Hemeroteca

Hemeroteca

Un president assassinat

El 8 de març del 1921, fa justament cent anys, tres anarquistes catalans van assassinar el cap de l’executiu espanyol, Eduardo Dato, a prop de la Puerta del Sol de Madrid, un magnicidi que va trasbalsar la vida política espanyola

EL RELAT DE L’ASSASSÍ
Un dels autors de l’atemptat, Pere Mateu, el va explicar amb tota mena de detalls quaranta-sis anys després a un periodista del diari ‘Pueblo’

“Jo no vaig matar Dato perquè fos Dato, sinó perquè era el cap del govern i perquè havia apro­vat la repressió con­tra els obrers que diri­gia Martínez Anido a Bar­ce­lona. Dato era un libe­ral. Més ben dit, un libe­ral con­ser­va­dor; un reac­ci­o­nari, en defi­ni­tiva. Nosal­tres [els anar­quis­tes] pensàvem que si l’eli­minàvem el seu suc­ces­sor seria millor i les coses can­vi­a­rien. Però ens vam equi­vo­car.” Pere Mateu, un dels homes que havia assas­si­nat Edu­ardo Dato el 8 de març del 1921, expli­cava d’aquesta manera els mòbils del crim a un peri­o­dista del diari Pue­blo que l’havia anat a entre­vis­tar a Tolosa de Llen­gua­doc, on vivia exi­liat. Havien pas­sat qua­ranta-sis anys, però el vell anar­quista recor­dava els fets com si només hagues­sin trans­cor­re­gut unes quan­tes hores.

En el moment de pro­duir-se l’atemp­tat, Mateu tre­ba­llava de tor­ner a la fàbrica Eli­zale i tenia 23 anys. Qua­tre anys abans, s’havia sen­tit atret per les idees anar­co­sin­di­ca­lis­tes. Quan el van entre­vis­tar en tenia 72 i vivia una vida plàcida, ben allu­nyada de les misèries de quan era jove, però encara defen­sava amb vehemència el seu crim de joven­tut: “La gent creu que els anar­quis­tes som par­ti­da­ris de la violència, però no és veri­tat. Som gent pacífica que prac­tica el lema viu i deixa viure. Quan una per­sona no ens deixa viure, el supri­mim. Això va suc­ceir amb Dato. Per això no estic pene­dit del que vaig fer.”

Els pre­pa­ra­tius per assas­si­nar Dato havien començat l’11 de gener del 1921. Aquell dia, Mateu va arri­bar a Madrid jun­ta­ment amb tres anar­quis­tes més, Lluís Nico­lau, Ramon Casa­ne­llas i una dar­rera per­sona que es va espan­tar i a qui van dir que tornés a Bar­ce­lona, que ja s’espa­vi­la­rien. Des d’ales­ho­res, es van moure per la capi­tal sense gaire pro­ble­mes. Les auto­ri­tats sabien que el pre­si­dent del govern estava amenaçat, i ell fins i tot havia redac­tat el tes­ta­ment, però no el va arri­bar a sig­nar. En un pri­mer moment, els tres anar­quis­tes pen­sa­ven que “la cosa era fàcil”, però aviat es van convèncer “del con­trari”: “Dato uti­lit­zava dos cot­xes i tenia una escorta per­ma­nent en estat d’alerta.” En rea­li­tat, el cap de l’exe­cu­tiu no duia gai­rebé pro­tecció i, de fet, aquest havia estat un dels motius de la seva elecció. Dies abans de l’atemp­tat, Casa­ne­llas i Mateu van tor­nar a Bar­ce­lona per com­prar una Indian de set cavalls. En el camí de retorn a Madrid, van tenir un acci­dent. Es van estim­bar per un ter­raplè de sis metres i, segons Mateu, no es van matar “de mira­cle”. El side­car va que­dar molt malmès i els va cal­dre un dia sen­cer per tor­nar a posar-lo a punt.

El dia del crim

Durant dies, el grup va estar espe­rant el moment idoni per assas­si­nar Dato, que sem­pre feia el mateix tra­jecte des del Senat fins a casa seva. Segons va infor­mar la premsa, hi havia cinc poli­cies que vigi­la­ven la ruta del pre­si­dent: un a la porta del Senat, un altre al car­rer Are­nal, el ter­cer a la Puerta del Sol, el quart a la Cibe­les i el cinquè a la porta del domi­cili del pre­si­dent. Tot i això, cap d’ells va tro­bar sos­pitós el com­por­ta­ment d’aquells indi­vi­dus que es pas­sa­ven les hores fent vol­tes a la Cibe­les amb un side­car ben cri­da­ner, assa­jant a plena llum del dia com si es tractés d’una funció tea­tral. Final­ment, el 8 de març, poc després de les vuit del ves­pre, es va pre­sen­tar l’opor­tu­ni­tat que espe­ra­ven. Segons va expli­car la premsa, els assas­sins “van veure venir el cotxe ofi­cial i el van seguir”: “Aquest cir­cu­lava a poc a poc, perquè l’aglo­me­ració de trànsit en aquell punt no per­me­tia que el cotxe pre­si­den­cial avancés.” En pocs segons, el side­car con­duit per Casa­ne­llas es va situar al cos­tat del vehi­cle pre­si­den­cial, i Nico­lau, des del seient del dar­rere, i Mateu, des del side­car, van començar a dis­pa­rar com bojos amb els seus Màuser. Esta­ven tant a prop que gai­rebé toca­ven la xapa del vehi­cle, que va que­dar fora­dada com un for­matge gruyère.

El destí dels assas­sins

El xòfer d’Edu­ardo Dato va acon­se­guir arri­bar fins al domi­cili, que es tro­bava a pocs metres de distància. Però ja era massa tard. Sor­pre­nent­ment, al pre­si­dent del Con­sell de Minis­tres ni tan sols se li va fer l’autòpsia. Només un reco­nei­xe­ment que des­criu amb detall la loca­lit­zació de les feri­des. La que li havia pro­vo­cat la mort s’havia produït a “la part inte­rior i al cos­tat dret de la regió occi­pi­tal, que va tra­ves­sar el crani, la meninge, el lòbul dret del cere­bel, la pro­tu­berància, el ven­tri­cle mitjà, el ven­tri­cle late­ral esquerre i el lòbul fron­tal de l’hemis­feri d’aquest mateix cos­tat”.

Els autors del mag­ni­cidi van tenir un destí ben divers. Casa­ne­llas va acon­se­guir fugir a Rússia, però va tor­nar el 1932, durant la República. L’any següent, el van dete­nir i va morir en un acci­dent de trànsit poc després de sor­tir de la presó. Nico­lau es va refu­giar a Ale­ma­nya i, després d’un llarg con­tenciós, el govern espa­nyol en va acon­se­guir l’extra­dició, si bé amb el con­di­ci­o­nant que no li fos apli­cada la pena de mort. En aquell moment, va acon­se­guir sal­var-se, però el 1939 els fran­quis­tes el van afu­se­llar. Per la seva banda, Pere Mateu va ser detin­gut pocs dies després del crim, quan va tor­nar al pis per reco­llir uns docu­ments com­pro­me­te­dors. Va sor­tir de la presó el 1931, enal­tit com un heroi i, amb l’esclat de la guerra, va com­ba­tre a la columna Dur­ruti. El 1939 va mar­xar a França, on va morir per cau­ses natu­rals als 80 anys.

QUI VA MATAR DATO?

Des de l’assassinat de Prim, el 1870, fins al de Carrero Blanco, el 1973, la història d’Espanya ha estat marcada pels magnicidis que han alterat l’evolució dels esdeveniments. La mort de Dato no ha aixecat tanta polseguera com la de Prim o Carrero Blanco, però el nom dels suposats instigadors encara segueix aixecant polseguera; i també les facilitats que van trobar els tres anarquistes per cometre l’atemptat. El darrer llibre sobre el tema ha aparegut fa pocs mesos i el signa Francisco J. Romero Salvadó (Comares, 2020), un especialista en el primer terç del segle XX. Malgrat el títol, l’autor descriu el paper que han tingut els magnicidis en la història contemporània d’Espanya. El llibre acaba amb l’assassinat de Dato que, segons el seu autor, va “simbolitzar l’acta de defunció d’un sistema moribund, el de la Restauració”, si bé aquest encara va sobreviure alguns mesos més, fins al cop d’estat que va encapçalar Primo de Rivera, el 13 de setembre del 1923.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor