Hemeroteca

Hemeroteca

El primer vaixell peix

El 28 de juny del 1859, fa 162 anys, el port de Barcelona es va convertir en l’escenari del primer avarament de l’‘Ictineu I’, el submarí ideat pel figuerenc Narcís Monturiol que va revolucionar el món de la navegació

ELS REPTES TÈCNICS
ELS REPTES TÈCNICS
Monturiol va aprofitar els avenços tècnics que s’havien produït durant els segles XVIII i XIX i els va millorar

L’estiu del 1859, la premsa es va fer ressò d’un estrany vai­xell amar­rat al port de Bar­ce­lona. Tenia 7 metres d’eslora, imi­tava la forma d’un peix i havia estat cons­truït amb fusta d’oli­vera i fol­rat amb coure. La par­ti­cu­la­ri­tat d’aquell enginy, ano­me­nat Icti­neu, no era la seva forma, sinó la capa­ci­tat per sub­mer­gir-se i des­plaçar-se a una pro­fun­di­tat con­si­de­ra­ble, amb la qual cosa per­me­tia resol­dre “el pro­blema de la nave­gació sub­ma­rina”, tal com des­ta­cava el Dia­rio de Bar­ce­lona. El seu inven­tor havia estat el figue­renc Narcís Mon­tu­riol, que també va voler par­ti­ci­par en el pri­mer expe­ri­ment, jun­ta­ment amb el mes­tre d’aixa Josep Missé i el mari­ner Josep Oliu. De fet, a la cam­bra de pressió s’hi podien enca­bir fins a set homes.

El camí per arri­bar a aque­lla fita no havia estat gens sen­zill. Els pri­mers obs­ta­cles que Mon­tu­riol va haver de superar van ser econòmics. El 23 d’octu­bre del 1857, amb l’ajuda del seu amic Martí Carlé, va cons­ti­tuir una soci­e­tat per explo­tar l’invent en la pesca del corall. Tal com es recull a les deta­lla­des memòries que va redac­tar, en aquell pri­mer Icti­neu s’hi van inver­tir 20.000 duros de l’època.

Les difi­cul­tats tècni­ques

Com a bon científic, Mon­tu­riol va saber apro­fi­tar els avenços tec­nològics que s’havien produït durant els segles XVIII i XIX. I els va millo­rar per tal de superar els obs­ta­cles tècnics amb què es va tro­bar. Un dels pri­mers rep­tes va ser la res­pi­ració a l’inte­rior de l’arte­facte. A mit­jans de juny, el Dia­rio de Bar­ce­lona des­ta­cava que s’havien fet, “amb resul­tats satis­fac­to­ris, les pro­ves de res­pi­ració”. I les des­cri­via d’aquesta manera: “Tan­cats hermètica­ment, qua­tre indi­vi­dus, entre els quals hi havia el mateix inven­tor, han res­pi­rat aire arti­fi­cial que Mon­tu­riol els va sub­mi­nis­trar durant tres hores contínues, sense que cap d’ells tingués cap nove­tat i com si es tro­bes­sin a l’aire lliure.”

Un altre repte era el de la loco­moció, que es va resol­dre a través d’un “enginyós meca­nisme de pro­pul­sors i vei­xi­gues natatòries”. L’Icti­neu es movia gràcies a la força de qua­tre homes, que feien fun­ci­o­nar una hèlice, movent un manu­bri o cigo­nyal amb la força de les seves mans. Unes vei­xi­gues de flo­tació molt sem­blants a les dels amfi­bis per­me­tien igua­lar la den­si­tat de l’aigua i la de la nau amb l’acci­o­na­ment d’unes aixe­tes. Per la seva banda, uns dipòsits a babord i a estri­bord s’omplien o es bui­da­ven d’aigua i d’aire a pressió segons si es volia sub­mer­gir la nau o tor­nar-la a la superfície.

El 15 d’abril del 1859, Mon­tu­riol i el seu equip van rebre el permís de les auto­ri­tats per ini­ciar les pro­ves de nave­gació sub­ma­rina al port de Bar­ce­lona. El pri­mer ava­ra­ment es va dur a terme algu­nes set­ma­nes després, con­cre­ta­ment el 28 de juny. Aquell dia, una munió de gent es va con­cen­trar al port per pre­sen­ciar l’esde­ve­ni­ment: “Tot i que només havien estat con­vi­dats els acci­o­nis­tes, les auto­ri­tats de la marina i els redac­tors dels dia­ris bar­ce­lo­nins, una nom­brosa con­currència ocu­pava l’andana del port i el vapor remol­ca­dor, així com una gran quan­ti­tat de peti­tes embar­ca­ci­ons esta­ven ple­nes de gent que es delia per pre­sen­ciar l’esde­ve­ni­ment.”

Les pri­me­res pro­ves

El públic va poder pre­sen­ciar com la màquina ide­ada per Mon­tu­riol s’enfon­sava sense pro­ble­mes fins a una pro­fun­di­tat d’uns deu metres i es man­te­nia sub­mer­gida 12 minuts. En aquest inter­val de temps va pujar i bai­xar tres vega­des con­se­cu­ti­ves, durant les quals només emer­gia a la superfície l’espina de l’enginy. Després de diver­sos movi­ments en sen­tit horit­zon­tal, l’Icti­neu va emer­gir defi­ni­ti­va­ment a la superfície i els pas­sat­gers van rea­parèixer “sense que s’observés en cap d’ells el més lleu símptoma de males­tar”. En total, l’Icti­neu va roman­dre total­ment inco­mu­ni­cat de l’atmos­fera durant un període de dues hores i vint minuts.

Durant set­ma­nes, les pro­ves es van repe­tir i es van fer més de setanta immer­si­ons, bona part de les quals sota l’atenta mirada dels curi­o­sos. Les dades que va reco­llir van ser­vir de base per dis­se­nyar i cons­truir el segon vai­xell peix, l’Icti­neu II, ava­rat el 1864. El nou enginy era molt més volu­minós que el pri­mer (dels 7 metres d’eslora s’havia pas­sat als 17) i incor­po­rava algu­nes millo­res sig­ni­fi­ca­ti­ves, com ara la subs­ti­tució de la força motriu humana per una màquina de vapor o la incor­po­ració d’un nou sis­tema de reno­vació de l’aire que feia habi­ta­ble la cam­bra. El nou sub­marí va tenir un nota­ble èxit, però, malau­ra­da­ment, la soci­e­tat que el va impul­sar va fer fallida, els acci­o­nis­tes es van negar a apor­tar més capi­tals i l’Icti­neu II va aca­bar sent embar­gat i des­ba­lles­tat. Mal­grat això i la impos­si­bi­li­tat de donar al seu invent una uti­li­tat real i treure’n ren­di­ment, els dos vai­xells peix ide­ats per Mon­tu­riol van mar­car un abans i un després en la nave­gació sub­ma­rina.

L’art de navegar sota l’aigua

A partir del 1869, després que els creditors li haguessin embargat l’Ictineu II, Monturiol es va concentrar a escriure un Ensayo sobre el arte de navegar debajo del agua. La primera edició va aparèixer sis anys després de la seva mort i la versió en català no es va publicar fins al 1919, traduïda per Carles Rahola i patrocinada per la Mancomunitat. El llibre és un testament científic en què es condensen tots els coneixements de Narcís Monturiol.

REPUBLICÀ, INVENTOR i PACIFISTA

Narcís Monturiol i Estarriol (Figueres, 1819 - Sant Martí de Provençals, 1885) va ser una figura avançada al seu temps; un home d’ideals republicans i d’ambicions socials, que estava plenament convençut que el progrés de la humanitat arribaria de bracet de l’avenç tecnològic, i que no es va limitar a teoritzar. De fet, tots els seus invents van néixer de la voluntat de millorar la vida de la gent. El més conegut de tots va ser el submarí Ictineu, que va idear després de comprovar els perills que corrien els pescadors de corall de Cadaqués. També es va plantejar la possibilitat que l’Ictineu tingués un ús militar, però en una entrevista del 1867, Narcís Monturiol deixava ben clara la seva vocació pacifista: “Ja seria hora que vingués la navegació submarina i l’aèria a igualar les forces de les nacions i a posar fi a les guerres. Com no ha de ser possible la pau universal! L’home només excepcionalment s’aboca a la ira, i en la ira o en la guerra hem construït el nostre estat normal.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor