Hemeroteca

Hemeroteca

La pista russa de Macià

El 24 d’octubre del 1925, fa 95 anys, el líder d’Estat Català, Francesc Macià, juntament amb el seu secretari, Josep Carner-Ribalta, van arribar a Moscou per tal d’aconseguir el suport de Rússia a la causa independentista

SUPORT A LA CAUSA
Segons el testimoni de Carner, el líder rus Mikhail Bukharin es va comprometre a “ajudar el moviment d’alliberament de Catalunya seguint la norma de sostenir tots els plets nacionalistes”

A finals del 1925, el líder d’Estat Català, Fran­cesc Macià, va viat­jar fins a la Rússia soviètica. Feia dos anys que l’Avi vivia exi­liat a l’estran­ger, ple­na­ment abo­cat a cer­car suports per dur a terme una insur­recció armada con­tra la dic­ta­dura de Primo de Rivera per tal d’asso­lir la inde­pendència de Cata­lu­nya. I, després de diver­ses temp­ta­ti­ves falli­des, va deci­dir diri­gir els seus esforços a Mos­cou. Feia vuit anys que hi havia escla­tat la revo­lució, i el règim bol­xe­vic es tro­bava ple­na­ment con­so­li­dat, mal­grat la mort del seu prin­ci­pal diri­gent, Lenin, i d’una llarga guerra civil que va dei­xar el país exhaust i arruïnat. La revo­lució havia estat deter­mi­nant perquè Finlàndia assolís la seva inde­pendència i havia donat vida a una III Inter­na­ci­o­nal que defen­sava ober­ta­ment el suport del movi­ment comu­nista a les naci­ons opri­mi­des. La pos­si­bi­li­tat d’obte­nir suport per a l’inde­pen­den­tisme català era, doncs, per­fec­ta­ment ver­sem­blant, i després d’esta­blir con­tacte amb la direcció del Par­tit Comu­nista d’Espa­nya, Fran­cesc Macià es va diri­gir a la capi­tal de la Rússia soviètica acom­pa­nyat del seu secre­tari par­ti­cu­lar, Josep Car­ner-Ribalta.

Només d’arri­bar, el matí del 24 d’octu­bre del 1925, ambdós es van diri­gir al quar­ter gene­ral de la Comin­tern, on els va rebre el secre­tari inter­na­ci­o­nal del comitè cen­tral del Par­tit Comu­nista Rus i de la Inter­na­ci­o­nal, Mik­hail Buk­ha­rin. I, segons el tes­ti­moni de Car­ner, aquest es va com­pro­me­tre a aju­dar “el movi­ment d’alli­be­ra­ment de Cata­lu­nya seguint la norma de sos­te­nir tots els plets naci­o­na­lis­tes”. El líder rus, a més, devia aca­bar d’engres­car els dos envi­ats cata­lans quan els va dema­nar que li pre­sen­tes­sin, tan aviat com fos pos­si­ble, un informe deta­llant el balanç de for­ces a tenir en compte per a una revo­lució a Cata­lu­nya. Mal­grat tot, la pro­posta de Macià no encai­xava amb els interes­sos de l’orga­nisme inter­na­ci­o­nal. En pri­mer lloc, la península Ibèrica no era una pri­o­ri­tat estratègica. A més, la pro­posta no pro­ve­nia del Par­tit Comu­nista d’Espa­nya o d’un orga­nisme que formés part de la III Inter­na­ci­o­nal, sinó d’un líder naci­o­na­lista que tenia uns objec­tius ben dife­rents que els de garan­tir l’esta­bli­ment d’un model comu­nista.

Una par­tida d’escacs

Tot i això, durant la seva estada a Mos­cou, Macià es va esforçar per seduir els seus pos­si­bles ali­ats. I va lliu­rar dos infor­mes a Buk­ha­rin, l’un titu­lat “La tra­dició revo­lu­cionària de Cata­lu­nya”, i l’altre, “Per la revo­lució a Espa­nya”. El diagnòstic dels dos docu­ments era que Espa­nya es tro­bava abo­cada al col·lapse i que aquesta situ­ació podia con­duir, o bé a una con­tra­re­vo­lució o bé a una revo­lució que aboqués el país a un canvi naci­o­nal, social i polític. Els paral·lelis­mes amb la situ­ació de Rússia l’octu­bre del 1917 eren, segons l’anàlisi de Macià, prou evi­dents, ja fos pel perill d’una invo­lució o pel con­text de crisi social i con­flicte armat, que en el cas de Rússia havia estat la Gran Guerra i en el d’Espa­nya, la situ­ació al pro­tec­to­rat mar­roquí. En tot cas, Macià no apos­tava per una revo­lució amb con­tin­gut comu­nista, sinó per una insur­recció que partís de Cata­lu­nya, amb ànim d’esten­dre’s arreu de l’Estat. En el mate­rial lliu­rat es dei­xava molt clar que “l’ideal de rei­vin­di­cació social de Cata­lu­nya no és espe­ci­al­ment comu­nista”, ja que “el caràcter català és d’un fort indi­vi­du­a­lisme”. I con­cloïa: “La nos­tra revo­lució, així com la lli­ber­tat política de Cata­lu­nya, s’enca­mina també a la dig­ni­fi­cació moral i a la millora mate­rial de les clas­ses obre­res de Cata­lu­nya”; una decla­ració de prin­ci­pis que for­mava part de l’ide­ari refor­mista de Macià, però no pas de les aspi­ra­ci­ons d’un orga­nisme ano­me­nat Inter­na­ci­o­nal Comu­nista. Macià, que havia arri­bat al rang de tinent coro­nel de l’exèrcit, conei­xia prou bé les neces­si­tats per dur a terme una insur­recció i pro­po­sava un pla molt deta­llat, amb unes for­ces equi­pa­ra­bles a les que havien assal­tat el Palau d’Hivern a Petro­grad el novem­bre del 1917. El líder d’Estat Català dema­nava 1.000 sol­dats, tots ells pre­pa­rats a la fron­tera entre Cata­lu­nya i França, i que esta­rien equi­pats amb 1.500 fusells, 5-6 metra­lla­do­res, 300 pis­to­les automàtiques, 4.000 gra­na­des de mà i 1.500.000 car­tut­xos. A banda d’això, també dema­nava 2 avi­ons, que havien de per­me­tre dis­tri­buir pro­pa­ganda d’agi­tació i esten­dre la insur­recció arreu del ter­ri­tori.

Un acord de mínims

Segons el tes­ti­moni de Car­ner-Ribalta, el secre­tari gene­ral de la Inter­na­ci­o­nal, Zino­viev, va tras­lla­dar a Macià que conei­xia “el plet de Cata­lu­nya i asse­gu­rava (a través d’Andreu Nin)”: “L’URSS el mira amb sim­pa­tia i està dis­po­sada a aju­dar el nos­tre movi­ment alli­be­ra­dor” i, per tal de donar cre­di­bi­li­tat a la seva oferta, va recor­dar que “la Rússia soviètica havia hagut de resol­dre molts plets naci­o­nals abans de poder pro­ce­dir a la unió i que havia donat plena satis­facció en les seves aspi­ra­ci­ons a tots els pobles”. Però, més enllà de popu­la­rit­zar la causa inde­pen­den­tista entre els comu­nis­tes, Macià va mar­xar de Mos­cou amb la car­tera buida. El 25 de novem­bre, el comitè exe­cu­tiu de la III Inter­na­ci­o­nal va apro­var una reso­lució de mínims en què es com­pro­me­tia a donar suport a una insur­recció a Espa­nya, però sense fixar ni la data ni els mit­jans per fer-ho. Tot ple­gat, a través d’una acció con­junta entre els obrers i els naci­o­na­lis­tes bas­cos i cata­lans. Fran­cesc Macià es va sen­tir pro­fun­da­ment enga­nyat i, alguns mesos després de retor­nar a París, va aca­bar tren­cant amb els comu­nis­tes.

UN VIATGE DOCUMENTAT

L’expedició de Francesc Macià a Rússia ha estat explicada amb tota mena de detalls. Els primers que en van donar compte van ser Josep Carner-Ribalta i Ramon Fabregat en el llibre Macià. La seva actuació a l’estranger, editat a l’exili de Mèxic (Xaloc, 1952). Un volum que té un valor especial perquè Carner-Ribalta, com a secretari particular de Macià, el va acompanyar en aquell viatge. Amb motiu del primer centenari, el professor Josep Puigsech va recollir en un volum l’impacte de La Revolució Russa i Catalunya (Eumo, 2017), amb una atenció especial als viatgers catalans que la van viure en primer persona i al viatge de Francesc Macià. No obstant això, l’estudi més complet és el dels professors Enric Ucelay-Da Cal i Joan Esculies, Macià al país dels soviets (Edicions de 1984, 2015), bons coneixedors de la trajectòria de Francesc Macià i que van recuperar informació inèdita localitzada a l’Arxiu de la Internacional Comunista de Moscou.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.