Hemeroteca

Hemeroteca

‘El Correu’ dels carlins

El 16 de desembre del 1876, fa 145 anys, va aparèixer el primer número d’‘El Correo Catalán’, un diari que es va convertir en el portaveu oficial del tradicionalisme català

PLATAFORMA DE COMBAT
Fins al 1936, ‘El Correu’, tal com era conegut, es va convertir en el principal instrument de combat dels carlins

El 16 de desem­bre del 1876, quan va aparèixer el pri­mer número d’“El Cor­reo Catalán, el país vivia un moment con­vuls. Alguns mesos abans havia fina­lit­zat la ter­cera guerra civil, que havia com­por­tat una nova der­rota del car­lisme al camp de bata­lla. A par­tir d’ales­ho­res, els tra­di­ci­o­na­lis­tes i, en con­junt, tots els sec­tors catòlics, van ini­ciar un camí tortuós però irre­ver­si­ble per adap­tar-se al règim de la Res­tau­ració.

La con­so­li­dació de la Res­tau­ració borbònica també va com­por­tar can­vis en el ter­reny de la premsa. Durant tot el període de la guerra, les publi­ca­ci­ons car­li­nes havien estat pro­hi­bi­des. I, quan es va obrir de nou la veda, van aflo­rar com bolets capçale­res que pre­te­nien com­ba­tre, des de la impremta, allò que durant qua­tre anys s’havia fet a través dels tra­bucs. Bona part d’aques­tes publi­ca­ci­ons van des­a­parèixer en poc temps o es van man­te­nir amb una incidència molt limi­tada. Però una d’aques­tes, que va rebre el nom d’El Cor­reo Catalán per ins­pi­ració d’un full clan­destí que s’havia publi­cat durant alguns mesos a Madrid, va acon­se­guir arre­lar i va con­ver­tir-se en el por­ta­veu oficiós del car­lisme, en la seva capçalera de referència.

Pel que fa a con­tin­guts, els pri­mers anys de la publi­cació van estar mar­cats per les escis­si­ons i les ten­si­ons entre els sec­tors catòlics, espe­ci­al­ment viru­len­tes i aire­ja­des sense manies a través de la premsa. Les pri­me­res es van pro­duir el 1881, quan el polític Ale­jan­dro Pidal y Mon va inten­tar unir els catòlics de tot Espa­nya, una temp­ta­tiva que es va viure amb hos­ti­li­tat des del car­lisme.

Res­pon­dre els atacs

Alguns anys més tard, el 1888, els pro­ble­mes van venir amb els sec­tors més inte­gris­tes, que van acu­sar el pre­ten­dent Car­les VII de libe­ral, un dels prin­ci­pals insults que podia rebre un tra­di­ci­o­na­lista. Algu­nes publi­ca­ci­ons car­li­nes van donar suport al cab­dill dels inte­gris­tes, Cándido Noce­dal, però “El Cor­reu es va eri­gir enel prin­ci­pal defen­sor de Car­les VII, sobre­tot de bra­cet de Lluís Maria de Llau­der, direc­tor de la publi­cació des del 1878. Durant els mesos més inten­sos de la bata­lla entre car­lins i inte­gris­tes, Llau­der va sig­nar una sèrie d’arti­cles en què es con­den­sava “el pen­sa­ment del duc de Madrid”. Es trac­tava d’un intent d’esta­blir l’ide­ari ofi­cial del car­lisme davant aquells que l’acu­sa­ven d’haver-se des­viat de l’inte­grisme catòlic i, amb el pas dels anys, es va con­ver­tir en el prin­ci­pal docu­ment dels car­lins, en el seu pro­grama polític.

En algu­nes oca­si­ons, però, els ene­mics no eren els altres catòlics, sinó també les auto­ri­tats. En aquest sen­tit, El Cor­reu va ser suspès en diver­ses oca­si­ons. La pri­mera de totes va arri­bar el 1880, a causa d’un arti­cle titu­lat “Cavi­la­ci­ons d’un obs­cu­ran­tista”. Una altra es va pro­duir pocs mesos després, arran d’una subs­cripció per rega­lar un Toisó d’Or a Car­les de Borbó, una ini­ci­a­tiva que va ser inter­pre­tada com un atac al rei Alfons XII. El diari també va ser suspès, com tota la premsa car­lina, arran d’un epi­sodi sin­gu­lar, l’intent d’una par­tida de car­lins de Bada­lona de “tirar-se a la mun­ta­nya” i repren­dre les armes, tal com havien fet el 1872, durant la dar­rera guerra car­lina.

El Cor­reu no només va exer­cir, fins a l’esclat de la Guerra Civil el 1936, com a prin­ci­pal pla­ta­forma del car­lisme català, sinó que també es va con­ver­tir en un ins­tru­ment de trans­missió dels valors catòlics i en un ele­ment de cohesió dels sim­pa­tit­zants car­lins. La dis­tri­bució de con­tin­guts es va man­te­nir durant anys. A pri­mera pàgina hi havia un recull de notícies locals, amb un pre­do­mini d’aque­lles que tenien un caràcter religiós i, tot seguit, un comen­tari del direc­tor que feia les fun­ci­ons d’edi­to­rial i un recull de notícies extre­tes de la resta de capçale­res, amb comen­ta­ris irònics o afa­la­ga­dors, segons si es trac­tava d’amics o d’ene­mics ideològics. En rea­li­tat, una bona part de la premsa d’ales­ho­res estava for­ta­ment poli­tit­zada, i les pica­ba­ra­lles entre capçale­res cons­tituïen un ingre­di­ent essen­cial en la lluita ideològica, a l’estil del que es fa avui des de les xar­xes soci­als.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.