Hemeroteca

Hemeroteca

Reial repudi

El 13 de setembre del 1871, fa 150 anys, el rei Amadeu I va visitar Barcelona entre el rebuig de bona part dels polítics i la indiferència de la majoria de la població

VERSIONS CONTRAPOSADES
Si fem cas a les cròniques que van aparèixer a la premsa, es fa difícil saber del cert quina va ser la reacció de la societat barcelonina

“Tenint en compte que a Bar­ce­lona els repu­bli­cans estem en immensa majo­ria, tenint en compte que cada vegada que hem anat a les urnes hem fet tri­om­far dipu­tats i regi­dors fede­rals, ens pre­gun­tem: què vindrà a fer don Ama­deu en una ciu­tat emi­nent­ment repu­bli­cana?” La reflexió ante­rior va aparèixer al set­ma­nari La Cam­pana de Gràcia el 3 de setem­bre del 1871, deu dies abans de la visita d’Ama­deu I de Savoia. I, com ens podem ima­gi­nar, no tenia una res­posta satis­factòria. La qüestió és que el monarca, que havia acce­dit al tron alguns mesos abans, tenia ganes de gua­nyar-se el suport dels seus súbdits i es va esforçar en cos i ànima a recórrer el país. De fet, en el seu viatge des d’Itàlia per acce­dir al tron, Ama­deu de Savoia havia vol­gut arri­bar al port de Bar­ce­lona, però una epidèmia de còlera l’hi va impe­dir i va haver d’atra­car al port de Car­ta­gena.

La qüestió és que la visita reial es va pre­pa­rar a consciència. Els tea­tres van pro­gra­mar fun­ci­ons gratuïtes, els car­rers es van guar­nir com si es tractés de la festa major i l’Ajun­ta­ment va pre­pa­rar un sen­zill pro­grama d’actes que anava des del repi­ca­ment de cam­pa­nes fins a una sere­nata, pas­sant per la dis­tri­bució de dona­tius entre els obrers lesi­o­nats. En el mani­fest que els anun­ci­ava, l’Ajun­ta­ment recor­dava que Ama­deu I era “el pri­mer monarca esco­llit pel poble espa­nyol en ús de la seva libèrrima sobi­rana volun­tat”. I, sor­pre­nent­ment, anun­ci­ava: “No volem impo­sar ni recla­mar [...] mani­fes­ta­ci­ons de joia que no siguin fruit de les vos­tres con­vic­ci­ons i lliure i espontània expressió dels vos­tres sen­ti­ments.” En qual­se­vol cas, com que donava per des­comp­tat que no hi hau­ria un exces­siu entu­si­asme entre la ciu­ta­da­nia, només s’atre­via a recla­mar “cor­te­sia, res­pecte i con­si­de­ració”.

Si fem cas de les cròniques que van aparèixer a la premsa, es fa difícil saber del cert quina va ser real­ment la reacció de la soci­e­tat bar­ce­lo­nina. El diari La Imprenta, per exem­ple, des­ta­cava: “Bar­ce­lona ha fet una rebuda tan afec­tu­osa que pro­ba­ble­ment ha sorprès els matei­xos pro­gres­sis­tes, que amb tan afany i tants temors van pre­pa­rar els actes ofi­ci­als.” El recor­re­gut estava lite­ral­ment ocu­pat per l’exèrcit, però, tot i això, aquest diari des­ta­cava que s’havia notat “un movi­ment extra­or­di­nari en la població, i la gen­tada que va sor­tir al car­rer era immensa”. El rei, que devia tenir malas­tru­gança, va assis­tir a un inci­dent des­a­for­tu­nat. Una tarima es va esfon­drar i alguns veïns es van lesi­o­nar de gra­ve­tat.

Mal­grat aquest ensurt, el monarca es va pas­se­jar tran­quil·lament en un espec­ta­cu­lar cavall àrab pel cen­tre de Bar­ce­lona, sense que es produís cap inci­dent més. Tot i això, quan va sor­tir de la cate­dral, després de sen­tir el Te Deum que li van dedi­car, es va posar a ploure a bots i bar­rals, i Ama­deu I va arri­bar a l’edi­fici de Capi­ta­nia “com­ple­ta­ment ama­rat d’aigua”. El monarca, però, no va dei­xar de seguir el pro­grama pre­vist. La imprenta, en tot cas, tenia molt clar que aque­lla visita havia “enter­rat” del tot la dinas­tia dels Bor­bons i n’havia con­so­li­dat una de nova.

Des de l’altre extrem de la pales­tra periodística, el diari tra­di­ci­o­na­lista La con­vicción ana­lit­zava la visita de qui havia bate­jat com a “rei d’Itàlia” de manera total­ment con­tra­po­sada i es pre­gun­tava: “Si don Ama­deu és tan popu­lar, per què tan­tes pre­cau­ci­ons? Per què tanta presència de l’exèrcit a les can­to­na­des i als ter­rats? Amb això n’hi hau­ria d’haver prou per indi­car l’estat de setge de la ciu­tat si era neces­sari pren­dre tan­tes pre­cau­ci­ons per ofe­gar els exces­sos d’entu­si­asme, com han dit els pro­gres­sis­tes.”

En la crònica de l’acte, remar­ca­ven que bona part del públic hi havia anat per “curi­o­si­tat” i que “la major part de la gent eren tre­ba­lla­dors muni­ci­pals, jut­ges i altra gent ofi­cial, que havien d’assis­tir-hi de forma obli­gatòria”. El diari també posava èmfasi en algun epi­sodi de tensió, com el que s’havia vis­cut a la plaça de la Cate­dral, quan “es van sen­tir alguns crits de «fora», la qual cosa va pro­vo­car les cor­re­dis­ses i els ensurts con­seqüents”. Segons La con­vicción, ene­mic acèrrim del nou rei, la fre­dor de la gent era ine­nar­ra­ble: “El poble s’havia entos­su­dit a no desen­gan­xar els seus lla­vis i ho va com­plir al peu de la lle­tra.”

ENTRAR AMB MAL PEU

Amadeu de Savoia (1845-1890) és l’únic rei espanyol que ha arribat al tron a través d’una votació. I si exceptuem José Bonaparte, imposat pel seu germà, és l’únic que no forma part de la dinastia borbònica d’ençà que aquesta es va imposar en el segle XVIII. Tanmateix, va regnar pocs mesos i va entrar amb mal peu. Només d’arribar, li va tocar visitar el fèretre del seu principal avalador, el general Joan Prim, mort tres dies abans en un atemptat. Ben aviat, els espanyols es van mofar del rei, a qui anomenaven Macarroni I. Però el principal problema no era la falta de respecte cap al monarca, sinó la pèrdua de suports per part dels que l’havien votat. Per acabar-ho d’adobar, el rei va patir un atemptat frustrat, després del qual va declarar: “No entenc res, això és una gàbia de bojos.” El rei, finalment, va abdicar l’11 de febrer del 1873, el mateix dia que es proclamava la República.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.