Hemeroteca

Hemeroteca

Una tragèdia al Montseny

El 3 de juliol del 1970, fa cinquanta-un anys, el puig de les Agudes, al massís del Montseny, es va convertir en l’escenari del pitjor accident aeri del nostre país, amb un balanç de 113 morts

LES CAUSES DE L’ACCIDENT
Segons la hipòtesi més versemblant, les condicions meteorològiques, amb una espessa boira, i l’error a l’hora de determinar la ubicació exacta de l’aparell, van fer que el pilot iniciés un descens erroni

Cap a les set de la tarda del 3 de juliol del 1970, un avió Comet 4, pro­ce­dent de l’aero­port de Manc­hes­ter, amb 105 turis­tes angle­sos i 7 tri­pu­lants, va dema­nar pista per ater­rar a l’aero­port del Prat. Es trac­tava d’una ope­ració apa­rent­ment rutinària, que es repe­tia dia rere dia de forma incan­sa­ble. Però, en aquest cas, es va trac­tar del dar­rer con­tacte, de la dar­rera infor­mació d’un avió que no va arri­bar mai a la seva des­ti­nació.

Durant hores, les infor­ma­ci­ons que cir­cu­la­ven van ser con­fu­ses. En un pri­mer moment, es va asse­gu­rar que l’avió s’havia esta­ve­llat a la zona del Vallès, entre Man­resa i Saba­dell, però resul­tava inver­sem­blant que l’inci­dent hagués pas­sat inad­ver­tit en una zona tan den­sa­ment poblada. Més enda­vant, es va afir­mar que l’apa­rell havia des­a­pa­re­gut al mar, a l’alçada de Mataró, men­tre donava vol­tes tot espe­rant una pista per a l’ater­ratge.

La veri­ta­ble pista la van pro­por­ci­o­nar tres ger­mans de Vila­drau, que la tarda del dia 3, men­tre tre­ba­lla­ven en uns ter­renys de la zona, van poder veure com un avió volava a una altura molt baixa a la zona de la collada del Bur­ga­riol. Pri­mer de tot, es van mos­trar sor­pre­sos per la ruta i l’altura de l’avió; però quan van veure que el ras­tre des­a­pa­rei­xia i que no se sen­tia cap soroll, van pen­sar que pot­ser havia pogut remun­tar el vol. L’endemà, però, quan van tenir conei­xe­ment que s’estava bus­cant un avió, es van ima­gi­nar el pit­jor. Ales­ho­res, van aler­tar l’alcalde de Vila­drau, Ramon Arxé, i junts es van des­plaçar a la zona per tal de loca­lit­zar l’apa­rell.

Les tas­ques de recerca

La zona era de difícil accés i el tram final per arri­bar a l’esce­nari de la tragèdia es va haver de fer a peu. L’avió es va esta­ve­llar al pic de les Agu­des, a 1.100 metres d’altura, en una fageda que hi ha sota la car­re­tera que con­necta Santa Fe del Mont­seny i l’ermita de Sant Marçal. L’impacte, que es va pro­duir men­tre l’avió volava a uns 450 quilòmetres per hora, va ser ter­ri­ble i va pro­vo­car un forat enorme, de 50 metres de diàmetre. L’avió es va des­in­te­grar i no hi va haver cap super­vi­vent. Àngel Rabat, un dels ger­mans que van aler­tar les auto­ri­tats i la pri­mera per­sona que va arri­bar al lloc de l’acci­dent, té gra­vada a la memòria l’escena que va pre­sen­ciar: “Hi havia un silenci sepul­cral. Ni tan sols se sen­tia el cant dels ocells. Vaig estar-me allà uns vint minuts total­ment sol, com­pro­vant si hi havia alguna per­sona viva. Era una escena dan­tesca. Per tot arreu hi havia tros­sos de l’apa­rell i de gent. Al terra, pen­jats dels arbres. L’únic cos sen­cer era el d’una nena d’uns 10 o 12 anys que tenia la cara total­ment enne­grida.” Quan es va refer del xoc, Rabat es va posar a cri­dar i, poc després, va sen­tir els tirs a l’aire amb què s’aler­tava tot l’equip de recerca. Rabat no ha tor­nat mai a aquell lloc, on fa anys es va ins­tal·lar un monòlit en record de totes les per­so­nes que van per­dre la vida en l’acci­dent.

L’alcalde d’Arbúcies, Pere Gar­riga, que ales­ho­res tenia 8 anys, recorda que es ha haver d’obrir una car­re­tera amb l’ajuda d’una retro­ex­ca­va­dora per arri­bar fins al lloc dels fets. D’aquesta manera, els cami­ons van poder acce­dir al bosc per reti­rar la fer­ra­lla i les res­tes dels morts. Josep Far­re­rons, que ales­ho­res tre­ba­llava com a tècnic d’avi­ació a la torre de con­trol de l’aero­port de Girona i que va par­ti­ci­par en les tas­ques de recu­pe­ració dels cos­sos, encara recorda la sen­sació que va sen­tir: “Allò que més em va col­pir va ser la pudor de carn cre­mada. Va ser la cosa més traumàtica.”

En pocs minuts, la zona es va omplir de per­so­nal que es va dedi­car a inten­tar recu­pe­rar els cos­sos, però també de curi­o­sos, tant dels pobles dels vol­tants com de Bar­ce­lona. “Allò sem­blava la Ram­bla”, recor­dava un dels guàrdies civils que van par­ti­ci­par en les tas­ques de recu­pe­ració dels cos­sos. En total es van reco­llir les res­tes de 113 per­so­nes, una més de les que en teo­ria hi havia regis­tra­des, i que hom va supo­sar que es trac­tava d’un nadó o d’un pas­tor que es tro­bava fortuïtament a la zona on es va pro­duir el xoc. Encara avui, cin­quanta un anys després, es tracta de l’acci­dent aeri més impor­tant que ha ocor­re­gut mai a Cata­lu­nya i del vuitè més greu pel que fa a vícti­mes mor­tals de l’Estat espa­nyol.

UN CÚMUL D’ERRORS

Les cir­cumstàncies exac­tes de l’acci­dent mai han estat acla­ri­des del tot. Segons la hipòtesi més ver­sem­blant, les con­di­ci­ons mete­o­rològiques, amb una espessa boira, i un error a l’hora de deter­mi­nar la ubi­cació exacta de l’apa­rell, van fer que el pilot iniciés un des­cens erroni que va aca­bar resul­tant fatal. En aquell moment, encara no exis­tia el GPS, i els errors en la loca­lit­zació exacta de les naus eren força habi­tu­als. El pilot va comu­ni­car a la torre de con­trol que es tro­bava a la zona de Saba­dell, quan en rea­li­tat estava sobre­vo­lant el massís del Mont­seny. El con­tro­la­dor, que no es va ado­nar de l’error perquè un altre avió sobre­vo­lava la zona, va donar l’auto­rit­zació al pilot per con­ti­nuar el des­cens fins a uns 850 metres. Tan­ma­teix, lluny de tro­bar la desem­bo­ca­dura del Llo­bre­gat es va topar amb els pics del massís del Mont­seny. Josep Far­re­rons explica que “hi va haver una pila d’errors humans i tècnics”: “El radar no es va acti­var, no es va fer anar el radi­o­altímetre, que marca la distància amb el terra… I en el tram entre Saba­dell i Mataró l’avió es va deso­ri­en­tar. Uns errors que avui serien impen­sa­bles”, asse­gura.

EL CEMENTIRI DELS ANGLESOS

Les restes es van enterrar en una fosa comuna que es pot trobar a l’entrada del cementiri d’Arbúcies, en un espai conegut com “el cementiri dels anglesos”. La impossibilitat d’identificar els cadàvers i la manca de caixes de zinc per dur a terme el trasllat en avió van portar les autoritats a decidir enterrar-les allà mateix, a pocs metres d’on s’havia produït l’accident. Encara avui, l’espai és ple de flors i fa pocs dies s’hi va celebrar un acte de recordatori amb motiu dels cinquanta anys de la tragèdia, en substitució del que es va haver de suspendre l’any passat a causa de la pandèmia. Al mausoleu hi ha una gran creu de pedra i en una placa es poden llegir els noms de totes les víctimes de l’accident. Només de resseguir-la, hom es pot adonar que aquell 3 de juliol del 1970 famílies senceres van veure com les seves somiades vacances a la Costa Brava es convertien en una tragèdia.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor