­cució exces­si­va­ment “dura”: “Ens feu enyo­rar la dolçor, pas­to­si­tat i expressió justa que ella troba en el vio­lon­cel d’en Casals.” A con­ti­nu­ació, va seguir amb la vui­tena sim­fo­nia de Beet­ho­ven. Després de la pausa, l’Orques­tra va des­co­brir el que seria un dels seus ele­ments iden­ti­ta­ris: la intro­ducció de com­po­si­tors poc habi­tu­als en l’escena musi­cal del país, com ara Ravel, amb el seu Ma mère l’oye, i Liszt, amb Die ide­ale, un poema simfònic a par­tir de la poe­sia de Schi­ller.

Les valo­ra­ci­ons dels crítics musi­cals que van assis­tir a l’estrena ens trans­me­ten un sen­ti­ment agre­dolç. Des de La Veu de Cata­lu­nya, que havia seguit amb espe­cial interès el procés de ges­tació de la ini­ci­a­tiva, es lamen­ta­ven que “el gest d’en Casals merei­xia cer­ta­ment un major interès per part dels bar­ce­lo­nins de posició que esti­men la música”; si bé es con­gra­tu­la­ven que: “Al Palau s’hi con­gregà un públic selecte, dis­tin­git i bas­tant nombrós, que premià amb cons­tants aplau­di­ments la seri­osa tasca del nos­tre artista i la del seu triat estol de pro­fes­sors.” En un pri­mer moment, la soci­e­tat bar­ce­lo­nina va aco­llir amb una certa fre­dor la ini­ci­a­tiva i no li va donar el suport que es merei­xia. Però, a poc a poc, va acon­se­guir con­so­li­dar-se en l’escena cul­tu­ral bar­ce­lo­nina i inter­pre­tar obres inèdites al nos­tre país, com els grans ora­to­ris de Bach, Les esta­ci­ons i La cre­ació, de Franz Joseph Haydn; la Missa en si, de Franz Schu­bert i la Sim­fo­nia dels salms, d’Igor Stra­vinski.

A banda de les valo­ra­ci­ons sobre l’aco­llida del públic, els peri­o­dis­tes es van mos­trar espe­ci­al­ment com­pren­sius amb una orques­tra que acu­mu­lava molt poques set­ma­nes d’assa­jos i que, per tant, tenia molt marge de millora. El crític Cli­ment Lozano, des de les pàgines de La Van­guar­dia, es pre­gun­tava: “Supera la seva actu­ació d’esquena al públic a la que fa de cara a aquest?” Lozano es mos­trava com­pren­siu amb aquest canvi de rol i afir­mava: “Cal entre­veure el que serà, amb base tan ferma, amb ori­en­tació tan sana com demos­tra tenir ja des de bon començament.” A banda d’aquesta valo­ració glo­bal, el peri­o­dista remar­cava que “és en els ins­tru­ments de corda en els que ha acon­se­guit el major domini d’efec­tes i detalls, la major cohesió i expres­si­vi­tat”.

FER ARRIBAR LA MÚSICA A LA GENT

En l’afany d’acostar la música clàssica a la gent, el 1925, Pau Casals va crear l’Associació Obrera de Concerts. L’objectiu, en aquest cas, se centrava en el desig de permetre a la classe obrera gaudir de la música. Per una petita quota (6 pessetes l’any), els associats tenien dret a l’assistència a sis concerts. En aquells moments, ja existien algunes iniciatives populars arreu del país, la més significativa de les quals eren els cors d’Anselm Clavé.

DE L’ARC A LA BATUTA

Pau Casals va néixer al Vendrell (Baix Penedès) el 29 de desembre del 1876, fill d’un català i una portoriquenya. Des de ben petit, va mostrar una gran sensibilitat per la música. El seu pare, que era músic, li va transmetre els primers coneixements, que va completar a Barcelona i Madrid. Amb només 23 anys, va aconseguir renom internacional i va actuar com a intèrpret en els millors auditoris del món, sobretot per la seva capacitat d’aportar canvis innovadors en l’execució del violoncel. Juntament amb Cortot i Thibaud havia format un trio cèlebre. A finals del 1919, la personalitat i el prestigi de Pau Casals es van posar al servei de la creació d’una orquestra estable que permetés modernitzar el repertori simfònic català i introduir certs repertoris innovadors que no tenien cabuda a Barcelona. A partir d’aleshores, tal com remarcava el crític musical Climent Lozano, “Casals, concertista eminent, indiscutible, va deixar l’arc per empunyar la batuta”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.