Hemeroteca

Hemeroteca

La primera impremta braille

El 23 d’agost del 1921, fa cent anys, va començar a funcionar a Barcelona la primera impremta braille de l’Estat, una iniciativa de l’Obra Social de La Caixa de Pensions per a la Vellesa i d’Estalvis

A PLE RENDIMENT
“Set anys després d’estrenar-se, la impremta braille ja havia editat un total de 145 volums, majoritàriament obres musicals i de literatura clàssica”

La notícia va aparèixer en bona part dels mit­jans de comu­ni­cació escrits. Però sense donar-li gaire importància i de forma mimètica, repro­duint fil per randa una mateixa nota de premsa. Mal­grat tot, amb el pas dels anys, ha que­dat fixada com una fita clau per als drets de les per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tat visual. En la infor­mació es donava compte que el 23 d’agost del 1921 havia començat a fun­ci­o­nar una “impremta espe­cial per a cecs”, la pri­mera que hi havia a tot l’Estat espa­nyol. La impremta, segons s’expli­cava en la infor­mació, for­mava part de l’Obra Social de La Caixa de Pen­si­ons per a la Vellesa i d’Estal­vis; i, més con­cre­ta­ment, de d’Ins­ti­tució Social d’Anor­mals. El qua­li­fi­ca­tiu resulta xocant i avui seria “política­ment incor­recte”, però es trac­tava de la ter­mi­no­lo­gia habi­tual, la que es feia ser­vir per refe­rir-se a qual­se­vol tipus de dis­ca­pa­ci­tat física o psíquica. En qual­se­vol cas, aque­lla impremta s’havia començat a ges­tar alguns anys abans, con­cre­ta­ment el 1918, quan La Caixa havia deci­dit aban­do­nar l’acció estric­ta­ment cari­ta­tiva i va crear l’Obra Social. Dins d’aquesta obra social, ben aviat va començar a fun­ci­o­nar l’Ins­ti­tut per a Cecs, diri­git per Ramon Domínguez Sanz, que tenia la seu al car­rer Orti­gosa de Bar­ce­lona. Alguns anys després, Domínguez va rebre la Meda­lla del Tre­ball com a “intro­duc­tor de la impremta brai­lle a Espa­nya i als països de l’Amèrica Lla­tina”. En aquell espai, que es va inau­gu­rar ofi­ci­al­ment el 19 de novem­bre del 1922, hi havia una bibli­o­teca pública que va arri­bar a dis­po­sar de més de 300 volums, un taller coo­pe­ra­tiu, una Escola d’Arts i Ofi­cis i algu­nes esco­les espe­ci­als. A més, des d’allà s’edi­tava una publi­cació periòdica ano­me­nada Revista Brai­lle His­pano-Ame­ri­cana, que es difo­nia a tot l’Estat i a bona part de l’Amèrica Lla­tina. De fet, la revista i la ins­ti­tució es van con­ver­tir en un refe­rent, en un model a imi­tar.

La infor­mació que va aparèixer a la premsa també anun­ci­ava el tipus d’obres que estava pre­vist impri­mir: “obres literàries i didàcti­ques pròpies de la natu­ra­lesa i psi­co­lo­gia espe­cial dels crecs, mapes en relleu per a l’ense­nya­ment de la geo­gra­fia, car­tells amb les repre­sen­ta­ci­ons gràfiques en relleu de les diver­ses espècies ani­mals i vege­tals [...] i obres d’ense­nya­ment i exe­cució musi­cals ”. Un ven­tall ben ampli de publi­ca­ci­ons.

Un pri­mer balanç

Al vol­tant de la impremta es van gene­rar tot un seguit de ser­veis com­ple­men­ta­ris per aten­dre “les neces­si­tats intel·lec­tu­als i morals” de les per­so­nes cegues, entre els quals hi havia “el paper espe­cial, tau­le­tes i pun­xons per escriure en relleu”. Tot ple­gat era de “fabri­cació cata­lana”, tal com es des­ta­cava a la infor­mació, i estava des­ti­nat prin­ci­pal­ment als esta­bli­ments benèfics de La Caixa de Pen­si­ons, entre els quals hi havia l’Empara de Santa Llúcia per a dones cegues, el Col·legi de la Puríssima Con­cepció per a dones sord­mu­des i cegues i l’Escola i Pen­si­o­nat per a sord­mu­des, cegues i “altres anor­mals”. Tot i això, també s’anun­ci­ava que tots els ser­veis esta­ven oberts a les “altres ins­ti­tu­ci­ons soci­als i morals i a aque­lles per­so­nes cegues que, de forma indi­vi­dual, vol­gues­sin pro­veir-se de lli­bres i de mate­rial d’ense­nya­ment i escrip­tura”.

Set anys després de la seva posada en fun­ci­o­na­ment, la llista d’obres que havien sor­tit de la impremta era prou extensa. En el catàleg edi­tat per l’Ins­ti­tut per a Cecs hi apa­rei­xen les obres “literàries i musi­cals”. Una bona part de les publi­ca­ci­ons tenien aquest com­po­nent, però la pri­mera havia estat un Cate­cisme de la doc­trina cris­ti­ana, de Pius X. El gruix prin­ci­pal eren les obres literàries, amb autors majo­ritària­ment clàssics, des de Cal­derón de la Barca i Miguel de Cer­van­tes fins a Jules Verne. També hi havia obres musi­cals i d’ense­nya­ment gene­ral. No hi havia obres en català. En total, n’havien sor­tit 145 volums, una quan­ti­tat prou con­si­de­ra­ble.

LA LLUITA DE JOSEP RICART

La primera escola per a persones amb discapacitat visual de l’Estat espanyol es va fundar a Barcelona l’1 de maig del 1820. Va ser obra de Josep Ricart, coneixedor de l’Escola de Cecs de París. Estava situada a la rebotiga de la seva rellotgeria i, com que encara no s’havia inventat el sistema braille (no va ser fins al 1825), feia servir unes planxes de llautó ideades per ell mateix en què dibuixava caràcters de diferents classes. Gairebé de forma simultània, també funcionava una Acadèmia Cívica i Gratuïta fundada pel sacerdot Joaquim Català. Les dues escoles es van fusionar durant alguns mesos, sota la protecció de l’Ajuntament, però van acabar tancant el 1823. Des d’aleshores, les gestions per aconseguir una nova implicació de l’administració van resultar estèrils, i Ricart va morir el 1837 sense veure acomplert el seu somni. Dos anys després, el seu successor, Antoni Marés, va veure finalment com es feia realitat el somni d’una Escola Oficial de Cecs.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor