Hemeroteca

Hemeroteca

El primer camí de ferro

El 28 d’octubre del 1848, fa 172 anys, es va celebrar la inauguració oficial de la primera línia ferroviària de la Península, que enllaçava les poblacions de Barcelona i Mataró

LA MATEIXA DURADA
Segons les cròniques, el 1848 el trajecte entre Barcelona i Mataró va durar 36 minuts, gairebé el mateix temps que en l’actualitat

L’estrena ofi­cial es va pro­duir el 28 d’octu­bre, però des de dies abans es van dur a terme algu­nes pro­ves, totes amb un èxit nota­ble. El 10 d’octu­bre, per donar-ne exem­ple, la premsa infor­mava que pocs dies abans la pri­mera loco­mo­tora havia sor­tit de Bar­ce­lona amb l’ànim de fer un petit assaig, però els engi­nyers es van engres­car i es van dei­xar “anar fins al final del tra­jecte”. La pri­mera prova, que va ser seguida per un munt de curi­o­sos, va arri­bar fins a les 20 milles per hora. Pocs dies després, es va dur a terme el segon assaig, en aquest cas amb un com­boi de deu vagons, car­re­gats amb unes tres-cen­tes per­so­nes, “entre les quals hi havia moltíssi­mes senyo­res”. Aquell segon viatge també va transcórrer sense inci­dents i amb una enorme expec­tació: “Els habi­tants de les pobla­ci­ons de pas s’amun­te­ga­ven per veure arri­bar els com­bois i els seus ros­tres reflec­tien una admi­ració nota­ble. Quan van arri­bar a Mataró, una mul­ti­tud immensa va rebre els intrèpids viat­gers en mig d’aplau­di­ments.” El dar­rer assaig abans de l’estrena ofi­cial es va fer el dia 12 i, en aquest cas, no només es va asso­lir el rècord de velo­ci­tat, uns 36 minuts, sinó que també es va poder com­pro­var la soli­desa dels ponts i ter­ra­plens; tot ple­gat, sota la super­visió de l’engi­nyer en cap del dis­tricte.

La festa gran, però, es va cele­brar el dia 28, la data reser­vada per a la inau­gu­ració. El dia ante­rior havia plo­gut, però el temps va acom­pa­nyar. Des de pri­mera hora del matí, milers de per­so­nes van sor­tir al car­rer, cons­ci­ents que es tro­ba­ven al davant d’una fita històrica. Segons un peri­o­dista: “A totes hores han estat obs­truïdes les por­tes del mar i molt a prop del punt de sor­tida del com­boi, en l’immens camp que hi ha fins al cemen­tiri i en el camí, hi havia milers i milers de per­so­nes que ana­ven a pre­sen­ciar un espec­ta­cle sor­pre­nent. Hi haurà molt poques per­so­nes de les 200.000 que hi ha a la ciu­tat que no hi hagin fet acte de presència.” L’estació de par­tença, avui des­a­pa­re­guda, es tro­bava molt a prop de l’actual estació de França.

La inau­gu­ració va tenir un mar­cat caràcter religiós. Es va ini­ciar amb una bene­dicció de la nova infra­es­truc­tura des d’un altar de l’estació de Sant Car­les de Bar­ce­lona i va cloure amb un Te Deum a l’església de Mataró. Per aca­bar-ho d’ado­bar, a l’acte, hi van assis­tir dos bis­bes, el de Bar­ce­lona i el de Puerto Rico. Les dues auto­ri­tats eclesiàsti­ques es van repar­tir els papers. La pri­mera va beneir la via, men­tre que la segona es va reser­var els vagons i les loco­mo­to­res. El com­boi, for­mat per dotze vagons i arros­se­gat per la loco­mo­tora Mataró, va sor­tir de Bar­ce­lona a un quart d’onze del matí. Durant el tra­jecte, la comi­tiva es va atu­rar en cadas­cuna de les esta­ci­ons, on els espe­ra­ven les auto­ri­tats i una munió de curi­o­sos. Mataró es va ves­tir de gala, amb més de set-cents llums a l’església i els car­rers de trànsit guar­nits com si es tractés de la festa major. Al final de l’acte religiós, es va cele­brar un dinar en què el pre­si­dent de la soci­e­tat impul­sora, Joan Miret, va pro­nun­ciar un sen­tit dis­curs. El com­boi va sor­tir cap a Bar­ce­lona a les qua­tre en punt de la tarda, però a Mataró la cele­bració es va allar­gar durant hores, amb balls, una funció de tea­tre i una il·lumi­nació gene­ral.

La major part dels cro­nis­tes que es van fer ressò de l’acte no només des­ta­ca­ven la glòria d’haver-se con­ver­tit en les pri­me­res pobla­ci­ons de la Península a dis­po­sar d’aquell símbol del progrés, sinó que també remar­ca­ven el fet que, a par­tir d’ales­ho­res, Tiana, el Mas­nou, Premià, Vilas­sar i Mataró pas­sa­ven a con­ver­tir-se en “bar­ris de Bar­ce­lona”, ja que: “No exis­teix la distància que avui hem superat en 30 o 38 minuts; és a dir, en el mateix temps que es neces­sita per anar al barri de Gràcia.” Per cert, les xifres de pas­sat­gers que uti­lit­zen el fer­ro­car­ril el 2020 no tenen res a veure amb les del 1848, però els usu­a­ris seguei­xen amb els matei­xos temps que fa 172 anys, tal­ment com si el rellotge s’hagués atu­rat.

EL SOMNI DE MIQUEL BIADA

Els primers anys del ferrocarril estan marcats per la iniciativa privada i alguns noms propis. I, en el cas del primer tram, aquest nom és el de Miquel Biada (Mataró, 1789-1848), un indià que va fer les Amèriques i va quedar fortament impressionat per la construcció del primer ferrocarril a l’illa de Cuba, el 1837. Quan va tornar a casa nostra, el 1840, es va dedicar en cos i ànima al projecte. A poc a poc, va aconseguir superar els obstacles que el van entorpir, des d’actes vandàlics fins a la falta de suport financer a l’operació. A Londres va aconseguir atraure el capital anglès, que va finançar el 50% de l’empresa, però amb la condició que la resta d’accions fossin de capital català. Malauradament, Biada no va poder veure realitzat el seu somni. A finals del 1847, va emmalaltir i va morir el 2 d’abril del 1848, set mesos abans de la inauguració del ferrocarril.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.