Hemeroteca

Hemeroteca

L’arribada dels enemics

El 19 de juliol del 1901, fa 120 anys, els primers diputats catalanistes van debutar al Congrés dels Diputats, un esdeveniment que va provocar una reacció irada de la premsa espanyola

LA IRA DE LA PREMSA
Després de la intervenció de Robert, alguns diaris van afirmar que “marcarà una fita en els annals dels nostre infortunis”

Hi ha dates que, mal­grat el pas dels anys, han que­dat fixa­des en la història del nos­tre país, encara que resul­tin des­co­ne­gu­des per a la immensa majo­ria de la gent. Una d’aques­tes és el 19 de juliol del 1901, quan Bar­to­meu Robert, un dels inte­grants de la can­di­da­tura ano­me­nada “dels qua­tre pre­si­dents” es va estre­nar al Congrés dels Dipu­tats. En aquell moment, el doc­tor Robert era un per­so­natge cone­gut, però allò més relle­vant no era el seu per­fil, sinó el fet que es trac­tava de la pri­mera vegada que un dipu­tat cata­la­nista feia sen­tir la seva veu a la cam­bra espa­nyola.

La inter­venció va aixe­car una enorme expec­ta­tiva. A les seves memòries, qui esde­vin­dria el líder de la Lliga Regi­o­na­lista, Fran­cesc Cambó, recor­dava d’aque­lla pri­mera inter­venció: “Per al nos­tre par­tit [era] un moment deci­siu: un èxit tin­dria enorme trans­cendència; un fracàs era un esfon­dra­ment, almenys per una llarga tem­po­rada.” La inter­venció va dei­xar satis­fets els sim­pa­tit­zants cata­la­nis­tes o, en parau­les de Cambó, “entu­si­as­mats”. Robert va dibui­xar un esbós punyent de l’Espa­nya de prin­ci­pis de segle, ator­dida per la pèrdua de les dar­re­res colònies colo­ni­als, en fallida econòmica i immersa en una crisi política sense atu­ra­dor. En el seu par­la­ment, es va pre­gun­tar: “Dis­posa encara d’ele­ments de vida? I, si els té, on són? A les regi­ons. No els cer­queu aquí, al cen­tre.” En un dis­curs emi­nent­ment pedagògic, Robert va rei­vin­di­car la diver­si­tat de l’Estat espa­nyol i va posar de mani­fest la neces­si­tat d’assu­mir-la: “La força de l’Estat espa­nyol [...] pre­ci­sa­ment con­sis­teix en el vigor i l’ener­gia que podreu con­ce­dir a totes les regi­ons.” A par­tir d’aquest diagnòstic, va recla­mar el res­pecte a la llen­gua i al dret civil i el con­cert econòmic, tot i reconèixer que no era lògic “dema­nar-lo sense tenir abans l’auto­no­mia política”.

El dis­curs de Robert, qui ja havia estat deni­grat per la premsa espa­nyola abans d’ater­rar a Madrid, va pro­vo­car una agra res­posta. Pri­me­ra­ment, dels polítics espa­nyols. El pre­si­dent del Con­sell de Minis­tres, Práxedes Ama­deo Sagasta, va voler rei­vin­di­car que la pros­pe­ri­tat de Cata­lu­nya havia estat deguda a la seva per­ti­nença a Espa­nya i va dei­xar anar alguns inter­ro­gants pro­vo­ca­dors: “Qui dubta que Cata­lu­nya s’ha fet rica amb Espa­nya i per Espa­nya? Qui dubta que per fer-se rica ha estat neces­sari con­ce­dir-li en les lleis certs pri­vi­le­gis que li han donat avan­tat­ges davant [...] la resta de províncies d’Espa­nya? Qui dubta que [...] pot­ser el males­tar de les nos­tres per­du­des Anti­lles hagi estat a causa de les pre­ferències que Espa­nya donava a Cata­lu­nya?”

La vin­cu­lació entre la pèrdua de Cuba i els interes­sos cata­lans no era nova, però resul­tava poc usual sen­tir-la per boca d’un cap de l’exe­cu­tiu. En tot cas, el prin­ci­pal pro­blema de la inter­venció de Sagasta no van ser els impro­pe­ris, sinó la nega­tiva a accep­tar cap de les deman­des que li van plan­te­jar els dipu­tats cata­la­nis­tes: “No es pot donar el que demana el senyor Robert, perquè això seria dolent per a la nació, i per a aquest, com per a tots els governs, abans que tot i per sobre de tot, hi ha la nació espa­nyola.”

Tot i el to con­ci­li­a­dor i paci­ent del dipu­tat bar­ce­loní, la premsa de Madrid es va indi­ges­tar amb les seves parau­les. Algun diari, com El Heraldo, va afir­mar: “El dia d’ahir mar­carà una fita en els anals dels nos­tres infor­tu­nis. Van ser tan greus les coses que va dir Robert al Congrés que fins i tot a les estàtues del saló de ses­si­ons se’ls va encen­dre el ros­tre en senyal de ver­go­nya. Final­ment, el cata­la­nisme s’ha tret la careta. Sem­blava que no podíem caure més en desgràcia, però ho hem fet [...]. Allà on la idea de la pàtria té el seu major sim­bo­lisme i la seva rea­li­tat més per­fecta, van res­so­nar-hi veus, no ja de dos dipu­tats, sinó de dos ambai­xa­dors d’una potència estra­nya pre­sen­tant al Congrés un ultimàtum into­le­ra­ble.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor