Hemeroteca

El regal de Joan Miró

El 13 de febrer del 1971, fa exactament cinquanta anys, l’artista Joan Miró va cedir a la ciutat de Barcelona el mural que encara avui es pot veure a la façana principal de la terminal 2 de l’aeroport del Prat de Llobregat

PROCÉS CREATIU
Miró explicava que va perdre un munt d’hores de son per idear l’obra: “La tensió em deixà esgotat”
VIGÍLIA DE SANT JOSEP
El mural es va inaugurar oficialment el 18 d’abril, vigília de Sant Josep, una data en què l’alcalde, Josep Maria de Porcioles, acostumava a estrenar “millores ciutadanes”

Es tracta d’una de les obres d’art més vis­tes del nos­tre país, però molt pro­ba­ble­ment, una immensa majo­ria dels que hi pas­sen pel davant en des­co­nei­xen l’autor. El mural de Joan Miró que pre­si­deix l’entrada de la ter­mi­nal 2 de l’aero­port s’ha con­ver­tit en una obra d’art quo­ti­di­ana, indes­tri­a­ble d’una de les prin­ci­pals infra­es­truc­tu­res del nos­tre país i una de les pri­me­res imat­ges dels visi­tants que arri­ben a casa nos­tra.

El mural es va cedir for­mal­ment a la ciu­tat un 13 de febrer del 1971, en un sen­zill acte pre­si­dit pel tinent d’alcalde, Fèlix Gallardo Car­rera. Fa, per tant, cin­quanta anys. Però el pro­jecte es va començar a ges­tar tres anys abans, quan l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona va pro­po­sar a l’artista que ins­tal·lés una obra per donar la ben­vin­guda als visi­tants que arri­ba­ven a Bar­ce­lona. L’aero­port feia poc que s’havia estre­nat i hom va pen­sar en la pos­si­bi­li­tat d’una obra de l’artista per tal que la ciu­tat “rebi i aco­mi­adi al viat­ger amb un signe de viva i uni­ver­sal comu­ni­cació, l’obra d’art”.

En un pri­mer moment, la intenció era ins­tal·lar el mural al vestíbul de l’aero­port. La idea, però, es va modi­fi­car ben aviat, tal com expli­cava el mateix artista: “[...] hi vam anar un bon dia amb en Josep Llo­rens Arti­gas i el seu fill Joan Gardy Arti­gas a estu­diar l’emplaçament. Quan vam pre­gun­tar si havia altres pos­si­bi­li­tats via­bles, ens van dir que la part dreta de la façana estava «lliure». En con­tem­plar l’enorme superfície ens vam que­dar una mica per­ple­xos. Per les seves dimen­si­ons el pro­jecte sem­blava una boge­ria. No obs­tant això, l’impacte que pro­dui­ria un mural així de gran a l’exte­rior, seria molt més fort, i a més que­da­ria inte­grat ple­na­ment en l’arqui­tec­tura. Els tres vam deci­dir que valia la pena afron­tar el risc.” La col·labo­ració entre Joan Miró i el cera­mista Llo­renç Arti­gas es remun­tava a prin­ci­pis dels anys qua­ranta, quan l’artista va expres­sar el seu desig “d’entrar en la ceràmica”.

Un artista esgo­tat

L’altra pre­o­cu­pació de l’artista era la pos­si­bi­li­tat de dis­po­sar d’un lloc idoni des d’on con­tem­plar el mural. Miró, segons va con­fes­sar després, va per­dre un munt d’hores de son per idear l’obra: “M’aixe­cava molt de matí i no parava de pen­sar en la maqueta. Em va cos­tar molt tro­bar el des­llo­ri­ga­dor i quan per fi el vaig tenir, vaig ata­car! Em va cos­tar molt de parir-ho! La tensió em va dei­xar esgo­tat!” Per tal d’acon­se­guir que estigués per­fec­ta­ment inte­grat en l’espai, el va trac­tar com un ele­ment arqui­tectònic més: “El vaig con­ce­bre a par­tir de grans volums de color. El blau, verd, ver­mell, groc, blanc grisós i el mateix negre són enllaçats per un vigorós traç.”

Una vegada deci­dit l’emplaçament i ide­ada l’obra, el repte va ser la cons­trucció d’un mural d’aque­lles dimen­si­ons, de cin­quanta metres d’amplada i deu d’alçària. La premsa d’ales­ho­res des­ta­cava que es trac­tava “d’un dels més grans murals de ceràmica ins­tal·lats al món”. L’artista volia saber com encai­xa­ria l’obra i es va con­ver­tir en un visi­tant assidu de l’espai: “Cada vegada que venia a Bar­ce­lona em pas­sava els matins a l’aero­port. Pre­nia un cafè i després feia una pas­se­jada pels vol­tants per viure amb inten­si­tat el medi ambi­ent on seria emplaçada l’obra. Un cop vaig haver acon­se­guit com­pe­ne­trar-m’hi bé, vaig arri­bar a la con­clusió que era abso­lu­ta­ment neces­sari que l’obra pogués ser con­tem­plada a distància.”

El mural està for­mat per 4.865 peces de ceràmica, cadas­cuna de les quals de 35,50 per 25,50 i un gruix de 3 cm. Les dimen­si­ons del taller que Llo­renç Arti­gas tenia a Gallifa no dona­ven per a més i van cal­dre 464 for­na­des per com­ple­tar els 500 m² de l’obra. Les peces es tras­lla­da­ven diària­ment a l’aero­port i eren col·loca­des a un ritme de sei­xanta diàries. Mal­grat la mag­ni­tud de l’obra, els autors van tenir en compte que es pogués tras­lla­dar en cas que fos neces­sari. Per fer-ho pos­si­ble, la paret del mural no és de càrrega i totes les peces estan nume­ra­des.

Inau­gu­ració sense Miró

L’obra es va inau­gu­rar el 18 d’abril, vigília de Sant Josep, una data que coin­ci­dia amb la presa de pos­sessió de l’alcalde, Josep Maria de Por­ci­o­les, i en què aquest acos­tu­mava a con­cen­trar tota mena d’inau­gu­ra­ci­ons de “millo­res ciu­ta­da­nes”. A banda del mural, aquell dia també es va estre­nar la pis­cina de Sant Andreu, una pista poli­es­por­tiva que duia el nom de l’alcalde a Montjuïc, l’estadi d’atle­tisme Joan Ser­ra­hima, nous pave­llons a l’hos­pi­tal de Nos­tra Senyora del Mar i el pas sub­ter­rani de la plaça d’Espa­nya.

En el cas del mural, l’acte va comp­tar amb la presència dels minis­tres de l’Aire i de Gover­nació, que van arri­bar en un bire­ac­tor. Al davant del mural es va ins­tal·lar una tarima, des d’on les auto­ri­tats van con­tem­plar una des­fi­lada de la uni­tat mun­tada de la Guàrdia Urbana, van gau­dir de l’obra i van pro­nun­ciar els par­la­ments. El minis­tre de l’Aire es va dedi­car a fer pro­se­li­tisme i va afir­mar que el trànsit aeri crei­xia “gràcies a la pau de Franco”. Miró, per la seva banda, no hi va assis­tir. Feia poc que havia dei­xat plan­tat el minis­tre Manuel Fraga en la inau­gu­ració de l’expo­sició del seu retro­ba­ment amb Bar­ce­lona i que havia par­ti­ci­pat en la tan­cada d’intel·lec­tu­als a Mont­ser­rat. Es va excu­sar per motius de salut, però va que­dar molt clar per què no hi anava.

PER TERRA, MAR I AIRE

Quan va rebre l’encàrrec del mural, Joan Miró es va engrescar tant que es va comprometre a dissenyar dues obres més per donar la benvinguda als visitants que arribessin a Barcelona per mar i per terra. En el primer cas, es tracta del paviment ceràmic que hi ha a la Rambla, just al pla de la Boqueria; una obra que es va inaugurar el 30 de desembre del 1976. La segona obra havia de ser una escultura de més de 60 metres d’alçada que s’havia d’instal·lar al parc de Cervantes, just al costat de l’antiga carretera nacional. L’escultura no es va arribar a fer, però la maqueta de l’obra, que du el títol de Dona, ocell i una estrella, es conserva al pati nord de la Fundació Joan Miró.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.