Hemeroteca

Hemeroteca

L’assassinat de Lluch

El 21 de novembre del 2000, fa justament vint anys, un comando d’ETA va assassinar el polític Ernest Lluch, un atemptat que va provocar una reacció multitudinària de la societat catalana

UNA FRASE RECORDADA
Durant la lectura del manifest, la periodista Gemma Nierga es va saltar el guió i va afirmar: “Estic convençuda que l’Ernest, fins i tot amb la persona que el va matar, hauria intentat dialogar. Vostès que poden, dialoguin”

Hi ha dates que que­den fixa­des en la retina col·lec­tiva. Dates en què molts recor­den on eren o què feien. El 21 de novem­bre de fa vint anys, el dia que van assas­si­nar Ernest Lluc, és una d’aques­tes dates. Aquell dia, però, l’exmi­nis­tre el va viure amb plena nor­ma­li­tat, com un dia qual­se­vol. De fet, acos­tu­mava a dir que la seva vida era “com la d’un ofi­ci­nista”, amb uns hora­ris i llocs rei­te­ra­da­ment gra­vats a l’agenda. De bon matí, va par­ti­ci­par en una tertúlia d’actu­a­li­tat política a Ràdio Euskadi des dels estu­dis de Cata­lu­nya, i després d’una con­versa telefònica amb el seu amic Odón Elorza, es va des­plaçar fins a la facul­tat. Va dinar amb la seva filla Rosa, pro­fes­sora d’his­to­ria medi­e­val. I, durant la con­versa, li va expli­car l’entre­vista que havia man­tin­gut el dia ante­rior amb la dele­gada del govern espa­nyol.

Lluch hi havia anat con­vençut que Julia García-Val­de­ca­sas li par­la­ria de la neces­si­tat de dur escorta davant l’esca­lada d’atemp­tats d’ETA. Pocs dies abans d’aque­lla reunió, l’orga­nit­zació armada havia col·locat un cotxe bomba als jar­dins de Clara Cam­po­a­mor, una acció que no havia pro­vo­cat cap ferit, però que con­fir­mava la presència de la banda ter­ro­rista a Cata­lu­nya. En comp­tes d’això, però, la dele­gada li va recri­mi­nar que en una tertúlia s’hagués refe­rit al seu pare, exrec­tor de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona, com “un repres­sor”. Al final, Lluch havia reconduït la con­versa cap al perill d’un atemp­tat, però la dele­gada, al límit de la imper­tinència, li va etzi­bar: “Qui et vol­dria matar, a tu?”

A la tarda, Lluch va dei­xar pas­sar les hores tre­ba­llant al seu des­patx, amb algu­nes breus inter­rup­ci­ons per conèixer el nadó d’una com­pa­nya del depar­ta­ment d’història econòmica i per man­te­nir una con­versa telefònica. Poc després de les nou de la nit, va sor­tir de la facul­tat i es va diri­gir cap a casa. Quan sor­tia del seu Seat Córdoba, a l’apar­ca­ment soter­rani del seu domi­cili, una ombra se li va acos­tar pel dar­rere i li va dis­pa­rar dos trets, un a l’esquena i l’altre a la nuca. Lluch ni tan sols va veure el seu agres­sor i va caure al terra, abraçat als seus apunts de la facul­tat.

L’assassí va fugir a través de la rampa de l’apar­ca­ment, on l’espe­rava un altre mem­bre de la banda en un Ford Fiesta blanc. Pocs minuts després, el feien explo­tar en un des­cam­pat pro­per, al cos­tat del parc de Can Rigalt, i fugien en un altre vehi­cle. Durant força estona, la poli­cia es va tro­bar deso­ri­en­tada, incapaç de deduir quin havia estat el veri­ta­ble objec­tiu dels ter­ro­ris­tes. Però la tru­cada d’un veí al ser­vei d’emergències va ori­en­tar els agents cap a l’apar­ca­ment, molt a prop d’on vivia un altre polític, Alberto Fernández Díaz, ales­ho­res pre­si­dent del Par­tit Popu­lar a Cata­lu­nya. Poc després de les dotze de la nit, l’arri­bada del pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Jordi Pujol, visi­ble­ment aba­tut, con­fir­mava la mort de l’exmi­nis­tre de Sani­tat.

Una reacció unànime

La reacció de la soci­e­tat cata­lana va ser unànime, amb actes a les facul­tats i als ajun­ta­ments, però la pro­testa amb més par­ti­ci­pació es va pro­duir dos dies després de l’atemp­tat, amb una de les con­cen­tra­ci­ons més mul­ti­tu­dinàries que s’havien cele­brat fins ales­ho­res, de gai­rebé un milió de per­so­nes, segons les dades de l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona. La mani­fes­tació es va con­vo­car amb el lema Cata­lu­nya per la pau, ETA no. L’atemp­tat es va pro­duir en un moment en què les rela­ci­ons entre La Mon­cloa i Aju­ria Enea eren gai­rebé ine­xis­tents i, segons sem­bla, el pre­si­dent del govern espa­nyol, José María Aznar, va inten­tar fins al dar­rer moment que el lehen­dakari, Juan José Ibar­retxe, no estigués a la fila d’auto­ri­tats. Al final no ho va acon­se­guir, però van haver de crear un cordó de sepa­ració entre el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat i l’alcalde de Bar­ce­lona. L’endemà de l’atemp­tat, la direcció del PSC va apro­var un docu­ment en què es cri­ti­cava dura­ment la política del govern del PP en la lluita con­tra el ter­ro­risme i es remar­cava: “El govern d’Espa­nya i el govern d’Euskadi tenen l’obli­gació política i moral de resol­dre a través dels camins del diàleg i de la màxima eficàcia poli­cial el prin­ci­pal pro­blema del país.”

Un moment de tensió

El moment més recor­dat d’aque­lla mani­fes­tació, però, es va pro­duir en el moment de lle­gir el mani­fest pac­tat pels par­tits polítics i les enti­tats. L’encar­re­gada de fer-ho va ser la peri­o­dista Gemma Nierga. Quan va arri­bar el torn de lle­gir la versió en català, la peri­o­dista es va sal­tar el guió pre­vist i va dei­xar anar una frase que ha que­dat gra­vada en la memòria de molta gent: “Estic con­vençuda –va dir– que l’Ernest, fins i tot amb la per­sona que el va matar, hau­ria inten­tat dia­lo­gar. Vostès que poden, dia­lo­guin.” La frase, que va pro­nun­ciar en cas­tellà –“per tal que m’enten­gui abso­lu­ta­ment tot­hom”, segons va expli­car–, va pro­vo­car una reacció irada d’alguns dels polítics que hi havia a pri­mera fila, espe­ci­al­ment els del Par­tit Popu­lar. Just després de sen­tir-la, el pre­si­dent del govern espa­nyol, José María Aznar, va diri­gir la seva mirada cap a Jordi Pujol i José Luis Rodríguez Zapa­tero per esbri­nar si en sabien res, men­tre anava pre­gun­tant: “Amb qui he de dia­lo­gar?” El pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat tam­poc es va mos­trar satis­fet per aque­lles parau­les i, a les seves memòries, ha dei­xat escrit que “no eren rea­lis­tes, ni jus­tes”. La qüestió és que la gent les va inter­pre­tar com un home­natge a Ernest Lluch i com la neces­si­tat de dia­lo­gar sense límits.

GEOGRAFIES D’ERNEST LLUCH

Va guanyar el Premi Gaziel de Biografies i Memòries fa dos anys, en la darrera convocatòria que es va celebrar d’aquest premi. L’escriptor, historiador i columnista Joan Esculies (Manresa, 1976) ressegueix la trajectòria del polític català en el llibre Ernest Lluch. Biografia d’un intel·lectual agitador (La Magrana, 2018). A través de 461 pàgines, nodrides de la consulta d’un munt d’arxius i biblioteques i de seixanta-dues entrevistes dutes a terme durant dos anys, l’autor ens acosta al perfil humà d’Ernest Lluch. I ho fa a través de les “geografies” que van marcar la seva vida. Els seus inicis a Barcelona i València, l’etapa com a ministre de Sanitat a Madrid, el nord amb l’inici de l’interès per ETA i, finalment, les il·lusions perdudes, un epíleg sobre tot allò que va deixar Ernest Lluch. Un llibre escrit amb un estil planer i compromès que es converteix, vint anys després de l’assassinat, en una manera immillorable d’homenatjar-lo.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.