Hemeroteca

Hemeroteca

La invenció de la ‘cruzada’

El 30 de setembre del 1936, el bisbe de Salamanca, el català Enric Pla i Deniel, va publicar una pastoral en què, per primera vegada, s’utilitzava el terme ‘cruzada’ per definir el cop d’estat de Franco

UNA CARTA COL·LECTIVA
“El relat d’Enric Pla i Deniel va quedar sòlidament incorporat a la carta col·lectiva de l’episcopat espanyol a favor dels militars rebels”

Durant anys, el fran­quisme va defen­sar que la Guerra Civil (1936-1939) havia estat una cru­zada; una lluita santa que, a diferència de les expe­di­ci­ons medi­e­vals, no havia estat diri­gida con­tra els musul­mans amb l’objec­tiu de recu­pe­rar els espais sagrats del cris­ti­a­nisme, sinó que s’havia impul­sat con­tra els ene­mics de l’anti-Espa­nya, entre els quals hi havia els mar­xis­tes, els anar­quis­tes, els maçons, els sepa­ra­tis­tes, els repu­bli­cans i, en defi­ni­tiva, tots els “mals espa­nyols”. El con­cepte era, lògica­ment, un recurs per jus­ti­fi­car el cop d’estat dels mili­tars con­tra la República i, al mateix temps, imbuir-lo d’un caràcter religiós. Allò que pro­ba­ble­ment resulti menys cone­gut és que la per­sona que va començar a uti­lit­zar aquest terme va ser un català, el bisbe de Sala­manca Enric Pla i Deniel. I la pri­mera vegada que el va emprar va ser en una carta pas­to­ral adreçada als seus feli­gre­sos, el 30 de setem­bre del 1936, poques set­ma­nes després del cop d’estat i exac­ta­ment el mateix dia que el Boletín Ofi­cial de la Junta de Defensa Naci­o­nal de Espa­nya (el BOE dels rebels) va publi­car el decret en què es nome­nava “jefe del gobi­erno del Estado español al Excmo. Sr. gene­ral de División D. Fran­cisco Franco Baha­monde, quién asu­mirá todos los pode­res del nuevo estado”.

La pas­to­ral s’ano­me­nava Les dues ciu­tats, una referència a la cone­guda doc­trina de Sant Agustí en què es plan­te­java la tensió entre l’espai ter­re­nal i el celes­tial, entre l’amor propi que conduïa al menys­preu de Déu i l’amor de Déu que deri­vava en el menys­preu a un mateix. Pla i Deniel res­se­guia els “mals” de la història d’Espa­nya i es remun­tava al 1808, amb la Guerra del Francès, quan s’havien començat a esbos­sar dues Espa­nyes, una de bona i una altra de dolenta. Segons aquesta inter­pre­tació, en la lluita con­tra la França revo­lu­cionària, s’havia “mal­ba­ra­tat el fruit de la sang ves­sada pel poble espa­nyol, alçat en armes con­tra els fran­ce­sos”, que havien inten­tat intro­duir “l’espe­rit estran­ger”. A banda d’aquesta lliçó d’història, el frag­ment més relle­vant de la pas­to­ral i el que va crear escola va ser el que bate­java el cop d’estat i la Guerra Civil. El bisbe de Sala­manca afir­mava que el con­flicte “té, sí, la forma externa d’una guerra civil, però el rea­li­tat és una cru­zada”: “Va ser una revolta, però no per per­tor­bar, sinó per res­ta­blir l’ordre.”

Un preu ele­vat

Pla i Deniel, que havia apres­sat l’Església a posi­ci­o­nar-se a favor dels mili­tars solle­vats, va acon­se­guir final­ment que l’1 de juliol del 1937 s’aprovés una carta col·lec­tiva sig­nada pel car­de­nal Isi­dre Gomà i la resta de pre­lats en què es beneïa ofi­ci­al­ment el cop d’estat i se sege­llava l’aliança entre l’Església i l’estat fei­xista. A par­tir d’ales­ho­res, el nom de cru­zada es va difon­dre per terra, mar i aire. El gene­ral Mola i el mateix Franco el van uti­lit­zar de forma incan­sa­ble i, poste­ri­or­ment, va que­dar ple­na­ment incor­po­rat a la his­to­ri­o­gra­fia fran­quista.

Per la seva banda, Pla i Deniel va tor­nar a inci­dir en el tema el 19 de maig del 1939, quan els fran­quis­tes ja havien acon­se­guit la victòria. En una pas­to­ral titu­lada El tri­omf de la Ciu­tat de Déu i la resur­recció d’Espa­nya, ofe­ria una inter­pre­tació ben par­ti­cu­lar de la guerra. El docu­ment també incor­po­rava una llista pro­gramàtica, una petició que es dero­gues­sin totes les lleis laïcis­tes de la República, el preu que volia cobrar-se la jerar­quia eclesiàstica pel seu com­promís amb els revol­tats. L’Església, tal com havia fet amb el cop d’estat que va con­duir a la Res­tau­ració Borbònica el 1875, es va cobrar aque­lla legi­ti­mació amb espècies; bàsica­ment, amb la recu­pe­ració del con­trol de l’ense­nya­ment i la bene­ficència i amb la impo­sició de la seva moral en tots els àmbits de la soci­e­tat. El cost d’aquest pacte, mal­grat el dis­tan­ci­a­ment d’alguns sec­tors durant els dar­rers anys del fran­quisme, va ser enor­me­ment ele­vat.

UN ENEMIC DE LA REPÚBLICA

Des dels inicis de la seva carrera sacerdotal, Enric Pla i Deniel (Barcelona, 1876 - Toledo, 1969) es va convertir en un fidel seguidor de les doctrines socials de Lleó XIII i, al mateix temps, en un ferm partidari de la implicació política de l’Església, que inicialment va vincular al tradicionalisme. Durant la República (1931-1936) va passar del bisbat d’Àvila al de Salamanca i, en totes dues diòcesis, es va caracteritzar com un fervent opositor a les mesures de laïcització. Quan va esclatar la guerra, es va reclamar una posició unànime i contundent de la jerarquia eclesiàstica. En una carta adreçada al cardenal de Toledo i primat d’Espanya, Isidre Gomà, expressava el seu convenciment així: “És evident per a mi la licitud del moviment militar i així ho he dit a tothom abans i després d’aquest moviment. He cedit a les autoritats militars tots els edificis i objectes que m’han demanat.” El bisbe, finalment, va aconseguir que la seva posició fos assumida pel conjunt de la jerarquia eclesiàstica.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor