Hemeroteca

Hemeroteca

La mort des del cel

Els dies 16, 17 i 18 de març del 1938, fa vuitanta-tres anys, Barcelona va patir una espiral de bombardejos devastadors de l’aviació italiana que van provocar més d’un miler de morts entre la població civil

L’ORDRE DE MUSSOLINI
La nit del 16 de març, el cap de l’aviació italiana va rebre un telegrama de Roma en què se l’instava a “iniciar [...] una acció violenta sobre Barcelona amb martelleig espaiat en el temps”

Bar­ce­lona havia estat bom­bar­de­jada en altres oca­si­ons, però els atacs que es van pro­duir entre el 16 i el 18 de març del 1938 van repre­sen­tar un punt i a part i s’han con­ver­tit en una de les jor­na­des més negres que ha vis­cut la capi­tal cata­lana. Era la pri­mera vegada des de l’inici de la Guerra Civil que s’ata­cava el cen­tre de la ciu­tat i que es con­cen­tra­ven tants atacs en tan poques hores; una cir­cumstància que va pro­vo­car el pànic entre la població civil. El peri­o­dista anglès John Lang­don Davis, en un lli­bre que va escriure poc després dels fets, comp­ta­bi­lit­zava fins a tretze atacs i espe­ci­fi­cava la durada de cadas­cun d’aquests atacs, el temps de por sense perill i el temps d’alerta. La població va tenir la sen­sació que els bom­bar­de­jos eren con­ti­nus, com un mal­son inter­mi­na­ble que va començar poc després de les deu de la nit del dia 16 i no va aca­bar fins a les tres de la tarda del dia 18. Aquesta cir­cumstància va pro­vo­car que els meca­nis­mes d’alarma esde­vin­gues­sin gai­rebé inútils, amb una suc­cessió cons­tant d’avi­sos en què resul­tava impos­si­ble saber si l’atac fina­lit­zava o començava.

L’ordre la va donar direc­ta­ment el dic­ta­dor italià Benito Mus­so­lini. La mateixa nit del 16 de març, el cap de l’Avi­ació Legionària, el gene­ral Velardi, va rebre un mis­satge de Roma en què se l’ins­tava a “ini­ciar des d’aquesta nit acció vio­lenta sobre Bar­ce­lona amb mar­te­lleig espa­iat en el temps”. Els his­to­ri­a­dors han espe­cu­lat sobre les inten­ci­ons ocul­tes d’aquesta ordre. Hi ha qui afirma que es trac­tava d’ero­si­o­nar la moral dels repu­bli­cans per faci­li­tar l’avenç de l’exèrcit fei­xista al front d’Aragó. També hi ha qui ho atri­bu­eix a un ram­pell de gelo­sia del Duce per l’annexió d’Àustria per part d’Ale­ma­nya o pel fracàs de la bata­lla de Gua­da­la­jara. Fos com fos, Bar­ce­lona es va con­ver­tir, tal com havia succeït amb Ger­nika, en un maca­bre esce­nari d’expe­ri­men­tació del poder devas­ta­dor de l’avi­ació i de la seva capa­ci­tat per col­pe­jar la població civil. Una guerra total, en parau­les dels mili­tars de l’Eix, en la qual no hi havia diferències entre sol­dats i infants. Mal­grat trac­tar-se d’una ordre directa del Duce, els seus ali­ats espa­nyols no n’eren ali­ens.

L’espi­ral d’atacs va pro­vo­car esce­nes dan­tes­ques. Una de les més ter­ri­bles és la que es va viure la tarda del dia 17, quan una bomba va impac­tar sobre un camió car­re­gat d’explo­sius que es tro­bava atu­rat a la cruïlla de la Gran Via amb el car­rer Bal­mes. Els vint-i-tres sol­dats que hi havia al camió van morir a l’acte, i també molts via­nants que cir­cu­la­ven per aque­lla zona. El cor­res­pon­sal de guerra H.L. Matt­hewes va des­criure així l’escena: “Des del pas­seig de Gràcia fins al car­rer Mallorca quasi totes les fines­tres es van enfon­sar. Una mica més a prop del lloc de l’explosió les faro­les es van arren­car i els arbres van que­dar este­llats i incen­di­ats. Un autobús car­re­gat, que es tro­bava a prop del lloc de l’explosió prin­ci­pal, va que­dar reduït a un gran embull de fer­ra­lla. Per tota aque­lla zona hi havia mas­ses vis­co­ses de sang que havien estat éssers humans. Una cor­tina de fum i pols va estar flo­tant durant hores de la mateixa manera que l’aspra olor de la pólvora i altres substàncies químiques.” Les xifres ofi­ci­als van comp­ta­bi­lit­zar 875 morts en total, entre els quals hi havia 118 nens, i més de 1.500 ferits. Però el balanç era molt més tràgic. Un informe de l’ambai­xa­dor ale­many, gens sos­pitós de con­nivència amb els repu­bli­cans, afir­mava: “Fins ara s’han comp­tat 1.000 morts, però es pensa que nom­bro­sos cadàvers estan encara entre les runes. El nom­bre de ferits sobre­passa els 3.000.” Malau­ra­da­ment, no seria el dar­rer dels atacs que pati­ria Bar­ce­lona. En total, més de 2.700 per­so­nes van per­dre la vida a causa dels bom­bar­de­jos, tal com va comp­ta­bi­lit­zar l’his­to­ri­a­dor Joan Villar­roya en un estudi pio­ner.

ENTRE LA INDIGNACIÓ I LA PASSIVITAT

Els bombardejos van provocar una indignació generalitzada entre la premsa estrangera. Des d’Anglaterra, per exemple, el New Cronicle va publicar un editorial en què es feia ressò de les paraules de condemna del primer ministre britànic, Neville Chamberlain, i afegia: “Fa horror i fàstic. Es diu que Franco lluita per la religió, la humanitat i el patriotisme, però si la matança brutal de la població civil indefensa per sembrar el pànic es pot conciliar amb la religió cristiana, amb la humanitat i amb el més elemental sentit de patriotisme espanyol, aleshores aquestes paraules han perdut el seu significat.” Fins i tot la premsa francesa més moderada, com Le Petit Parisien, es preguntava: “Es poden negar bateries antiarèries per defensar-se contra els assassins d’infants?” Malauradament, però, les democràcies occidentals van seguir mirant cap a un altre costat.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor