Hemeroteca

Hemeroteca

La primera locució

Fa noranta-sis anys es van estrenar les emissions de Ràdio Barcelona, la tercera emissora d’Europa

EL MISSATGE DE L’ALCALDE
En el discurs inaugural, l’alcalde va voler saludar tots els que l’escoltaven “de part del rei Alfons XIII”

“Aquí EAJ-1 d’emis­si­ons Ràdio Bar­ce­lona. L’estació radi­o­di­fu­sora EAJ-1 d’emis­si­ons Ràdio Bar­ce­lona.” Aques­tes dues fra­ses, tan poc ori­gi­nals i rei­te­ra­ti­ves, es van poder escol­tar, fa noranta-sis anys, en l’estrena ofi­cial de la ràdio al nos­tre país. Les va pro­nun­ciar una jove locu­tora, Maria Saba­ter, que es va con­ver­tir en la pri­mera peri­o­dista radiofònica. Havia nas­cut la pri­mera emis­sora de la Península i la ter­cera d’Europa.

Després va par­lar el locu­tor Rafael del Caño des de “la cabina de l’anun­ci­a­dor”. I, tot seguit, ho va fer l’alcalde de Bar­ce­lona. Com si des­confiés de la pos­si­bi­li­tat de difon­dre la veu a través de les ones, Darius Romeu, segon Baró de Viver, va repe­tir fins a tres vega­des “Ràdio Bar­ce­lona”. I, tot seguit, va dei­xar anar un breu par­la­ment en cas­tellà: “En inau­gu­rar aquesta estació de radi­o­te­le­fo­nia en aquests solem­nes i memo­ra­bles ins­tants, m’honro salu­dar a tots els que ens escol­ten de part del rei Alfons XIII.” Per si no n’hi hagués prou amb l’arenga monàrquica, el bat­lle va afe­gir: “Apro­fito l’avi­nen­tesa per salu­dar, en nom de Bar­ce­lona, el nos­tre valerós exèrcit que lluita i com­bat donant la seva vida a l’Àfrica.” Tot seguit, com si l’apa­rell s’hagués col·lap­sat per la ras­pa­llada de l’alcalde, es van sen­tir algu­nes parau­les incom­pren­si­bles: “Esto­macs, intes­tins... ser­ve­ti­nal, tele­funken...” I, per tal d’apai­va­gar la tor­tura audi­tiva dels escas­sos oients, es va donar pas a algu­nes com­po­si­ci­ons musi­cals, la pri­mera de les quals Gra­nada, d’Isaac Albéniz, a càrrec dels músics del quin­tet Nice. De fet, la música es con­ver­ti­ria, des del pri­mer moment, en un dels pro­ta­go­nis­tes del nou mitjà, en con­certs que, per art de màgia, eren retrans­me­sos des del Liceu o des del Palau de la Música. L’altre pro­ta­go­nista de la jor­nada va ser Urbano Fando, que va fer les fun­ci­ons d’ope­ra­dor tècnic, però que també va col·labo­rar com a reci­ta­dor en algu­nes emis­si­ons.

UN NOU MITJÀ

Mal­grat dis­po­sar de “potentíssims public-address de la Casa Bell”, la pri­mera emissió només es va poder escol­tar des dels salons de cafè i te i des de la ter­rassa de la vorera de la plaça de Cata­lu­nya, a escas­sos metres del cen­tre d’emissió, ins­tal·lat a l’Hotel Colón. De fet, abans de la pri­mera emissió, les auto­ri­tats civils, mili­tars i eclesiàsti­ques van poder conèixer de pri­mera mà les ins­tal·laci­ons, que ocu­pa­ven el sisè pis de l’esmen­tat hotel. Es trac­tava d’un estudi de forma cir­cu­lar i orga­nit­zat com un petit esce­nari de tea­tre, amb les parets i el sos­tre enta­pis­sats i una doble terra de cati­fes per evi­tar les vibra­ci­ons de l’ascen­sor de l’hotel i del trànsit de la plaça Cata­lu­nya.

Un any després d’aquesta estrena, es va afe­gir una nova ràdio bar­ce­lo­nina, Ràdio Cata­lana. El des­ple­ga­ment del nou mitjà va ser espec­ta­cu­lar, i dotze mesos després de la ins­tal·lació, es cal­cu­lava que ja hi havia 80.000 recep­tors a tot el país. El nou mitjà es va con­ver­tir, a par­tir d’ales­ho­res, en un ins­tru­ment indis­pen­sa­ble, cada vegada amb més capa­ci­tat per arri­bar a tots els racons del país. I no només per la diver­si­tat de temes que va difon­dre, des de pro­gra­mes infan­tils fins a divul­gació agrícola, sinó també perquè es va con­ver­tir en el pro­ta­go­nista dels prin­ci­pals esde­ve­ni­ments polítics que va viure el nos­tre país, des de la pro­cla­mació de la Segona República, el 14 d’abril del 1931, fins a l’esclat de la Guerra Civil el 19 de juliol del 1936.

BARCELONA, CAPITAL DE LA RÀDIO Editorial: Departament de Justícia / Memorial Democràtic Pàgines: 436

LA CAPITAL DE LA RÀDIO

Acaba de sortir del forn i omple un buit. Es tracta d’un llibre col·lectiu que permet resseguir la història de la ràdio a partir de múltiples perspectives, des de l’anàlisi del context polític i social (David Martínez Fiol) fins al paper modernitzador que va jugar el nou mitjà (Carmen Grandas Sagarra). El segon apartat, el més extens, se centra en la ràdio que es feia i s’escoltava, amb aportacions sobre el seguiment esportiu i musical o la divulgació històrica. El volum dedica un apartat específic al paper de la dona, amb articles de Sílvia Espinosa Mirabet i Elvira Altés.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.