Hemeroteca

Hemeroteca

La ciutat del terror

El 20 de gener del 1921, fa cent anys, quatre sindicalistes van ser assassinats als carrers de Barcelona en aplicació de l’anomenada “llei de fugues”, un atemptat que es va produir en una ciutat aclaparada per la violència

FER-SE EL MORT PER VIURE
Un dels sindicalistes detinguts el 20 de gener del 1921, Diego Parra, es va fer el mort i va aconseguir salvar-se de l’agressió policial, amb la qual cosa es va convertir en un testimoni d’excepció

Entre els anys 1918 i el 1923, els car­rers de Bar­ce­lona es va con­ver­tir en un immens camp de bata­lla, en l’esce­nari d’una guerra sense treva entre empre­sa­ris i obrers, patro­nal i sin­di­cats, Sin­di­cat Únic i Sin­di­cat Lliure. Les estadísti­ques dels atemp­tats soci­als són esfereïdores: 82 assas­si­nats el 1918, 88 el 1919, 292 el 1920 i 311 el 1921. La violència social es va pro­duir en un període d’intensa crisi econòmica, amb un país col­pe­jat pels efec­tes de la grip, una ines­ta­bi­li­tat política per­ma­nent i el des­as­tre de l’aven­tura colo­nial espa­nyola a la bata­lla d’Annual, que va pro­vo­car milers de morts i va posar al des­co­bert les misèries de la política colo­nial espa­nyola.

L’espi­ral de violència es produïa amb la con­nivència de les auto­ri­tats. El cap visi­ble d’aquesta política repres­siva era el gover­na­dor civil de Bar­ce­lona, Seve­ri­ano Martínez Anido. Quan va pren­dre pos­sessió del càrrec, el 8 de novem­bre del 1920, va afir­mar: “He estat a Cuba i a les Fili­pi­nes. Hau­ria d’estar a l’Àfrica. El govern m’envia a Bar­ce­lona i actuaré com si estigués en cam­pa­nya.” Un dels mètodes de Martínez Anido era l’apli­cació de l’ano­me­nada “llei de fugues”, una norma no escrita que con­sis­tia a simu­lar la fugida d’un detin­gut quan era tras­lla­dat a la presó, prin­ci­pal­ment de nit o de mati­nada. Amb la cober­tura d’un pre­cepte legal que per­me­tia dis­pa­rar a un detin­gut que no feia cas al crit d’“alto!”, es van come­tre un munt d’assas­si­nats, tal com expli­cava l’anar­quista Diego Abad de San­tillán: “Començava l’humi­li­ant espec­ta­cle de les cor­des de depor­tats tras­lla­dats pels camins entre guàrdies civils, amb el seu viàtic de cinc cèntims per dia. Algu­nes vega­des aquests pre­sos arri­ba­ven al seu destí, a regi­ons llu­nya­nes, però molt sovint es que­da­ven a les car­re­te­res, sen­ten­ci­ats pels seus guar­di­ans i con­fi­dents.”

La pri­mera vegada que es va apli­car aquesta llei va ser el 20 de gener del 1921. Aquell dia, cap a les tres de la mati­nada, un grup de sin­di­ca­lis­tes van ser tras­lla­dats a la presó Model. Segons la versió que va donar l’endemà la poli­cia, quan la comi­tiva de detin­guts va arri­bar a l’altura del car­rer Calàbria, uns des­co­ne­guts van començar a dis­pa­rar des d’un edi­fici en cons­trucció. Si ens ate­nem a aquesta font, a par­tir d’ales­ho­res la situ­ació va esde­ve­nir caòtica: “En aquell moment, els detin­guts, apro­fi­tant les cir­cumstàncies favo­ra­bles, van voler fugir i van ser per­se­guits pels guàrdies, que van obrir foc.”

El pri­mer cas

La versió que va ofe­rir la poli­cia i que va reco­llir bona part de la premsa escrita no tenia res a veure amb la que van expli­car alguns tes­ti­mo­nis pre­sen­ci­als. Segons relata Adolfo Bueso en el lli­bre Recu­er­dos de un cene­tista, a mit­ja­nit els sin­di­ca­lis­tes van ser trets del calabós i lliu­rats a dues pare­lles de la Guàrdia Civil, un pro­ce­di­ment atípic, ja que el tras­llat dels pre­sos acos­tu­mava a fer-se en un furgó cel·lular. Els guàrdies van lli­gar els pre­sos de dos en dos, però amb una corda comuna, per la qual cosa era molt com­pli­cat que un dels detin­guts intentés fugir tot sol. Quan van arri­bar al car­rer Vila­marí, els guàrdies de cada cos­tat es van endar­re­rir i, imme­di­a­ta­ment, van començar a sonar trets de màuser. En aque­lla època, la zona estava sense edi­fi­car i l’enllu­me­nat era molt pre­cari. Imme­di­a­ta­ment, els detin­guts “van caure a terra sense ni tan sols cri­dar”. “Un dels guàrdies es va encar­re­gar d’anar a l’Hos­pi­tal Clínic i va orde­nar que anes­sin a reco­llir els cadàvers. Després de dis­cu­tir molt i de tru­car a la cen­tral de poli­cia, els tre­ba­lla­dors de l’hos­pi­tal van aga­far un carro que tenien per fer les com­pres i van dur-hi, api­lo­nats, els cinc morts, que no eren més que qua­tre.”

Un debat al Congrés

No es trac­tava d’un error. L’epi­sodi va tenir un tes­ti­moni d’excepció, un dels detin­guts, ano­me­nat Diego Parra. Segons va expli­car ell mateix, quan es van pro­duir els trets “es va sen­tir ferit per l’espat­lla i els peus, però no va per­dre el conei­xe­ment en cap moment i, com­pre­nent la situ­ació, va tenir la sere­ni­tat de fer-se el mort, esti­rat de boca ter­rosa, i amb un braç esti­rat for­ta­ment pel d’un altre com­pany mort”. Parra estava ferit i “se sen­tia des­sag­nar len­ta­ment, però va com­pren­dre que, si callava, tenia una lleu pos­si­bi­li­tat de sor­tir viu d’aquell atemp­tat ver­gonyós”: “I es va man­te­nir així durant més de mitja hora. Al seu cer­vell s’amun­te­ga­ven una gran quan­ti­tat d’idees, la seva família, la seva pro­mesa, el seu poble..., però per damunt de tot, l’ins­tint de super­vivència. Viure! Havia de viure i, per acon­se­guir-ho, no moure’s, callar, patir.” Antoni Parra va res­sus­ci­tar als ser­veis sani­ta­ris del Clínic i, poc després, va poder expli­car els fets produïts durant l’apli­cació de la llei de fugues i con­tra­dir la versió poli­cial, la qual cosa va pro­vo­car una gran com­moció social.

La tensió social que es vivia als car­rers de Bar­ce­lona va gene­rar un agre debat al Congrés. El debat el va obrir el dipu­tat soci­a­lista Julián Bes­teiro, que va acu­sar el gover­na­dor civil d’uti­lit­zar pro­ce­di­ments ter­ro­ris­tes per eli­mi­nar l’opo­sició sin­di­cal i va recla­mar al govern que depurés res­pon­sa­bi­li­tats. També es van afe­gir a les crítiques altres dipu­tats d’esquer­res, com ara Lluís Com­panys i els radi­cals Guerra del Río i Emi­li­ano Igle­sias. A l’altre cos­tat de la trin­xera, s’hi va situar Fran­cesc Cambó. El líder de la Lliga va dei­xar anar que no es podia fer una política dife­rent de la que la que feia Martínez Anido i que la seva actu­ació era “aplau­dida per la immensa majo­ria de Bar­ce­lona”. També va pro­po­sar la cre­ació de tri­bu­nals espe­ci­als, la sin­di­cació obli­gatòria i altres mesu­res repres­si­ves. El dipu­tat de la Unión Monárquica Naci­o­nal, Alfonso Sala, comte d’Egara, indus­trial tèxtil de Ter­rassa, es va afe­gir a les posi­ci­ons de Cambó, una prova evi­dent que els enfron­ta­ments que es vivien als car­rers de Bar­ce­lona tenien un reflex a l’hemi­ci­cle del Congrés.

MEMÒRIA DEL PISTOLERISME

El fenomen del pistolerisme és ben present en la literatura, els llibres de memòries i els estudis històrics. Entre les primeres novel·les, cal esmentar la de Francisco Bastos Ansart, Pistolerismo (1935), o la de Joan Oller Rabassa, Quan mataven pels carrers (1955). Entre les memòries, hi ha les d’Adolfo Bueso, Juan García Oliver, Ángel Pestaña i Pere Foix. Pel que fa a estudis històrics, destaquen els llibres de Soledad Bengoechea, Organització patronal i conflictivitat social a Catalunya i d’Amàlia Pradas, L’anarquisme i les lluites socials a Barcelona, tots dos editats per Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Un dels més recomanables és el de l’historiador Albert Balcells, El pistolerisme. Barcelona 1917-1923 (Pòrtic, 2009), en què es ressegueixen els antecedents, les etapes i les conseqüències d’un fenomen que va deixar una forta petja en la societat catalana, tal com es va comprovar l’estiu del 1936.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor