Hemeroteca

Hemeroteca

Una epidèmia silenciada

Fa cinquanta anys, Barcelona va patir un dels darrers brots de còlera de la seva història, una epidèmia que va durar tres mesos, va afectar 300 persones i va provocar tres morts, però que va voler ser silenciada per les autoritats

LA BASE D’OPERACIONS
L’Hospital del Mar es va convertir en el centre de referència des d’on combatre l’epidèmia

Durant dies, les auto­ri­tats fran­quis­tes van negar l’existència d’un brot de còlera i van atri­buir les infor­ma­ci­ons publi­ca­des a la premsa estran­gera a una cam­pa­nya de des­pres­tigi, com si es tractés d’un con­tu­berni més dels que asset­ja­ven la dic­ta­dura. Quan es par­lava de la malal­tia, a més, poques vega­des s’uti­lit­zava la paraula maleïda, sinó que s’hi refe­rien com a diar­rees esti­vals. Ben aviat, però, va resul­tar impos­si­ble ama­gar la rea­li­tat. El 19 de juliol, quan les auto­ri­tats ni tan sols havien infor­mat del pri­mer brot, que s’havia decla­rat a Aragó, con­cre­ta­ment a la conca del Jalón, més de 3.000 per­so­nes s’havien pre­sen­tat a la pre­fec­tura pro­vin­cial de Sani­tat de Sara­gossa. Tal com expli­cava la premsa local, tot i que “ofi­ci­al­ment no havia estat noti­fi­cat res sobre el tema, els per­sis­tents rumors d’un brot epidèmic van empènyer els ciu­ta­dans fins a les dependències de l’esmen­tada dele­gació a la recerca de la cor­res­po­nent vacuna”.

Aviat, l’epidèmia també va afec­tar el nos­tre país, i el silenci ofi­cial es va man­te­nir. Men­tre la premsa seguia negant la rea­li­tat o n’infor­mava amb comp­ta­go­tes i de forma telegràfica i críptica, els sani­ta­ris inten­ta­ven atu­rar-la. L’Hos­pi­tal del Mar, que s’havia creat el 1905 per fer front a les epidèmies que patia Bar­ce­lona, es va con­ver­tir en la prin­ci­pal base d’ope­ra­ci­ons per com­ba­tre aque­lla crisi sanitària. I, entre els met­ges que va assu­mir el lide­ratge per fer front a l’epidèmia, van des­ta­car Fran­cisco Alcántara i Ama­deo Foz, que van orga­nit­zar la vacu­nació de la població, l’hos­pi­ta­lit­zació de malalts colèrics i el diagnòstic bac­te­riològic.

Xerin­gues de plàstic

L’esforç va ser remar­ca­ble. Es van tras­lla­dar els malalts no infec­ci­o­sos a altres hos­pi­tals i es van dedi­car tres pave­llons a com­ba­tre l’epidèmia: el pri­mer era una uni­tat bàsica de rehi­dra­tació, on ingres­sa­ven els malalts amb diar­rees inten­ses; el segon estava des­ti­nat als malalts que havien superat la fase aguda i que es tro­ba­ven en ple procés de recu­pe­ració; men­tre que el ter­cer era per als que tenien símpto­mes de des­hi­dra­tació però no podien ser ate­sos al seu domi­cili. A més, es van habi­li­tar ser­veis d’este­ri­lit­zació, ren­ta­dors espe­ci­als, lli­te­res adap­ta­des als colèrics, fumi­ga­dors i altres recur­sos. En total, durant els tres mesos que va durar l’epidèmia es van aten­dre 118 malalts, a més de 450 per­so­nes sos­pi­to­ses de patir la malal­tia i van morir tres per­so­nes, que havien ingres­sat a l’hos­pi­tal en unes con­di­ci­ons no recu­pe­ra­bles.

Els equips de vacu­nació van fun­ci­o­nar amb agi­li­tat. A banda dels met­ges de l’equip habi­tual de micro­bi­o­lo­gia, també van par­ti­ci­par-hi un grup d’estu­di­ants de medi­cina de la Uni­ver­si­tat Autònoma. Un d’aquest era el doc­tor Xavier Serra, que fa pocs dies recor­dava des del seu blog l’ope­ra­tiu que es va orga­nit­zar: “Ens vam ins­tal·lar en un petit cobert que hi havia lla­vors a l’entrada de l’hos­pi­tal, una mena de con­ser­ge­ria. Es for­ma­ren dos equips, cada un for­mat per tres o qua­tre estu­di­ants i un metge super­vi­sor. Com a nove­tat, dis­posàvem de xerin­gues de plàstic d’un sol ús, que s’havien introduït feia poc. Fins lla­vors s’havien usat nor­mal­ment xerin­gues de vidre que calia este­ri­lit­zar cada vegada, i que de tota manera encara usàvem quan s’aca­ba­ven les de plàstic. Un de nosal­tres pre­nia les dades, un altre car­re­gava la xeringa i l’altre ino­cu­lava. Recordo que cadascú feia unes 800 vacu­nes diàries. Hi havia moments en què es for­ma­ven llar­gues cues de gent per vacu­nar-se. Men­tre vacunàvem pro­por­cionàvem ins­truc­ci­ons d’higi­ene [...].”

Avui, en ple procés de vacu­nació per la covid, la seva des­cripció ens sem­bla ple­na­ment vigent. Sierra també recorda: “La negació de les epidèmies per interes­sos polítics no és nova. En diver­ses cir­cumstàncies s’ha pres aquesta decisió irres­pon­sa­ble amb l’excusa de no ate­mo­rir la població. El cas del còlera de l’estiu del 1971 és un dels més clars [...]. Men­tre veia com els colèrics es des­hi­dra­ta­ven a les sales de l’hos­pi­tal, lle­gia després les notícies negant l’evidència.”

INFORMACIÓ TENDENCIOSA

El 7 de juliol, quan ja s’havien certificat els primers casos, La Vanguardia Española es feia ressò d’una nota de premsa del govern espanyol i afirmava: “Davant la informació tendenciosa d’algun diari estranger, la Direcció General de Sanitat afirma de forma categòrica que no hi ha ni hi ha hagut cap cas de còlera en tot el territori nacional español” i, per esvair qualsevol dubte, afegia que tampoc n’hi havia hagut a “les places de Ceuta i Melilla”. Setze dies després, a la portada del mateix diari apareixia un titular ben explícit: “Normalitat sanitària a tot el país.” I, a les pàgines interiors es tornava a combatre la premsa estrangera, especialment la francesa, i es destacava que les informacions que s’havien difós eren “un cop baix al turisme espanyol”, un sector clau en l’economia de l’Estat. El brot, a més, arribava en un moment delicat, en plena temporada turística.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor