Hemeroteca

Hemeroteca

Una tragèdia silenciada

Entre el 21 de juliol i el 10 d’agost del 1921, entre 8.000 i 13.000 soldats espanyols van perdre la vida a la plana d’Annual, un desastre que s’ha mantingut silenciat durant anys

PRIMERES FOTOGRAFIES
A finals d’octubre, els primers fotoperiodistes van poder arribar al lloc de la tragèdia; i, pocs dies després, es van donar a conèixer les primeres imatges, realment impactants

Han pas­sat 100 anys i el des­as­tre d’Annual, en què van per­dre la vida més de 13.000 sol­dats espa­nyols, segueix essent un epi­sodi maleït. El peri­o­dista Manuel Legui­neche, en un estudi publi­cat fa alguns anys, va defi­nir-la com “la pit­jor guerra en el pit­jor moment en el pit­jor lloc del món [...]. Una bata­lla que tot­hom va voler obli­dar durant 75 anys”. En els dar­rers anys, els lli­bres dedi­cats a aque­lla der­rota s’han mul­ti­pli­cat i s’ha posat de mani­fest, en la línia del que ja va apun­tar l’informe diri­git pel gene­ral Picasso el 1922, el cúmul d’erra­des i des­propòsits que es van suc­ceir durant aquells dies.

Un dels prin­ci­pals res­pon­sa­bles de la tragèdia va ser el gene­ral Fernández Sil­ves­tre, cap de la comandància gene­ral de Meli­lla, que, amb només 50 anys, acu­mu­lava una car­rera heroica, en bona part for­jada a Cuba. La seva intenció era esten­dre el con­trol espa­nyol cap a la badia d’Alhu­ce­mas, a poc més de 30 quilòmetres de la plana d’Annual. Però els errors estratègics en l’avenç i la menys­va­lo­ració de la força de l’adver­sari van resul­tar fatals. La mati­nada del 22 de juliol es va veure atra­pat per una embos­cada i, davant la manca de recur­sos per fer-hi front, va orde­nar la reti­rada cap a Meli­lla; una ope­ració que es va con­ver­tir en una des­ban­dada des­con­tro­lada i en un autèntic cal­vari per a milers de sol­dats. Tots els encla­va­ments espa­nyols van anar caient de forma irre­ver­si­ble. El dar­rer de tots va ser el Mont Arruit, on es van atrin­xe­rar més de 3.000 sol­dats coman­dats pel gene­ral Felipe Navarro. Durant dies van ser sot­me­sos a un setge impla­ca­ble, amb bom­bar­de­jos con­ti­nus, llançament de gra­na­des i, fins i tot, de pedres llançades amb fones. A tot això, s’hi afe­gia la manca d’aigua, l’acu­mu­lació d’infec­ci­ons i la des­mo­ra­lit­zació de la tropa. Final­ment, el 9 d’agost, després de rebre l’auto­rit­zació de l’alt comis­sa­riat per “trac­tar amb l’ene­mic que l’envolta, encara que sigui lliu­rant l’arma­ment”, el gene­ral Navarro va deci­dir capi­tu­lar. Aquell mateix dia, 1.675 per­so­nes van aban­do­nar el lloc a par­tir de l’acord subs­crit amb els caps rifenys; però, ins­tants després, van ser ata­ca­des sense com­passió per més de 3.000 rifenys armats amb fusells i gumies. Molts pocs van acon­se­guir sobre­viure; i els que van fer-ho es van con­ver­tir en tes­ti­mo­nis d’excepció de la tragèdia.

A la Península, els detalls de la tragèdia es van anar conei­xent amb comp­ta­go­tes. A mit­jan agost, tot i que ja se sabia que el nom­bre de bai­xes durant el setge havia estat molt ele­vat, hom encara no conei­xia la crua rea­li­tat. A finals d’octu­bre, els pri­mers foto­pe­ri­o­dis­tes van poder arri­bar al lloc de la tragèdia; i, pocs dies després, la premsa gràfica va començar a publi­car les pri­me­res imat­ges, real­ment impac­tants, que van escan­da­lit­zar l’opinió pública. Una cosa eren les des­crip­ci­ons periodísti­ques i els tes­ti­mo­nis reco­llits amb comp­ta­go­tes; i una altra, ben dife­rent, les foto­gra­fies de cadàvers escam­pats per tot arreu, putre­fac­tes i muti­lats sense com­passió. Enmig d’un clima polític cris­pat, en què es començava a dema­nar l’assumpció de res­pon­sa­bi­li­tats, la soci­e­tat es va veure col­pida per la tragèdia. Tal com expres­sa­ria un colum­nista del Heraldo de Madrid: “Aquests 2.000 cadàvers del Mont Arruit, mig car­bo­nit­zats, muti­lats, amb el ros­tre con­tret pel dar­rer gest de dolor, el de la mort, són muts acu­sa­dors de l’immens des­as­tre mar­roquí.”

El des­as­tre va pro­vo­car una crisi política con­si­de­ra­ble i la ins­trucció d’un expe­di­ent impe­ca­ble de 2.417 folis per part del gene­ral Picasso, en què es par­lava de cor­rupció gene­ra­lit­zada i d’errors que apun­ta­ven al gene­ral Fernández Sil­ves­tre; però també a l’alt comis­sa­riat del Mar­roc, el gene­ral Dámaso Beren­guer. I fins i tot al rei, Alfons XIII. En tot cas, el 13 de setem­bre del 1923, amb el vis­ti­plau del monarca, el gene­ral Primo de Rivera va impul­sar un cop d’estat que va ser­vir per enter­rar l’expe­di­ent Picasso i silen­ciar totes les misèries d’Annual.

TESTIMONIS DE LA CENSURA

El govern controlava les informacions que arribaven del Marroc i, des d’aquí, sotmetia la premsa a una fèrria censura. D’aquí que bona part dels mitjans triguessin dies a explicar la magnitud de la tragèdia. A poc a poc, però, alguns reporters intrèpids van fer arribar les seves cròniques, mentre que els supervivents explicaven el seu testimoni. Alguna publicació, com ara La Libertad, va voler copsar el parer dels seus lectors i, una vegada recuperada la posició del Mont Arruit, els va demanar que proposessin solucions al problema marroquí. La iniciativa va quedar suspesa per ordre governamental; però de les respostes se’n deduïa que una bona part eren favorables a l’abandonament de la zona. La mesura era compartida pels socialistes, i també pel futur dictador, Primo de Rivera, que havia perdut el seu germà en la tragèdia.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor