Hemeroteca

Hemeroteca

El silenci del Verb

El 20 de desembre del 1911, fa 110 anys, va morir l’escriptor Joan Maragall, una pèrdua que va tenyir de dol la ciutat de Barcelona

HOMENATGE CÍVIC
L’Ateneu Barcelonès, del qual havia estat president, va instituir una medalla dedicada als homes que hagin “enaltit el país”, la primera de les quals va ser concedida al difunt

El peri­o­dista Jaume Bofill i Matas, des de les pàgines de La Veu de Cata­lu­nya, va defi­nir-lo com “el Verb i l’intèrpret de Cata­lu­nya”. Joan Mara­gall era l’escrip­tor més influ­ent, i el 20 de desem­bre del 1911, quan el seu cor va dei­xar de bate­gar, el país va viure “un dol pro­fund i per­du­ra­ble”. Tal com es podia lle­gir al mateix diari: “Sem­blava que la ciu­tat sentís l’esgar­ri­fança de l’ago­nia del poeta. I no era sols entre els artis­tes, i no era sols entre els esco­llits de la for­tuna i del talent. Les clas­ses més interes­sa­des i les més humils s’interes­sa­ven per la sort del nos­tre poeta.”

Feia dinou dies que ago­nit­zava, afec­tat per una infecció gàstrica, i durant les dar­re­res hores les notícies que arri­ba­ven no eren gens espe­rançado­res. Dos dies abans havia rebut la visita dels met­ges i aviat es va esten­dre la notícia que “la malal­tia no tenia cura i que l’única cosa que es podia acon­se­guir era allar­gar la seva ago­nia”. Ja des d’abans de la mort, l’afluència de gent al seu domi­cili, al barri de Sant Ger­vasi, era nota­ble. I el mateix dia del traspàs, a pri­mera hora de la tarda, fins i tot es va haver d’esta­blir un ser­vei espe­cial tram­vies. La cape­lla ardent, que es va situar a la planta baixa del domi­cili, es va con­ver­tir en un cen­tre de pere­gri­nació de per­so­na­li­tats del món de la política i la cul­tura i també d’un munt de ciu­ta­dans anònims que van voler retre-li el seu dar­rer home­natge. Els lli­bres de comiat que hi havia ins­tal·lats al por­tal de la casa, ja des d’hores abans que l’escrip­tor finís, es van can­viar diver­ses vega­des, plens de sig­na­tu­res i mos­tres de con­dol. Entre les pri­me­res, hi havia les d’Apel·les Mes­tres i Carme Karr. També es van rebre milers de tele­gra­mes d’arreu de l’Estat, entre els quals n’hi havia un de l’escrip­tor Miguel de Una­muno, que defi­nia Mara­gall com “el poeta més gran de l’Espa­nya con­tem­porània i model de bon­dat”.

Les por­ta­des de tots els dia­ris, tant els cata­lans com els espa­nyols, van dedi­car-li un sen­tit home­natge, amb glos­ses sobre la seva acti­vi­tat literària i ciu­ta­dana, sem­pre indes­tri­a­bles, i amb cròniques col­pi­do­res de l’enter­ra­ment, que es va con­ver­tir en una mani­fes­tació de dol sense pre­ce­dents. Les enti­tats i ins­ti­tu­ci­ons van retre-li un sen­tit home­natge, sobre­tot aque­lles amb què va man­te­nir un vin­cle espe­cial. L’Ate­neu Bar­ce­lonès, del qual havia estat pre­si­dent, va deci­dir ins­ti­tuir una meda­lla dedi­cada als homes que hagin “enal­tit el país i hagin pres­tat ser­veis a l’Ate­neu”, la pri­mera de les quals va ser con­ce­dida al difunt. També s’acordà col·locar una làpida en una de les sales de l’Ate­neu i dedi­car-li una vet­llada necrològica. Per la seva banda, l’Ins­ti­tut d’Estu­dis Cata­lans, del qual era mem­bre de la secció lingüística, va “tan­car mitja porta i una glassa negra va cobrir l’escut del seu por­tal”.

Els home­nat­ges ins­tan­ta­nis també van tenir un caràcter ins­ti­tu­ci­o­nal. El mateix dia de l’enter­ra­ment, l’Ajun­ta­ment va apro­var una pro­po­sició pre­sen­tada pel regi­dor i amic del poeta Ignasi Igle­sias, en la qual es dema­nava que s’erigís “una repre­sen­tació escultòrica de la seva gran poe­sia [...] La vaca cega” i fins i tot s’esta­blia que aquesta anés a càrrec de l’escul­tor Josep Clarà. La pro­posta es va apro­var per una­ni­mi­tat.

La comi­tiva fúnebre estava encapçalada per una pare­lla de bati­dors de la Guàrdia Muni­ci­pal, seguida de la Banda Muni­ci­pal i d’una repre­sen­tació del cler­gat par­ro­quial de la Bona­nova. Les enti­tats direc­ta­ment vin­cu­la­des a Mara­gall van desig­nar uns encar­re­gats de por­tar les cin­tes del fèretre: Antoni Rubió i Lluc, en repre­sen­tació de l’Ins­ti­tut d’Estu­dis Cata­lans; Lluís Soler i Casa­ju­ana, del Dia­rio de Bar­ce­lona; Lluís Domènech i Mun­ta­ner, de l’Ate­neu Bar­ce­lonès; Narcís Ver­da­guer i Callís, de la Soci­e­tat Econòmica d’Amics del País; Eusebi Coro­mi­nas, de l’Asso­ci­ació de la Premsa Diària de Bar­ce­lona; Eugeni d’Ors, en nom dels amics del poeta; Àngel Gui­merà, dels Jocs Flo­rals, i Fran­cesc Mateu, de l’Orfeó Català. Tot seguit hi havia una nota­ble repre­sen­tació ins­ti­tu­ci­o­nal, amb el gover­na­dor civil, Manuel Por­tela; el pre­si­dent de la Dipu­tació, Enric Prat de la Riba; l’alcalde acci­den­tal, Josep Ser­ra­clara, i una quan­ti­tat inter­mi­na­ble d’auto­ri­tats, fami­li­ars i amics. Tan­ca­ven la comi­tiva tres car­ru­at­ges plens de coro­nes dedi­ca­des a Mara­gall, tot i que la família havia dema­nat expres­sa­ment que no se n’envi­es­sin. La comi­tiva fúnebre va fer parada a l’església de la Bona­nova, on es va can­tar l’absolta i, des d’aquí es va diri­gir fins al cemen­tiri de Sant Ger­vasi, el destí final de l’escrip­tor.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor