Hemeroteca

Hemeroteca

Una obra prohibida

El 7 de gener del 1921, fa exactament 101 anys, una ordre governativa va prohibir la representació de l’obra d’Àngel Guimerà Joan Dalla, que recreava la caiguda de Barcelona l’11 de setembre del 1714

ESTRENA A MONTBLANC
El governador va aconseguir que l’obra no s’estrenés a Barcelona, però es va representar setmanes després per part de la Joventut Nacionalista de Montblanc

L’11 de gener, la com­pa­nyia del direc­tor i actor Jaume Borràs tenia pre­vist estre­nar una obra d’Àngel Gui­merà al Tea­tre Nove­tats de Bar­ce­lona. Es trac­tava de Joan Dalla, un drama que s’ambi­en­tava en la guerra de Suc­cessió, quan Cata­lu­nya havia per­dut les seves lli­ber­tats. L’obra havia aixe­cat una enorme expec­tació. Des d’alguns dies abans, la premsa era plena d’anun­cis i el matí de la repre­sen­tació, com si res hagués de suc­ceir, en van aparèixer amb nor­ma­li­tat. Els de la tarda, però, es van fer ressò d’una notícia sor­pre­nent, un gir de guió total­ment ines­pe­rat: el gover­na­dor civil de Bar­ce­lona, Seve­ri­ano Martínez Anido, havia deci­dit pro­hi­bir l’estrena. El Tea­tre Nove­tats es va veure obli­gat a pro­gra­mar balls de màsca­res i l’actu­ació d’una com­pa­nyia de circ eqüestre.

La major part de capçale­res es van fer ressò de la notícia de forma telegràfica, sense gai­res detalls. I només La Voz de Madrid va expli­car que la sus­pensió era “defi­ni­tiva”: “Com a mínim men­tre Martínez Anido sigui gover­na­dor”; una bona mos­tra de la per­so­na­li­tat de la màxima auto­ri­tat pro­vin­cial. I recor­dava, citant fonts del govern civil, que havien exa­mi­nat l’obra i “no era con­ve­ni­ent la seva repre­sen­tació”, sense expli­car els motius de la decisió. Això sí. Per tal de curar-se en salut, es pun­tu­a­lit­zava, amb una nota­ble dosi de cinisme, que “no importa que es repre­sen­tin altres obres del mateix insigne dra­ma­turg, a qui el gover­na­dor admira sin­ce­ra­ment”.

No es van donar a conèixer els motius de la sus­pensió. Però els dies següents es va gene­rar un debat al vol­tant de la mesura. Un debat en el qual, tal com s’expli­cava des d’un diari, “pal­pi­tava el pro­blema essen­cial de Cata­lu­nya, viu a través de totes les cri­sis, con­vul­si­ons i esde­ve­ni­ments”. La cen­sura del gover­na­dor civil, acos­tu­mat a manar sense límits, també va arri­bar a les notícies que van infor­mar de la decisió. En una d’aques­tes, apa­re­guda a La Publi­ci­dad una set­mana després de la pro­hi­bició, el cen­sor va obli­gar a dei­xar tot el text en blanc i, com si es tractés d’una broma de mal gust, només va man­te­nir dem­peus el títol, la pri­mera frase i una cari­ca­tura de Gui­merà.

Men­tre bona part de la premsa cata­lana s’escan­da­lit­zava per la decisió, la de Madrid l’aplau­dia. El Impar­cial, per exem­ple, feia un totum revo­lu­tum de la pro­blemàtica naci­o­nal i la social i dedi­cava un publi­re­por­tatge a Martínez Anido: “Aquí tenim un gover­na­dor que no tolera que els sin­di­ca­lis­tes per­tor­bin la ciu­tat, ni que els vene­dors de comes­ti­bles ens robin des­ca­ra­da­ment. I tam­poc està dis­po­sat al fet que els naci­o­na­lis­tes escan­da­lit­zin als car­rers i posin en entre­dit la dig­ni­tat naci­o­nal amb actes i crits de mal gust i sub­ver­sius.” I hi afe­gia: “Amb un gover­na­dor com aquest, ningú es mourà.” El diari, a més, es des­fo­gava a gust con­tra l’obra pro­hi­bida i afir­mava: “Com a verí sepa­ra­tista, se’ns ha asse­gu­rat que és dels més actius i vio­lents.”

El gover­na­dor va acon­se­guir que l’obra no es repre­sentés a Bar­ce­lona, però no va poder evi­tar que un grup d’afec­ci­o­nats de la Joven­tut Naci­o­na­lista de Mont­blanc, encapçalada per Josep Maria Poblet, la repre­sentés a la capi­tal de la Conca de Bar­berà algu­nes set­ma­nes després, con­cre­ta­ment el 27 de març. L’acte, que va tenir la presència de Gui­merà, es va con­ver­tir en un autèntic esde­ve­ni­ment, amb mig poble que va anar a rebre’l a l’estació, amb “l’Ajun­ta­ment en cor­po­ració –dels 10 regi­dors que es tro­ba­ven al poble, hi ana­ren nou–, les auto­ri­tats judi­ci­als i eclesiàsti­ques, l’Orfeó Mont­blanquí, la Joven­tut Naci­o­na­lista i, fins i tot, la Joven­tut Tra­di­ci­o­na­lista”, tal com reco­llia el set­ma­nari La Nova Conca. Alguns pobles de Cata­lu­nya, com ara Man­resa i Mal­grat de Mar, van seguir l’exem­ple de Mont­blanc i Joan Dalla es va aca­bar con­ver­tint en un símbol de cata­la­ni­tat i un des­a­fi­a­ment a l’auto­ri­tat. A Bar­ce­lona, mal­grat tot, no es va repre­sen­tar fins al 1931, després de l’adve­ni­ment de la República.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.