Hemeroteca

Hemeroteca

Un atracament enigmàtic

El 23 de maig del 1981, fa quaranta anys, es va produir un atracament espectacular al Banc Central de Barcelona, una acció que segueix plena de misteri quaranta anys després

ELS MÒBILS DE L’ASSALT
Ben aviat es va poder comprovar que la resolució no seria gens senzilla i que els mòbils dels assaltants eren, com a mínim, enigmàtics

Aquell dis­sabte va començar com qual­se­vol altre. A la plaça de Cata­lu­nya, un dels epi­cen­tres de la capi­tal del país, la gent anava amunt i avall sense atu­ra­dor. Aquell dia, però, estava des­ti­nat a ser dife­rent. Poc després de les nou del matí, un veí que s’adreçava a un dels molts bancs que hi havia a la plaça, el Gar­riga Nogués, va pas­sar per davant del Banc Cen­tral i va veure com hi entrava un per­so­natge amb una metra­lleta a les mans. Imme­di­a­ta­ment, va acce­le­rar la marxa i va pene­trar a l’ofi­cina del Gar­riga Nogués, men­tre bra­mava: “Estan atra­cant el Banc Cen­tral!” De manera gai­rebé simultània, un admi­nis­tra­tiu del Banc Cen­tral va poder veure, in situ, com els seus com­panys es llançaven a terra men­tre uns indi­vi­dus els apun­ta­ven amb pis­to­les i metra­lle­tes. Sense per­dre el temps, va córrer fins a la seu del Banc d’Espa­nya, a pocs metres d’allí i va aler­tar la poli­cia.

En pocs minuts, la plaça es va veure lite­ral­ment ocu­pada per les for­ces de segu­re­tat, men­tre els Grups d’Ope­ra­ci­ons Espe­ci­als (els ano­me­nats GEO) se situ­a­ven en llocs estratègics, i la ràdio i la tele­visió seguien, minut a minut, l’evo­lució dels esde­ve­ni­ments. La tensió era màxima. Jus­ta­ment aquell dia es com­plien dos mesos del cop d’estat i, des de feia temps, el país sen­cer vivia amb l’ai al cor, amb atemp­tats cons­tants per part d’ETA, els GRAPO i els grups d’extrema dreta, i una remor de sabres que feia peri­llar la feble tran­sició espa­nyola.

Es podria haver trac­tat d’un atra­ca­ment com qual­se­vol altre. Ben aviat, però, es va poder com­pro­var que la reso­lució no seria gens sen­zi­lla i que els mòbils dels assal­tants eren, com a mínim, enigmàtics. Des de bon començament, van deso­ri­en­tar tot­hom amb alguns mis­sat­ges sor­pre­nents. Quan van forçar els 263 cli­ents i tre­ba­lla­dors a reu­nir-se al pati d’ope­ra­ci­ons, els van dei­xar anar que no esta­ven allà per diners: “No els neces­si­tem.” El mis­satge no va trans­cen­dir a l’exte­rior. Alguns minuts després, quan la poli­cia va tenir conei­xe­ment dels mis­sat­ges que els atra­ca­dors van dei­xar en una cabina telefònica pro­pera, l’ensurt va ser des­co­mu­nal. Els atra­ca­dors exi­gien l’alli­be­ra­ment de qua­tre dels caps del cop d’estat del 23 de febrer. Un d’aquests era Anto­nio Tejero, a qui defi­nien com un “heroi” i com “el nos­tre tinent coro­nel”. Per aca­bar-ho d’ado­bar, en el pri­mer con­tacte que van man­te­nir amb la poli­cia a través d’una línia telefònica amb el Banc de Bil­bao, on es va esta­blir el cen­tre d’ope­ra­ci­ons poli­ci­als, els assal­tants es van iden­ti­fi­car com a guàrdies civils. La con­fusió es va man­te­nir durant tot el segrest, reforçat pel tes­ti­moni dels pre­sos que eren alli­be­rats amb comp­ta­go­tes a canvi de men­jar i tabac. Les auto­ri­tats, doncs, van tre­ba­llar amb la idea que es trac­tava d’un grup orga­nit­zat en tres coman­dos de vuit per­so­nes cada un, molt ben dis­ci­pli­nats i que dis­po­sa­ven d’arma­ment i explo­sius com els que tenien la Guàrdia Civil. El mateix govern, en una com­pa­rei­xença dilluns al matí, dos dies després de l’assalt, va con­fir­mar que es trac­tava de mem­bres de la Benemérita.

En el seu comu­ni­cat, els atra­ca­dors recla­ma­ven dos avi­ons: un perquè els col­pis­tes pogues­sin fugir a l’Argen­tina i un altre per a la seva fugida. Si no es com­plien aques­tes exigències, en setanta-dues hores amenaçaven d’exe­cu­tar deu pre­so­ners i, a par­tir d’aquell moment, un cada dues hores. El comu­ni­cat aca­bava amb un “!Viva España!”. Per esvair qual­se­vol dubte sobre les seves inten­ci­ons, el cap dels segres­ta­dors va dis­pa­rar un tret a la cama d’un dels segres­tats, un jove tre­ba­lla­dor de l’enti­tat a qui va sec­ci­o­nar el nervi ciàtic i li va pro­vo­car una frac­tura òssia. Els atra­ca­dors van per­me­tre que fos eva­cuat del banc, així com també alguns dels ostat­ges, que van patir cri­sis ner­vi­o­ses. La resta de cap­tius es van con­ver­tir en la seva única pos­si­bi­li­tat de sor­tida. L’atra­ca­ment es va per­llon­gar durant trenta-set hores i va man­te­nir el país amb l’ai al cor, amb la ràdio i la tele­visió retrans­me­tent-lo en directe.

El dis­sabte sem­blava que la crisi es resol­dria amb un acord amb els segres­ta­dors, però l’endemà, tot es va com­pli­car. Les infor­ma­ci­ons de la poli­cia sem­bla­ven indi­car que hi havia ten­si­ons entre els assal­tants, que no havien pogut fer efec­tiu el seu pla ini­cial de reben­tar el sub­sol de l’edi­fici i fugir pel cla­ve­gue­ram. En comp­tes d’això, el banc es va con­ver­tir en una autèntica ratera i els ostat­ges eren l’única opció per sor­tir-ne. Els segres­ta­dors van donar un ultimàtum que fina­lit­zava a dos quarts de dotze del mig­dia. Si la poli­cia no res­po­nia, s’exe­cu­ta­rien dos ostat­ges. L’esce­nari era dramàtic, i a l’exte­rior de l’edi­fici dues dones implo­ra­ven clemència dar­rere les rei­xes de l’entrada prin­ci­pal. Al dar­rere del cordó poli­cial, milers de ciu­ta­dans tenien la mirada fixada en el rellotge del banc. Final­ment, aque­lla nit, un mem­bre del Grup Espe­cial d’Ope­ra­ci­ons va acon­se­guir aba­tre un segres­ta­dor que apun­tava un ostatge des de la ter­rassa de l’edi­fici. A par­tir d’aquell moment, es va obrir un període inter­mi­na­ble de con­fusió en què es van suc­ceir els crits i els trets; tot ple­gat, retransmès en directe a través de la ràdio. Tot sem­blava indi­car que hi havia hagut un bany de sang, però, sor­pre­nent­ment, els ostat­ges van acon­se­guir forçar la porta prin­ci­pal i fugir a la des­ban­dada. Bar­re­jats amb ells, també ho van fer alguns segres­ta­dors, que ins­tants després van ser iden­ti­fi­cats i detin­guts per la poli­cia. Final­ment, a un quart d’onze de la nit es va donar per aca­bat l’assalt. En el balanç defi­ni­tiu hi havia diver­sos detin­guts i un mort, un delinqüent habi­tual que va ser iden­ti­fi­cat com “el número dos” dels assal­tants.

DEL 23 DE FEBRER AL 23 DE MAIG

Només cal fullejar la premsa de l’època per adonar-se de la confusió que es va generar al voltant de l’atracament i de les imbricacions amb el cop d’estat del 23-F, esdevingut dos mesos abans. La portada del diari Avui, per donar-ne exemple, titulava d’aquesta manera el 24 de maig, just l’endemà: “Cop de mà amb ostatges a favor dels colpistes.” I, en una peça a la portada s’argumentava així la pertinença dels assaltants al cos de la Benemérita: “Oficiosament aquesta era l’explicació que es donava. La mateixa preparació tècnica de l’assalt, l’armament, el fet de portar menjar, la disposició dels ostatges, etc., feia pensar que era una operació d’envergadura feta per persones que estaven entrenades. Així ho va recollir també a mitjanit l’agència UPI, que afegia que alguns d’ells podrien haver participat en l’assalt a les corts del 23 de febrer.” I a l’editorial, reclamava una intervenció ferma del govern espanyol.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor