Hemeroteca

Hemeroteca

L’assassinat de Layret

El 30 de novembre del 1920, fa cent anys, l’advocat laboralista i polític republicà Francesc Layret va morir assassinat a la porta de casa seva, un atemptat atribuït a la patronal i als aparells de l’Estat

ELS RESPONSABLES
En un llibre recent, Vidal Aragonés assegura: “Darrere l’assassinat d’en Layret, tenim l’aparell de l’Estat espanyol i el finançament de la patronal”

Des de prin­ci­pis del 1919, Bar­ce­lona viu una guerra oberta, sense treva, entre els sin­di­cats i la patro­nal. En pocs mesos, qua­ranta mil mem­bres de la CNT, el sin­di­cat majo­ri­tari entre els tre­ba­lla­dors cata­lans, són empre­so­nats. La repressió no només es mani­festa a través de la detenció arbitrària, sinó també amb l’assas­si­nat impune. Entre el 1919 i el 1923, més de 400 per­so­nes moren vícti­mes d’atemp­tats. Les auto­ri­tats espa­nyo­les no aju­den a apai­va­gar els ànims, ans al con­trari. La desig­nació del gene­ral Martínez Anido com a gover­na­dor civil de Bar­ce­lona, el 8 de novem­bre del 1920, encara con­tri­bu­eix a cal­de­jar més l’ambi­ent. Anys després, en plena dic­ta­dura, el gene­ral no tindrà gai­res manies a fer el fat­xenda sobre aquesta qüestió i a expli­car la seva par­ti­cu­lar manera d’actuar: “Vaig solu­ci­o­nar els con­flic­tes soci­als a Bar­ce­lona sense fer ús de la poli­cia ni de la Guàrdia Civil. El que vaig fer va ser que s’aixequés l’espe­rit ciu­tadà, fent que des­a­pa­regués la covar­dia, i reco­ma­nant als obrers lliu­res que per cada un que caigués mates­sin deu sin­di­ca­lis­tes. Van caure molts homes tre­ba­lla­dors i hones­tos, però van ser molts els cri­mi­nals que van morir.”

La repressió no només afecta els obrers, sinó també els polítics i els advo­cats que hi sim­pa­tit­zen. I, des de fa mesos, l’advo­cat Fran­cesc Lay­ret, un dels prin­ci­pals defen­sors dels sin­di­ca­lis­tes, està asse­nya­lat com a víctima. El seu germà Edu­ard, recor­darà anys després aque­lla jor­nada fatídica en una entre­vista a Mundo Gráfico: “Va men­jar a casa, com de cos­tum, després de sor­tir del seu bufet d’advo­cat. Feia dies que estava pre­o­cu­pat, però aquell dia sem­blava més recon­cen­trat que mai. Estava escri­vint una carta a un polític de Madrid sobre pre­sos soci­a­lis­tes, que eren els seus amics, quan de sobte va entrar al des­patx, com una boja, la dona de Lluís Com­panys: «Fran­cesc! Fran­cesc! El meu marit! Estan depor­tant els sin­di­ca­lis­tes! Volen enviar en Lluís a Fer­nando Poo!»”

Van que­dar a les sis de la tarda al por­tal de cada seva, on l’espe­rava un cotxe de la Com­pa­nyia Gene­ral. Feia estona que qua­tre indi­vi­dus, coberts amb bufan­des que els tapa­ven la cara i gavar­di­nes que els cobrien bona part del cos, s’espe­ra­ven molt a prop d’allí, però ells ni tan sols se’n van ado­nar. Tam­poc se’n va ado­nar, o ho va fer veure, un guàrdia gover­na­tiu que hi havia molt a prop. De cop i volta, quan Lay­ret es dis­po­sava a entrar al vehi­cle, els indi­vi­dus van començar a dis­pa­rar. Els assas­sins es van acar­nis­sar i li van dis­pa­rar fins a set trets, dos a l’espat­lla i la resta repar­tits pels pòmuls, l’aixe­lla dreta i el nas. Lay­ret, que s’aju­dava de dues cros­ses per cami­nar, va caure ful­mi­nat, men­tre la dona de Com­panys queia des­ma­iada i els assas­sins fugien.

El peri­o­dista Fran­cesc Madrid, que va acom­pa­nyar l’advo­cat fins al dis­pen­sari del car­rer Sepúlveda, des­criu­ria anys després aque­lla dramàtica escena en un lli­bre dedi­cat a res­se­guir Las últi­mas vein­ti­cu­a­tro horas de Fran­cisco Lay­ret. L’escena que ens des­criu és esfereïdora: “Les cames, en l’aire, es movien mecànica­ment, com ali­e­nes a cos, que pan­tei­xava amb el pes i la roba de Fran­cesc Lay­ret. El cap estava cobert de benes i cotons, que no podien eixu­gar la sang, que sor­tia a bor­bo­llons dels vint forats del bell i noble cap de Lay­ret. D’entre els seus lla­vis sor­tien ais apa­gats i ter­ri­bles; però sen­tia ja la inconsciència de l’última etapa de l’ago­nia.” Poc després, el van tras­lla­dar a la clínica del doc­tor Corac­han.

Els met­ges el van voler ope­rar, però va ser deba­des. La com­ple­xi­tat de les feri­des i la sang per­duda ho van con­ver­tir en una tasca impos­si­ble. Mal­grat tot, ho van inten­tar, però no feia ni un minut que havien començat que l’advo­cat va morir.

Els autors de l’atemp­tat no es van des­co­brir mai, però Vidal Ara­gonés, en un lli­bre que s’acaba de publi­car, asse­gura: “Dar­rere l’assas­si­nat d’en Lay­ret, tenim l’apa­rell de l’Estat espa­nyol i el finançament de la patro­nal.” I sen­ten­cia: “És la res­posta a la lluita de clas­ses per­so­ni­fi­cada amb qui repre­senta la lluita con­tra el règim: el defen­sor de la classe tre­ba­lla­dora i orga­nit­za­dor de l’esquerra cata­la­nista.”

La reacció popu­lar

L’1 de desem­bre, la premsa es va fer ressò d’aquell assas­si­nat. I, en poques hores, milers de per­so­nes es van acos­tar al domi­cili de Lay­ret per expres­sar el seu dolor i la soli­da­ri­tat amb els fami­li­ars. La vaga que ja hi havia abans de l’atemp­tat com a pro­testa per la repressió gover­na­men­tal es van enllaçar amb la que es va con­vo­car en diver­ses pobla­ci­ons en pro­testa per la mort de Lay­ret. Men­tres­tant, a quilòmetres de distància, algu­nes de les vícti­mes d’aque­lla repressió, amb Lluís Com­panys i Sal­va­dor Seguí al cap­da­vant, tenien conei­xe­ment de la mort de Lay­ret al vai­xell Giralda, camí del pre­sidi a Maó. Quan els va arri­bar la notícia, Sal­va­dor Seguí, el Noi del Sucre, va excla­mar: “Ja saben el que han fet, els ban­dits!”

El dia del seu enter­ra­ment, la tensió era extrema i la gent es va mani­fes­tar pel cen­tre de Bar­ce­lona, però Martínez Anido, el gover­na­dor més san­gui­nari de la història del nos­tre país, va orde­nar que la Guàrdia Civil car­regués con­tra tot­hom. Anys després, Nico­lau d’Olwer, que en aquells moments era regi­dor de l’Ajun­ta­ment, recor­da­ria la bru­ta­li­tat de la benemérita, que no només va dis­per­sar a cavall els mani­fes­tants, sinó que fins i tot va agre­dir una de les per­so­nes que trans­por­ta­ven el taüt. Final­ment, el capità de la Guàrdia Civil va orde­nar la reti­rada dels efec­tius i la marxa fúnebre va poder seguir fins al cemen­tiri de Montjuïc.

UNA MIRADA MILITANT

Vidal Aragonés (Cornellà de Llobregat, 1978) és l’autor de la darrera biografia dedicada a Francesc Layret. La presenta Tigre de Paper, una editorial que s’ha especialitzat a publicar petits tresors. El retrat que traça Vidal Aragonés és una mirada militant, feta des de l’admiració, tal com explica en la introducció: “[Va ser] un referent per al catalanisme d’esquerres i per als socialistes que creiem en l’alliberament.” El llibre és el resultat de molts anys de recerca en arxius i hemeroteques. L’autor, des d’una honestedat que no s’acostuma a trobar, remarca que es tracta d’una aproximació feta per “un jurista que fa d’historiador”. Però això no treu valor a un treball que ens permet conèixer una figura tan mitificada com desconeguda: el seu activisme en favor de la llengua i l’ensenyament públics, la dissecció de la tasca com a advocat, el compromís polític i social i el seu pensament polític ens són explicats de forma amena en un llibre molt recomanable.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.