Hemeroteca

Hemeroteca

El naixement de la ‘Soli’

El 19 d’octubre del 1907 va aparèixer el primer número de ‘Solidaridad Obrera’, que es va acabar convertint en el portaveu de la CNT i en una capçalera de referència

TRAJECTÒRIA DIFÍCIL
Des de bon començament, ‘Solidaridad Obrera’ es va veure afectada per les constants suspensions governatives

El 3 d’agost del 1907, el movi­ment obrer va acon­se­guir superar la seva tra­di­ci­o­nal frag­men­tació. Aquell dia, els dele­gats de les Soci­e­tats Obre­res de Bar­ce­lona es van reu­nir al local de la Dependència Mer­can­til i van impul­sar un sin­di­cat uni­tari. En l’acta de cons­ti­tució es recor­dava: “Aque­lla assem­blea labo­ri­osa havia permès posar les bases d’una veri­ta­ble unió de la classe tre­ba­lla­dora que avui es va este­nent per tot Cata­lu­nya i demà ho farà per tot Espa­nya per cons­ti­tuir, amb el nom de Soli­da­ri­tat Obrera, una veri­ta­ble força que s’imposi a tots els abu­sos dels nos­tres explo­ta­dors i a totes les injustícies soci­als que patim.” En la mateixa reunió es va acor­dar impul­sar una publi­cació que duria el mateix nom del sin­di­cat i que en faria de por­ta­veu.

Es deia Soli­da­ri­dad Obrera, però, ben aviat els vene­dors ambu­lants que la dis­tribuïen van ano­me­nar-la la Soli, un dimi­nu­tiu que, com acos­tuma a suc­ceir, va aca­bar fent for­tuna. La nova capçalera no nai­xia del no res. De fet, es va uti­lit­zar la logística d’una publi­cació ano­me­nada Des­per­tar Social, por­ta­veu de la Soci­e­tat de Cam­brers “La Unió”. En un pri­mer moment, Soli­da­ri­dad Obrera va rebre el suport econòmic del peda­gog Fran­cesc Fer­rer, i entre els seus pri­mers redac­tors, hi tro­bem Anselmo Lorenzo, un dels pares de l’anar­quisme al nos­tre país. De fet, va ser ell qui va assu­mir la direcció de la publi­cació durant els pri­mers mesos, tot i que qui hi cons­tava ofi­ci­al­ment era Jaume Bisbe, secre­tari del con­sell direc­tiu i mem­bre de la Soci­e­tat de Pin­tors.

L’esquema de la publi­cació era ben sen­zill. La por­tada jugava un paper essen­cial, amb un dibuix al·legòric a tota pàgina. En la del pri­mer número, per exem­ple, una figura feme­nina, que repre­sen­tava la soli­da­ri­tat obrera, inten­tava des­per­tar un obrer anes­te­siat per l’opi i que s’abs­treia amb el diner i l’auto­no­mia de Cata­lu­nya. Es trac­tava d’un atac directe a la Soli­da­ri­tat Cata­lana, un movi­ment cons­tituït pocs mesos abans que havia permès al cata­la­nisme acon­se­guir la majo­ria política al país. De fet, durant tota la seva tra­jectòria, tant el diari com el sin­di­cat (pri­mer Soli­da­ri­tat Obrera i més enda­vant la Con­fe­de­ració Naci­o­nal del Tre­ball) van tenir evi­dents difi­cul­tats per com­pa­ti­bi­lit­zar les rei­vin­di­ca­ci­ons soci­als amb les naci­o­nals.

Pel que fa a con­tin­guts, pre­do­mi­na­ven els arti­cles cen­trats en la relació sin­di­cal i la dis­cussió de l’estratègia de les llui­tes societàries. També hi havia arti­cles de caire for­ma­tiu. En el pri­mer número, per donar-ne exem­ple, apa­rei­xia una reflexió “sobre ense­nya­ment” en què es defen­sava la neces­si­tat de pro­moure la cul­tura entre els obrers atès que: “No podem ni hem d’espe­rar [res]de l’ense­nya­ment ofi­cial, de les esco­les con­gre­ga­ci­o­nis­tes ni del pro­fes­so­rat par­ti­cu­lar laic”, i es feia mani­festa la neces­si­tat de crear esco­les raci­o­na­lis­tes.

Una vida con­vulsa

Els ini­cis de Soli­da­ri­dad Obrera no van resul­tar gens sen­zills. A banda de la pre­ca­ri­e­tat econòmica, des de bon començament es va veure afec­tada per les cons­tants sus­pen­si­ons gover­na­ti­ves. La pri­mera va arri­bar el 30 de novem­bre, pocs mesos després d’aparèixer, i es va per­llon­gar fins al febrer de l’any següent. La segona, encara més llarga, va arri­bar pocs mesos després, el juliol del 1909, arran de la revolta de la Set­mana Tràgica. La publi­cació no va rea­parèixer fins al febrer de l’any següent, degu­da­ment trans­for­mat en un “periódico sin­di­ca­lista” que ja feia les fun­ci­ons de por­ta­veu de la Con­fe­de­ració Naci­o­nal del Tre­ball, fun­dada aquell mateix any. La publi­cació va tor­nar a des­a­parèixer el setem­bre del 1911 i, en aquesta ocasió, no va tor­nar a sor­tir fins a l’1 de maig del 1913. Soli­da­ri­dad Obrera, trans­for­mada en diari el 1916, va viure mol­tes sus­pen­si­ons més, fins i tot durant el període de la República, però tor­nava a rea­parèixer amb tos­su­de­ria. Durant la Guerra Civil, es va con­ver­tir en la publi­cació de major difusió de l’Estat, amb més de 200.000 exem­plars venuts, una xifra espec­ta­cu­lar si tenim en compte els alts índex d’anal­fa­be­tisme. Si fem cas a les dades publi­ca­des a la Gaseta Muni­ci­pal de Bar­ce­lona, el 1930, els homes sense ins­trucció ele­men­tal arri­ba­ven al 17,56% del total, una xifra que s’enfi­lava fins al 25,90% en el cas de les dones.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor