Hemeroteca

Hemeroteca

El pal de paller del catalanisme

El 28 d’abril del 1901, fa 120 anys, es va donar a conèixer la creació de la Lliga Regionalista, un partit polític que va liderar el catalanisme conservador durant el primer terç del segle XX

UNA PRIMERA FUSIÓ
La Lliga Regionalista va ser el resultat d’un acord entre la Unió Regionalista i el Centre Nacional Català, alguns representants del Foment del Treball i els catalanistes possibilistes

A prin­ci­pis del segle pas­sat, el cata­la­nisme era gai­rebé ine­xis­tent a les ins­ti­tu­ci­ons, sòlida­ment con­tro­la­des pels par­tits dinàstics amb la ines­ti­ma­ble ajuda de la maquinària caci­quista. L’esce­nari, però, va començar a can­viar el 19 de maig del 1901, fa 120 anys, quan la can­di­da­tura cone­guda com dels “qua­tre pre­si­dents” (en rea­li­tat, es trac­tava dels expre­si­dents de les prin­ci­pals enti­tats econòmiques i cul­tu­rals de Bar­ce­lona) va acon­se­guir impo­sar-se a la capi­tal del país durant les elec­ci­ons a les corts. Aque­lla victòria no només va can­viar de dalt a baix el pano­rama polític, sinó que va per­me­tre con­so­li­dar una for­mació que tin­dria un paper relle­vant en el cata­la­nisme fins als anys de la Segona República: la Lliga Regi­o­na­lista.

La coa­lició va ser el resul­tat de la fusió de dues soci­e­tats, la Unió Regi­o­na­lista i el Cen­tre Naci­o­nal Català. El pri­mer grup havia estat creat a finals del 1899 i aple­gava prin­ci­pal­ment indus­tri­als del Foment del Tre­ball des­en­ci­sats per l’incom­pli­ment de les pro­me­ses rege­ne­ra­ci­o­nis­tes del govern de Sil­vela-Pola­vi­eja. Aquest allu­nya­ment, que va tenir com a prin­ci­pals fac­tors la nega­tiva del govern espa­nyol al con­cert econòmic i la repressió poste­rior a l’ano­me­nat “tan­ca­ment de cai­xes”, es va con­cre­tar en l’assumpció de l’auto­no­mia política per part de la Unió Regi­o­na­lista. I va ser arri­bats a aquest punt, i amb l’esperó que repre­sen­tava la imminència d’una con­vo­catòria elec­to­ral, quan es va pro­duir la con­fluència amb els cata­la­nis­tes del Cen­tre Naci­o­nal Català, que havien optat per una via més pos­si­bi­lista i van aca­bar escin­dint-se de la Unió Cata­la­nista, la prin­ci­pal pla­ta­forma del cata­la­nisme polític.

Els con­tac­tes entre els repre­sen­tants de la Unió Regi­o­na­lista i el Cen­tre Naci­o­nal Català es van acce­le­rar arran de la con­vo­catòria de les elec­ci­ons a les corts. Tal com expli­ca­ria alguns anys després Enric Prat de la Riba, un dels ges­tors d’aquell pro­jecte, els con­tac­tes entre el Cen­tre Naci­o­nal Català i la Unió Regi­o­na­lista es van començar a esta­blir poques set­ma­nes abans de les elec­ci­ons: “[...] lla­vors vàrem posar-nos a la tasca de lli­gar sòlida­ment les for­ces con­quis­ta­des, sumant, unint en una orga­nit­zació per­ma­nent, els homes que les repre­sen­ta­ven.” Les ges­ti­ons van començar amb una reunió que van man­te­nir Prat de la Riba i Puig i Cada­falch amb el doc­tor Bar­to­meu Robert i van pros­se­guir amb con­tac­tes amb el doc­tor Far­gas, pre­si­dent de la Unió.

El procés de ges­tació

En teo­ria s’havia acor­dat no fer públic el resul­tat de l’acord fins després de les elec­ci­ons, però el 28 d’abril, alguns mit­jans de comu­ni­cació, com ara La Publi­ci­dad o el Dia­rio de Comer­cio, por­ta­veu de la Unió Regi­o­na­lista, infor­ma­ven: “Les dues soci­e­tats Cen­tre Naci­o­nal de Cata­lu­nya (sic) i la Unió Regi­o­na­lista s’han fusi­o­nat cons­ti­tuint d’ara enda­vant la Lliga Regi­o­na­lista.” També es donava compte de l’elecció d’una junta direc­tiva, for­mada per vint-i-dos mem­bres, que tenia l’encàrrec de redac­tar els esta­tuts del nou par­tit. Mal­grat tot, la comu­ni­cació als socis del Cen­tre Naci­o­nal Català no es va donar a conèixer fins alguns dies després, quan aquests van rebre una cir­cu­lar interna.

El pri­mer acte con­junt de la coa­lició elec­to­ral es va orga­nit­zar el 2 de maig al tea­tre del Nou Retir. En l’al·locució, sig­nada per repre­sen­tants dels dos par­tits, no s’esmen­tava el nom de la nova for­mació. Hom es limi­tava a recla­mar l’atenció dels bar­ce­lo­nins per la con­vo­catòria elec­to­ral argu­men­tant que es trac­tava d’un repte fona­men­tal “per fer créixer Cata­lu­nya i fer res­pec­tar la per­so­na­li­tat de la pàtria cata­lana”. L’acte no va resul­tar exces­si­va­ment plàcid, mal­grat l’èxit de públic. En un pri­mer moment, es van llançar uns fulls anar­quis­tes en què es pro­pug­nava l’abs­tenció i, poc després, uns des­co­ne­guts van llançar ampo­lles i un gat mort des de la pla­tea. Per aca­bar-ho d’ado­bar, men­tre un dels ora­dors es dis­po­sava a ini­ciar el seu dis­curs, va arri­bar una ordre del dele­gat gover­na­tiu sus­pe­nent l’acte. Una bona part dels dos mil assis­tents no es van resig­nar als impe­di­ments i van orga­nit­zar una mani­fes­tació impro­vi­sada que va des­fi­lar Ram­bla avall, men­tre s’ento­nava Els sega­dors, amb la intenció d’arri­bar fins a la casa del prin­ci­pal cacic de la ciu­tat, un objec­tiu que la poli­cia va impe­dir.

El pri­mer repte

El futur del par­tit estava supe­di­tat a l’èxit o al fracàs de la con­vo­catòria elec­to­ral. Tal com va apun­tar fa anys el pro­fes­sor Borja de Riquer, en rea­li­tat “fins després de les elec­ci­ons no es pot dir que la Lliga exis­teixi”: “El que hi havia era un grup de gent que, en funció d’una política i d’un pro­grama, pre­pa­rava una can­di­da­tura per a les elec­ci­ons a dipu­tats a Bar­ce­lona.” La victòria no va resul­tar gens sen­zi­lla. Alguns pre­si­dents de mesa van inten­tar adul­te­rar els resul­tats i l’endemà mateix de les elec­ci­ons, una nota ofi­cial del Govern Civil anun­ci­ava que la can­di­da­tura dinàstica havia gua­nyat els cinc llocs de les majo­ries, uns resul­tats que no tenien res a veure amb els que havien reco­llit els inter­ven­tors regi­o­na­lis­tes i repu­bli­cans. Final­ment, l’escru­tini ofi­cial que es va dur a terme al Saló de Cent de l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona va cer­ti­fi­car el canvi. Van ser nome­nats can­di­dats elec­tes tots els mem­bres de la can­di­da­tura regi­o­na­lista, més el dinàstic Pere Gerard i els repu­bli­cans Fran­cesc Pi i Mar­gall i Ale­jan­dro Ler­roux. Era la pri­mera vegada que el cata­la­nisme acon­se­guia el tri­omf a la capi­tal del país. I aque­lla fita va mar­car un abans i un després en la política cata­lana, amb un llarg període en què la Lliga acon­se­gui­ria con­ver­tir-se en un dels pri­mers par­tits de mas­ses i en el gran domi­na­dor del cata­la­nisme polític, pri­me­ra­ment enfron­tat amb el repu­bli­ca­nisme ler­rou­xista i ja durant els anys de la República, amb una nova for­mació, Esquerra Repu­bli­cana.

LA VEU DE LA LLIGA

El 19 de maig del 1901, La Veu de Catalunya, un diari fundat dos anys abans, publicava una breu notícia en què apareixia el nom de Lliga Regionalista. Es tractava d’una nota exclusivament instrumental, dedicada a orientar els electors a l’hora d’anar a votar, però era la primera referència en una publicació que, amb el pas del temps, es va convertir en el principal portaveu de la Lliga Regionalista. Jaume Bofill i Mates deixaria escrit: “La Veu és la càtedra diària de l’escola de la Lliga.” Durant els primers anys de vida, La Veu, tal com era conegut popularment, va tenir una existència convulsa. Havia estat suspès des del maig del 1900 i no va poder reaparèixer fins a l’11 de març de l’any següent, quan va finalitzar l’estat de guerra. La repressió també es va dirigir cap al seu director, Enric Prat de la Riba, que el març del 1902 va ser empresonat per l’autoritat militar per haver-hi reproduït un article de L’Indépendant de Perpinyà.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor