Hemeroteca

Hemeroteca

Visca la República de Cuba!

Un número especial del setmanari satíric ‘La Tralla’, dedicat al tercer aniversari de la independència de Cuba, va provocar l’empresonament del seu director, Manuel Riu, i l’exili de l’escriptor Josep Maria Folch i Torres

CRÍTICA ALS REPUBLICANS
CRÍTICA ALS REPUBLICANS
Un dels articles era especialment crític amb els republicans espanyols, que havien donat “proves de llur antirepublicanisme”

El 14 de juny del 1905, el set­ma­nari satíric La Tra­lla va dedi­car un número monogràfic a la inde­pendència de Cuba. Feia tres anys que l’illa cari­be­nya s’havia sepa­rat ofi­ci­al­ment d’Espa­nya i per als naci­o­na­lis­tes cata­lans es trac­tava d’una efemèride per recor­dar i d’un model a seguir. I no només perquè l’illa cari­be­nya havia estat sot­mesa “al jou del mateix estat que governa a Cata­lu­nya”, sinó també perquè l’evo­lució de les aspi­ra­ci­ons cuba­nes posava de mani­fest “lo que pot un poble quan vol”. Però allò que per a alguns era un model a seguir, per a d’altres era un mal­son per obli­dar, que havia posat fi a l’imperi espa­nyol d’ultra­mar amb una der­rota humi­li­ant, poc pro­pi­cia per a l’humor i sí, en canvi, a les reac­ci­ons furi­bun­des, sense gaire mati­sos.

En el número de La Tra­lla, que s’obria amb una por­tada a tot color, hi havia alguns acu­dits inci­sius, que reproduïm en aques­tes pàgines. I també arti­cles en què s’infor­mava de “la pros­pe­ri­tat” del nou estat, una manera de tras­lla­dar els bene­fi­cis de la inde­pendència. Però també n’hi havia d’altres car­re­gats d’iro­nia o de ges­tos de com­pli­ci­tat que difícil­ment podien dei­xar indi­fe­rent el naci­o­na­lisme espa­nyol. En el pri­mer, que es titu­lava “Visca la República de Cuba!”, s’afir­mava: “Els naci­o­na­lis­tes de tots els països han de salu­dar de tot cor el ter­cer ani­ver­sari de la pro­cla­mació de la República en la xamosa illa, i els cata­lans amb més entu­si­asme encara, per les cir­cumstàncies que tot­hom ha de com­pren­dre sense neces­si­tat de deta­llar-les.” També adver­tia que “l’auto­no­misme cubà, que durant molts anys va tre­ba­llar per a la implan­tació del règim que els naci­o­na­lis­tes cata­lans desit­gem per a Cata­lu­nya, o sigui per l’auto­no­mia, només van tro­bar opo­sició més opo­sició en els governs espa­nyols”; si bé tot seguit afe­gia: “No és pas neces­sari, ni con­ve­ni­ent per a la inte­gri­tat de la redacció de La Tra­lla, fer els comen­ta­ris que se’ns acu­dei­xen refe­rents als des­as­tro­sos resul­tats de la guerra última”, una auto­cen­sura que en rea­li­tat no va resul­tar gaire eficaç.

En un altre arti­cle també es cri­ti­cava la posició dels “titu­lats repu­bli­cans”, que havien donat “pale­ses pro­ves de llur anti­re­pu­bli­ca­nisme”, ja que per a ells “el poble cubà no tenia dret a ser lliure i, en con­seqüència, no tenia dret a ser república”. En rea­li­tat, molts repu­bli­cans espa­nyols s’havien sen­tit incòmodes o s’havien vist direc­ta­ment arros­se­gats per la febre patriòtica de la metròpoli, però d’altres com a mínim havien recla­mat una àmplia auto­no­mia que per­metés resol­dre el con­flicte. Tam­poc es que­dava curt un arti­cle titu­lat “De la lli­ber­tat dels pobles”, en què es con­tras­tava l’existència d’un “estat des­lliu­ra­dor i la d’aquesta raça escla­vit­za­dora”. El pri­mer eren els Estats Units, men­tre que els segons eren els espa­nyols.

El número va aparèixer en un moment espe­ci­al­ment tens, en què els polítics i els peri­o­dis­tes espa­nyols inter­pre­ta­ven qual­se­vol gest del cata­la­nisme com una “mani­o­bra sepa­ra­tista”. De fet, algu­nes set­ma­nes després d’aquell espe­cial, un acu­dit publi­cat a les pàgines inte­ri­ors d’una altra publi­cació satírica, el Cu-cut!, des­fer­ma­ria la còlera d’alguns mili­tars. I, de retruc, pro­vo­ca­ria una autèntica sac­se­jada en el pano­rama polític català, amb la unió de famílies ideològiques antagòniques i la con­for­mació d’una can­di­da­tura unitària ano­me­nada Soli­da­ri­tat Cata­lana.

De la presó a l’exili

El número va pro­vo­car una reacció imme­di­ata de les auto­ri­tats espa­nyo­les. Els arti­cles van ser qua­li­fi­cats com a delic­tes con­tra “la inte­gri­tat de la pàtria” i “injúries a l’auto­ri­tat”. En un pri­mer moment, el direc­tor de la publi­cació, Manuel Riu, va ser empre­so­nat, però, més enda­vant, també li va arri­bar el torn a l’escrip­tor Josep Maria Folch i Tor­res. Quan es va pre­sen­tar al jut­jat, li van impo­sar una fiança de 4.000 pes­se­tes i el van empre­so­nar. La notícia es va escam­par ràpida­ment, i aque­lla mateixa nit els seus amics van acon­se­guir aple­gar els diners i va sor­tir en lli­ber­tat pro­vi­si­o­nal. La situ­ació política, però, va empit­jo­rar, i Folch i Tor­res va veure com peri­llava la seva lli­ber­tat. Els esde­ve­ni­ments del 25 de novem­bre, amb l’atac a la redacció del Cu-Cut! i La Veu de Cata­lu­nya i, sobre­tot, la reacció del govern espa­nyol, amb l’apro­vació de la llei de juris­dic­ci­ons, que dei­xava en mans de l’exèrcit qual­se­vol atac a la pàtria, van fer que el seu advo­cat li reco­manés pas­sar la fron­tera per evi­tar mals majors. Mal­grat les reticències ini­ci­als de Folch i Tor­res, que no volia “fugir”, la vigília de Nadal va aga­far el tren en direcció a Per­pinyà. S’hi va que­dar tres anys, durant els quals va com­ple­tar la seva for­mació, va escriure dife­rents peces i va fer de cor­res­pon­sal d’El Poble Català.

HUMOR AMB MORDASSA

La història de la premsa gràfica és una història convulsa, amb el flagell constant de la censura, les multes i les suspensions governatives o, fins i tot, l’exili. En el llibre L’humor gràfic a Barcelona! 75 anys de tradició humorística catalana (1841-2016), editat per Efadós i l’Ajuntament de Barcelona, es ressegueix una trajectòria marcada per la repressió constant, però també per l’afany de sobreviure i de mantenir viu el torcebraç amb els governs de torn a través d’un humor mordaç i irreductible.

DE ‘LA TRALLA’ A ‘LA METRALLA’

Durant els anys que es va publicar, entre el 1903 i el 1907, La Tralla va acumular un munt de denúncies, penyores i, fins i tot, l’empresonament dels seus redactors. Malgrat el dramatisme de la situació, es prenien les coses amb humor i no deixaven de fer bandera de la seva posició resistencialista. El 2 de juny del 1905, poc abans del número extraordinari sobre Cuba, declaraven a primera pàgina: “Podran suspendre el periòdic, podran marejar-nos, encausar-nos i empresonar-nos, però l’esperit de llibertat que ens alerta, aquest ni amb la mort deixarà d’ésser.” Malgrat tot, la sentència de mort li va arribar el 15 de gener del 1907, quan va publicar un article titulat “Era castellana!...“ que va provocar la suspensió definitiva de la publicació. Es va intentar reprendre-la amb altres noms. La primera temptativa va aparèixer un mes després, i el títol era ben original: La Metralla. Com La Tralla, va acumular denúncia rere denúncia fins que va ser suspensa per l’autoritat militar el 22 de juliol del 1909, en plena Setmana Tràgica.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.