Hemeroteca

Hemeroteca

‘I am a catalan!’

El 24 d’octubre del 1971, fa 50 anys, el músic Pau Casals va pronunciar el seu conegut discurs a l’Assemblea de les Nacions Unides, unes paraules silenciades per la premsa franquista

PEDAGOGIA DE CATALUNYA
“Casals va posar en valor el paper de Catalunya en la lluita per la pau i la democràcia, destacant que havia tingut el primer parlament democràtic i també l’antecedent remot de les Nacions Unides”

Només cal que con­sul­tin a You­Tube o que es pas­se­gin per les xar­xes soci­als. El tro­ba­ran en infi­ni­tat d’espais. I, molt pro­ba­ble­ment, els serà molt difícil no emo­ci­o­nar-se amb la veu tren­cada de Pau Casals que retruny per les parets de la sala prin­ci­pal de les Naci­ons Uni­des. El dis­curs impro­vi­sat que va pro­nun­ciar després de rebre la Meda­lla de la Pau s’ha con­ver­tit en un epi­sodi icònic en la inter­na­ci­o­na­lit­zació de la causa cata­lana i, al seu moment, va sig­ni­fi­car una ale­nada d’espe­rança en un món sac­se­jat per les guer­res i amb dic­ta­du­res san­guinàries com la fran­quista. En l’àmbit per­so­nal, l’home­natge i la inter­venció del músic del Ven­drell van repre­sen­tar la cul­mi­nació d’una vida mar­cada per l’excel·lència musi­cal i que sem­pre havia dei­xat espai per a la rei­vin­di­cació paci­fista, el clam per la lli­ber­tat i l’orgull per la seva iden­ti­tat naci­o­nal.

Les parau­les es van pro­nun­ciar el 24 d’octu­bre del 1971, durant la pre­sen­tació de l’Himne a les Naci­ons Uni­des, amb música del mateix Casals i lle­tra del poeta W. H. Auden. Aquell dia, el músic català va rebre la Meda­lla de la Pau de les Naci­ons Uni­des de mans del secre­tari gene­ral de l’orga­nit­zació, el birmà U Thant. Es trac­tava d’un reco­nei­xe­ment a la tra­jectòria d’una per­so­na­li­tat que havia “con­sa­grat la vida a la veri­tat, a la bellesa i a la pau”, tal com va des­ta­car Thant. I també una mos­tra d’agraïment per part de les Naci­ons Uni­des, una ins­ti­tució a la qual el músic del Ven­drell havia donat suport en diver­ses oca­si­ons, ja fos ofe­rint con­certs benèfics o bé impli­cant-se en acci­ons huma­nitàries.

Un dis­curs impro­vi­sat

Pau Casals va con­ver­tir el dis­curs d’agraïment en un acte d’afir­mació cata­lana i paci­fista. Pri­mer de tot, va con­fes­sar: “És l’honor més gran que he rebut a la meva vida” i, després de recor­dar el paper de la seva mare en el seu com­promís amb la pau, va pro­nun­ciar una frase de pre­sen­tació que ha esde­vin­gut icònica: “I am a cata­lan.” El músic va resu­mir en poques parau­les la història de Cata­lu­nya, que en aquells moments era “una província d’Espa­nya”, però que havia estat “la més gran nació del món”. I, per donar-ne mos­tra, va posar en valor el paper de Cata­lu­nya en la lluita per la pau i la democràcia, des­ta­cant que havia tin­gut el pri­mer par­la­ment democràtic molt abans que Angla­terra i també l’ante­ce­dent remot de les Naci­ons Uni­des: “En el segle XI totes les auto­ri­tats de Cata­lu­nya es van tro­bar en una ciu­tat de França, ales­ho­res de Cata­lu­nya, per par­lar de la pau. En el segle XI. Pau en el món i con­tra la guerra. Això era Cata­lu­nya.”

Es trac­tava d’una ocasió molt espe­cial. I, després de recor­dar que feia molt de temps que no tocava el vio­lon­cel en públic, Casals va dir: “Avui he de tocar.” I va anun­ciar que inter­pre­ta­ria una peça del folk­lore català, El cant dels ocells: “És la música que Bach i Beet­ho­ven i tots els grans hau­rien esti­mat i admi­rat. I és l’ànima del meu país, Cata­lu­nya.” El músic del Ven­drell va con­ver­tir aque­lla sen­zi­lla peça en un símbol inter­na­ci­o­nal de la pau.

Les parau­les de Casals van pro­vo­car un enorme impacte, a dins i a fora de les Naci­ons Uni­des. L’endemà, les por­ta­des dels dia­ris nord-ame­ri­cans se’n van fer ressò. Hom des­ta­cava la seva cata­la­ni­tat i la lluita per la pau al Prin­ci­pat i al món. Contrària­ment, si fulle­gem la premsa espa­nyola de l’època, com­pro­va­rem que les parau­les del músic del Ven­drell van ser sis­temàtica­ment silen­ci­a­des. La Van­guar­dia Española, per donar-ne exem­ple, es va fer ressò de la con­cessió de la Meda­lla de la Pau al músic, però no va dedi­car ni una sola línia al seu dis­curs. Els temps no dona­ven per a més.

L’EMOCIÓ DE JACK BAZIE

Un dels diaris que es va fer ressò de la intervenció de Casals va ser The New York Times, que la destacava a la portada i remarcava que el músic havia fet “un apassionat homenatge musical a la pau i a les Nacions Unides” i havia recordat que “Catalunya havia lluitat per la pau des de l’edat mitjana”. El diari recollia el testimoni d’un jove guàrdia de les Nacions Unides, Jack Bazie, que “va resumir l’excitació que va envair molts dels convidats a la sala durant el concert de 95 minuts: “Havia sentit parlar de Casals i esperava un vell cansat, fins i tot una mica senil, però aquí hi havia un home robust amb més energia que molta gent de la meva edat. La meva dona és aficionada a la música clàssica; realment m’envejarà que hagi pogut estar aquí avui.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor