Hemeroteca

Hemeroteca

La primera ONU

El 15 de novembre del 1920, fa 100 anys, es va celebrar la sessió d’apertura de la Societat de Nacions, l’antecedent de l’Organització de les Nacions Unides (ONU)

LA PARADOXA DELS EUA
El president dels Estats Units, Woodrow Wilson, va ser un dels principals impulsors de la Societat de Nacions, però, paradoxalment, no va aconseguir que el seu país s’hi integrés

La Soci­e­tat de Naci­ons es va començar a ges­tar quan les bom­bes de la Pri­mera Guerra Mun­dial encara fume­ja­ven i el món sen­cer estava ins­tal·lat en l’auto­des­trucció. El gener del 1918, el pre­si­dent dels Estats Units, Woo­drow Wil­son, va pre­sen­tar el seu cone­gut pro­grama de pau. En el seu dis­curs, el man­da­tari nord-ame­ricà cul­pava les ali­an­ces secre­tes entre naci­ons d’haver pro­vo­cat els recels i la guerra, i decla­rava que si es volia esta­blir una pau per­du­ra­ble s’havia d’assu­mir un com­promís col·lec­tiu en la reducció dels arse­nals mili­tars, la dis­mi­nució de les bar­re­res comer­ci­als i l’auto­de­ter­mi­nació de les naci­ons sense estat. Per tal de fer-ho pos­si­ble, no n’hi havia prou amb els ins­tru­ments tra­di­ci­o­nals, calia un espai esta­ble i trans­pa­rent on les naci­ons es rela­ci­o­nes­sin de manera mul­ti­la­te­ral. El punt catorzè del seu docu­ment, doncs, pro­po­sava la cre­ació d’una “asso­ci­ació gene­ral de naci­ons” que garantís la inde­pendència política i la inte­gri­tat ter­ri­to­rial. No tots els països com­par­tien aquesta visió. Alguns man­da­ta­ris esta­ven més obse­dits a cul­pa­bi­lit­zat Ale­ma­nya i a exi­gir unes repa­ra­ci­ons con­tun­dents que no pas a evi­tar un nou con­flicte. Mal­grat tot, l’esta­tut de la Soci­e­tat de Naci­ons es va aca­bar con­ver­tint en el pri­mer arti­cle del Trac­tat de Ver­sa­lles. La idea de crear una ins­ti­tució per­ma­nent per garan­tir la pau no era nova. De fet, havien estat molts els intel·lec­tu­als que l’havien pro­po­sat al llarg de la història. Però el des­as­tre de la Gran Guerra, amb una des­trucció sense pre­ce­dents, amb 8,5 mili­ons de morts, 6,6 dels quals civils, van fer que es con­vertís en una neces­si­tat ine­lu­di­ble.

El pre­si­dent dels EUA no només va tro­bar opo­sició a l’exte­rior, sinó també a casa seva. El trac­tat de pau va gene­rar, des de bon començament, una intensa con­trovèrsia al país, amb alguns que el con­si­de­ra­ven massa radi­cal i d’altres massa poc ambiciós. El pre­si­dent va dur a terme una gira frenètica per convèncer els seus con­ciu­ta­dans, amb trenta-set dis­cur­sos en un mes i vint-i-nou ciu­tats visi­ta­des, però va patir un ves­sa­ment cere­bral i la cam­pa­nya es va fre­nar en sec. La prin­ci­pal opo­sició la va tro­bar al Senat, on el seu prin­ci­pal rival, Henry Cabot Lodge, que pre­si­dia el comitè de rela­ci­ons exte­ri­ors de la cam­bra, va denun­ciar que la nova soci­e­tat podia obli­gar els EUA a actuar en con­tra dels seus pro­pis interes­sos per garan­tir la segu­re­tat ter­ri­to­rial dels altres. Al final, després d’un blo­queig polític sis­temàtic, la cam­bra va rebut­jar el trac­tat per sis vots de diferència i, para­do­xal­ment, el país que havia llançat la idea no hi va par­ti­ci­par.

Sí que ho van fer trenta-dos estats, i la Soci­e­tat de Naci­ons va començar a avançar el 15 de novem­bre del 1920 a Gine­bra. Aquell dia, la ciu­tat es va endiu­men­jar i les cam­pa­nes van repi­car cons­tant­ment. Una comi­tiva, amb les auto­ri­tats locals i el pre­si­dent de la República al cap­da­vant, i al so de diver­ses orques­tres, va anar des de l’ajun­ta­ment fins al lloc on es va cele­brar l’assem­blea. Mal­grat la para­fernàlia, la pri­mera tro­bada només va ser­vir per esco­llir el pre­si­dent, un honor que va recaure en el repre­sen­tant belga.

L’orga­nisme, però, va néixer ferit de mort. Sense els Estats Units, el pes de les potències ali­a­des i de les cen­trals era el mateix i, des de bon començament, la Soci­e­tat de Naci­ons es va tro­bar cons­tants blo­que­jos en temes essen­ci­als com ara el des­ar­ma­ment. De fet, només va ser capaç de resol­dre con­flic­tes menors. Tal com expres­sa­ria amb cru­esa el líder fei­xista italià Benito Mus­so­lini, “la Soci­e­tat de Naci­ons és molt eficaç quan els par­dals cri­den, però no ho és gens quan les àligues ata­quen”. Amb el pas dels anys, països com Ale­ma­nya i el Japó es va reti­rar de l’orga­nisme, que va ser incapaç d’evi­tar que el món sen­cer caigués de ple en una Segona Guerra Mun­dial, molt més cru­enta i devas­ta­dora que la pri­mera. Com a mínim, però, es va con­ver­tir en la lla­vor d’una segona temp­ta­tiva: les Naci­ons Uni­des.

SEPARATISTES CATALANS

Des del mateix instant que es va donar a conèixer el projecte de crear una Societat de Nacions, es van dur a terme gestions de catalans per aconseguir que es parlés del “problema català”. En una carta enviada al mandatari nord-americà, es demanava la revisió del Tractat d’Utrecht i que “la nació catalana lliure i independent pugui entrar a la Societat de Nacions”. Malgrat tot, ni aquesta ni altres temptatives van obtenir cap resposta favorable, en bona part, per les pressions espanyoles. En una sessió de la Societat de Nacions celebrada el juliol del 1923, l’ambaixador espanyol va presentar una resolució en què s’imposava que “cap comunicació dirigida per associacions no oficials arribi als membres de la societat ni als del consell” i, per si hi havia algun dubte, va aclarir: “La proposta, naturalment, inclou qualsevol petició que puguin formular els separatistes catalans.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.