Hemeroteca

Hemeroteca

Teatre al carrer

El 4 de setembre del 1981, fa quaranta anys, es va celebrar la primera edició de la Fira del Teatre Trifulgues i Xim-Xim al Carrer de Tàrrega, una cita que, amb el pas dels anys, s’ha convertit en una referència en el panorama de les arts escèniques del nostre país

IMPULS DELS COMEDIANTS
Els primers quatre anys, la Fira de Teatre es va consolidar de bracet d’Els Comediants, que en van assumir la direcció artística
DE FESTIVAL A FIRA
En les primeres referències que van aparèixer a la premsa es parlava d’un “festival de teatre al Carrer dels Països Catalans”

La pandèmia ha alte­rat de dalt a baix el con­cepte de nor­ma­li­tat i ha obli­gat, des de l’any pas­sat, a sus­pen­dre o a pos­po­sar un munt d’acti­vi­tats que es man­te­nien sòlida­ment fixa­des en el calen­dari. Una d’aques­tes és la Fira de Tea­tre al Car­rer de Tàrrega, que va començar a cami­nar ara fa jus­ta­ment qua­ranta anys. La ini­ci­a­tiva va sor­gir quan l’alcalde d’ales­ho­res, Eugeni Nadal, i l’equip de govern van tenir la pen­sada d’ani­mar la festa major i dur el tea­tre a l’exte­rior, una idea clara­ment asso­ci­ada amb l’auge de les com­pa­nyies tea­trals i les acti­vi­tats de car­rer després del llarg parèntesi de la dic­ta­dura.

La idea va comp­tar, des del pri­mer ins­tant, amb dos ali­ats ines­ti­ma­bles. D’una banda, el cap del Ser­vei de Cine­ma­to­gra­fia i Tea­tre de la Gene­ra­li­tat, Xavier Fàbre­gas i, de l’altra, Joan Font, direc­tor de Come­di­ants. El pri­mer per­me­tria garan­tir el suport econòmic i logístic de la Gene­ra­li­tat, que s’ha anat incre­men­tant fins a l’actu­a­li­tat. En el cas dels Come­di­ants, no només van donar pres­tigi a la cele­bració, sinó que també en van assu­mir la direcció artística en uns moments en què no hi havia experiència ni cap tipus d’estruc­tura més enllà de la muni­ci­pal.

En la pri­mera referència que va aparèixer a la premsa, a prin­ci­pis del mes d’agost, es par­lava d’una reunió que s’havia cele­brat el 12 d’agost a les dependències muni­ci­pals. A més de l’Ajun­ta­ment i la Gene­ra­li­tat, també van par­ti­ci­par-hi mem­bres de la Benèfica Agru­pació Tea­tral, de la Secció Artística Literària i d’Ins­trucció de l’Ate­neu de Tàrrega i de Pots-Tea­tre. En un pri­mer moment, es par­lava d’un “Fes­ti­val de Tea­tre al Car­rer dels Països Cata­lans”, però, ben aviat, el nom es va con­ver­tir en “Fira del Tea­tre, Tri­ful­gues i Xim-Xim al Car­rer”, tot i que aca­ba­ria sent cone­guda com la “Fira de Tea­tre al Car­rer” de Tàrrega. Fos com fos, s’havia de cele­brar els dies 12, 13 i 14 del mes de setem­bre, coin­ci­dint amb les fes­tes de Sant Eloi de la capi­tal de l’Urgell.

Bona part dels mit­jans coin­ci­dien a des­ta­car que es trac­tava d’un “autèntic esde­ve­ni­ment artístic inèdit” al nos­tre país. D’altres des­ta­ca­ven: “La fira con­ver­tirà Tàrrega en la pri­mera ciu­tat des Països Cata­lans que duu a terme l’experiència de reu­nir, al vol­tant d’unes fes­tes tra­di­ci­o­nals, més de vint-i-cinc artis­tes pro­ce­dents de dife­rents punts de la nos­tra geo­gra­fia.” En la nota de premsa que va difon­dre l’àrea de Cul­tura de l’Ajun­ta­ment de Tàrrega s’apro­fi­tava l’avi­nen­tesa per fer una con­vo­catòria oberta a “tots els grups de tea­tre, ani­ma­dors, tite­llai­res, acor­di­o­nis­tes, faquirs, etcètera que vul­guin par­ti­ci­par-hi”. Si fem cas a aques­tes referències periodísti­ques, doncs, l’orga­nit­zació de la pri­mera edició es va fer en un temps rècord i, des del pri­mer moment, es va obrir de bat a bat als grups que hi vol­gues­sin par­ti­ci­par.

La pri­mera edició

Els Come­di­ants no només van assu­mir la direcció artística de la fira, sinó que en la pri­mera edició es va con­ver­tir en els mes­tres de cerimònies i van obrir el teló a la plaça Major. Pocs minuts després, l’atenció del públic es va des­plaçar fins a la plaça de Sant Antoni, on va actuar Pots Tea­tre i les Gra­lles de Cer­vera, que van repre­sen­tar l’obra El drac i la geganta encan­tada. A par­tir d’ales­ho­res, les actu­a­ci­ons es van suc­ceir en altres indrets de la vila. A més dels Come­di­ants i Pots Tea­tre, en la pri­mera edició van par­ti­ci­par, entre d’altres, les com­pa­nyies Mar­duix, Artris­tras, Drac, Pa de Ral, Tea­tre Curial, Plou i fa Sol, L’Esque­lla, La Viu Viu Tea­tre, Acor­di­o­nis­tes, Els Tara­rot de Sit­ges, Ei, Rallers de Cer­vera, Esbart Albada, Faquir Kir­man, Benéfica Agru­pación Tea­tral, Els Tra­bu­cai­res de Sol­sona, Les Bas­to­ne­res de Sant Esteve de Palau­tor­dera, El Drac Màgic, la Com­pa­nyia Albert Vidal i Joan J. Guillén. La clau­sura es va cele­brar a dos quarts de vuit de la tarda del dia 14 a la pista dels Esco­la­pis; curi­o­sa­ment, amb un par­tit de fut­bol entre una selecció d’artis­tes i una de tar­ga­rins. Un par­tit que, com ens podem ima­gi­nar, va ser ame­nit­zat amb xaranga vari­ada.

A par­tir d’aque­lla pri­mera edició, la fira ha vis­cut diver­ses eta­pes. A par­tir del 1985, amb la cre­ació del Patro­nat Fun­dació Pública Muni­ci­pal Fira de Tea­tre al Car­rer, la fira va començar a dis­po­sar de la pri­mera estruc­tura orga­nit­za­tiva. També va ser ales­ho­res quan es van con­vi­dar els pri­mers pro­gra­ma­dors i la direcció va ser assu­mida per un pro­fes­si­o­nal. En els dar­rers anys, els orga­nit­za­dors han poten­ciat els ves­sants de suport a la cre­ació, sense dei­xar de donar con­tinuïtat al paper de la fira com a mer­cat de les arts escèniques. L’edició d’enguany serà con­si­de­rada com a extra­or­dinària, amb la idea de recu­pe­rar la nor­ma­li­tat, defi­ni­ti­va­ment, l’any vinent.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.