Hemeroteca

Hemeroteca

L’estrena del telèfon

El 26 de desembre del 1877, fa 144 anys, Barcelona es va convertir en la primera ciutat de la Península a estrenar un invent anomenat telèfon i també en la primera que va assajar una trucada interurbana, en aquest cas amb Girona

LES PRIMERES PROVES
Els dos primers experiments es van fer a Barcelona, l’un dins de l’Escola d’Enginyers i l’altre entre el castell de Montjuïc i la Ciutadella

Avui dia, uti­lit­zar el telèfon s’ha con­ver­tit en un acte gai­rebé banal, que prac­ti­quem en qual­se­vol lloc i en qual­se­vol situ­ació, tal­ment com qui es posa a cami­nar o a res­pi­rar. I fins i tot es fa difícil ima­gi­nar-nos la nos­tra existència sense un apa­rell que uti­lit­zem per par­lar, però també per comu­ni­car-nos de mol­tes altres mane­res. Fa 144 anys, però, aquesta acció es va con­ver­tir en una autèntica pro­esa, en un acte que la premsa va reco­llir amb una bar­reja d’incre­du­li­tat i la con­vicció, unànime, que es trac­tava d’un invent trans­cen­den­tal.

Aque­lla revo­lució, com a mínim de forma expe­ri­men­tal, va arri­bar a casa nos­tra amb una rapi­desa inu­sual, només un any després que Ale­xan­der Gra­ham Bell comer­ci­a­litzés el seu invent i gai­rebé al mateix temps que es feien les pri­me­res pro­ves a Europa. De fet, en la mateixa edició en què s’infor­mava d’aquesta dar­rera nove­tat, el Dia­rio de Bar­ce­lona anun­ci­ava: “El cone­gut fabri­cant d’objec­tes científics D. Fran­cesc Dal­mau i fill, ha rebut dos parells de telèfons d’Ale­xan­der Gra­ham Bell, des­ti­nats a l’Escola d’Engi­nyers Indus­tri­als de Bar­ce­lona.” Alguna publi­cació de l’època va tro­bar un motiu ben ori­gi­nal per expli­car aquesta cele­ri­tat inu­sual en què va arri­bar el telèfon: “La nos­tra sonora llen­gua [es refe­ria a la cas­te­llana], en què es pro­nun­cia cada lle­tra amb un sol so [...] s’adiu molt millor que les del nord d’Europa a la tele­fo­nia.”

L’invent era, en parau­les d’un peri­o­dista, “sum­ma­ment sen­zill, gai­rebé tan sen­zill com l’apa­rell acústic que avui està tan gene­ra­lit­zat als tallers, escrip­to­ris, etc., amb la sola diferència que [...] en lloc de ser con­duc­tor de la veu un tub, ho és un fil de coure que s’elec­tritza per la vibració d’una primíssima placa cir­cu­lar d’acer adap­tada al forat o cam­pana per on es parla o es rep la veu”, tal com els des­cri­via un cro­nista del Dia­rio de Bar­ce­lona. El cro­nista no només es mos­trava impres­si­o­nat pel fet que l’apa­rell era molt sen­zill, sinó també per les seves dimen­si­ons, ja que deien que es podia por­tar “fàcil­ment a la but­xaca”.

Les dues pri­me­res pro­ves es van fer a Bar­ce­lona, l’una al recinte de l’Escola d’Engi­nyers i l’altra amb una línia de cable que con­nec­tava el cas­tell de Montjuïc amb el recinte de la Ciu­ta­de­lla. Però el dia de Sant Esteve es va pro­var allò que la premsa defi­nia com una “pro­esa”. Es trac­tava d’inten­tar la pri­mera tru­cada de llarga distància, con­cre­ta­ment entre Bar­ce­lona i Girona, a través de dos telèfons ins­tal·lats a les res­pec­ti­ves esta­ci­ons de fer­ro­car­ril. Dos dies després d’aque­lla fita, el mateix Dal­mau adreçava una carta al diari La Imprenta (reproduïda fil per randa a la resta de mit­jans) en què des­co­bria alguns detalls de la pro­esa: “El nos­tre engi­nyer Narcís Xifra, fill d’aque­lla immor­tal ciu­tat, hi va pas­sar amb dos apa­rells, i a dos quarts de set de la tarda ens vam posar en comu­ni­cació, per mitjà del fil de coure directe entre les dues esta­ci­ons del fer­ro­car­ril.” Tot seguit, expli­cava un detall tècnic prou remar­ca­ble: “Va resul­tar sen­tir-nos per­fec­ta­ment en els inter­vals que dei­xa­ven d’omplir o exci­tar el timpà”, i hi afe­gia: “La sen­si­bi­li­tat del telèfon és tan gran que a l’ore­lla llegíem els des­pat­xos que pel sis­tema Morse es trans­me­tien per les dues línies esmen­ta­des, amb tanta clare­dat com si haguéssim tin­gut els mani­pu­la­dors al nos­tre cos­tat.”

Entre dues ciu­tats

L’endemà, l’experiència es va repe­tir, en aquest cas des d’una aula de l’Ins­ti­tut Vell, l’actual Museu d’Història de Girona. La majo­ria de mit­jans van des­ta­car aque­lla inno­vació i alguns, fins i tot, es van entre­te­nir en detalls curi­o­sos, com ara que “en els inter­vals en què no es par­lava, a l’extrem del telèfon s’escol­ta­ven per­fec­ta­ment a través de l’apa­rell recep­tor els sorolls que produïen els cinc fils que pas­sen per la mateixa línia”. I afe­gien: “Com que dos d’aquests esta­ven en plena acti­vi­tat es van poder escol­tar per­fec­ta­ment els des­pat­xos que s’envi­a­ven des dels apa­rells de l’Estat i els del fer­ro­car­ril.” Aquesta cir­cumstància, afe­gida a la “manca d’hàbit per par­lar i escol­tar a través d’aquest invent i al fet de no dis­po­sar d’un espai total­ment aïllat, tal com reclama l’inven­tor, van fer que algu­nes vega­des no es pogués man­te­nir una con­versa extensa, si bé es van escol­tar i con­tes­tar un munt de pre­gun­tes”.

Aque­lla mateixa nit, es va dur a terme una nova prova, amb resul­tats encara més satis­fac­to­ris. En aquest cas, els apa­rells es van tras­lla­dar a les esta­ci­ons telegràfiques, amb la qual cosa es va acon­se­guir “una major clare­dat en la trans­missió i recepció”. Pocs dies després d’aque­lla fita, es van fer els pri­mers assa­jos a l’Estat, en aquest cas entre els minis­te­ris de la Gover­nació i de la Guerra, una bona prova de la uti­li­tat que es tro­ba­ria al nou giny tec­nològic.

ENTRE LA INCREDULITAT I LA PEDAGOGIA

“De tots els aparells imaginats en aquest segle per transmetre el pensament humà, el telèfon és certament el més sorprenent i meravellós”. La valoració anterior va aparèixer l’1 de desembre del 1877 a La Imprenta. El periodista que va redactar la notícia, a més a més, deixava anar la seva imaginació i pensava en la possibilitat de fer-se sentir “rient, parlant, estossegant i respirant”, talment com si el nostre interlocutor estigués físicament al costat, però també “escoltant música des de qualsevol racó del món”. No es tractava d’una impressió aïllada, fruit de l’apassionament tecnològic. De fet, si resseguim les informacions que van aparèixer a la premsa de l’època ens adonem que es van moure entre la incredulitat per un aparell que semblava màgic i la necessitat irreprimible per explicar-ne el funcionament.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.