Hemeroteca

Hemeroteca

Educar des del mar

Es compleixen cent anys de la creació de l’Escola del Mar de Barcelona, un dels projectes pedagògics més innovadors impulsats al nostre país durant el segle passat

EN PROJECTE HIGIENISTA
L’escola estava destinada als alumnes que “pel seu estat de pobresa orgànica, estan predisposats a les malalties més greus”
UN EDIFICI SINGULAR
L’edifici de l’Escola del Mar, així com el seu projecte educatiu, era trencador, començant pel seu emplaçament, al peu de la platja de la Barceloneta
EL PAPER DEL MAR
“El mar no era només un element beneficiós des del punt de vista sanitari, o un paisatge excepcional, sinó també un espai educatiu més”
UN FINAL ABRUPTE
El 7 de gener del 1938, poc després de les sis de la tarda, l’Escola del Mar va rebre l’impacte d’una bomba llançada per l’aviació feixista italiana i va quedar totalment destruïda

L’Escola del Mar va començar a fun­ci­o­nar el 26 de gener del 1922, fa jus­ta­ment 100 anys. La inau­gu­ració ofi­cial, però, s’havia cele­brat alguns mesos abans, con­cre­ta­ment el 3 d’agost. Si fem cas a les cròniques que van aparèixer a la premsa, es va trac­tar d’un acte sen­zill, sense gai­res esca­ra­falls, però que va aple­gar la plana major de la política bar­ce­lo­nina, amb l’alcalde, Antoni Martínez Domingo, i el tinent d’alcalde i pre­si­dent de la Comissió de Cul­tura, Lluís Nico­lau d’Olwer, al cap­da­vant. També hi va assis­tir una nodrida repre­sen­tació de la comu­ni­tat edu­ca­tiva, des del Con­sell Pedagògic de la Man­co­mu­ni­tat fins a l’Asso­ci­ació Pro­vin­cial de Mes­tres. És evi­dent, doncs, que aquell acte es va viure com un autèntic esde­ve­ni­ment pedagògic.

La cerimònia va con­sis­tir en una his­sada de la ban­dera muni­ci­pal en una de les fines­tres de l’edi­fici i una visita guiada per les dependències a través de les expli­ca­ci­ons de l’arqui­tecte, Josep Goday. Tot seguit, la comi­tiva d’auto­ri­tats es va diri­gir a la platja per bate­jar l’embar­cació de l’escola, ano­me­nada Nau­sica. L’alcalde va fer els honors i, tal com marca la tra­dició, va escla­far una ampo­lla de xam­pany a la proa de la barca. Després, van estre­nar-la men­tre els alum­nes feien exer­ci­cis de gimnàstica sueca a la platja.

A l’hora dels par­la­ments, l’alcalde va remar­car l’esforç econòmic que havia repre­sen­tat la ini­ci­a­tiva, però es va mos­trar satis­fet per un cen­tre que per­me­tria “dig­ni­fi­car la infància a través de la idea de l’infi­nit que li apor­tarà el mar”. I, des d’un punt de vista per­so­nal, va con­fes­sar que aque­lla inau­gu­ració havia estat “una de les poques ale­gries que devia al càrrec d’alcalde”. Molt pro­ba­ble­ment, Martínez Domingo no exa­ge­rava, ja que pocs mesos abans havia estat víctima d’un atemp­tat anar­quista.

Un pro­blema de salut

En la seva inter­venció, el pre­si­dent de la Comissió de Cul­tura, Lluís Nico­lau d’Olwer, va expli­car amb detall els orígens del pro­jecte. Pri­mer de tot, va recor­dar les neces­si­tats d’aquells infants de la ciu­tat que “pel seu estat de pobresa orgànica, estan pre­dis­po­sats a les malal­ties més greus, que molts por­ten en un estat latent”. Les dades eren demo­li­do­res. Segons un tre­ball de camp dut a terme per la Man­co­mu­ni­tat entre 116 alum­nes de la ciu­tat esco­llits a l’atzar, un 52% mos­tra­ven símpto­mes de pre­tu­ber­cu­losi i només a un 8% no se’ls havia detec­tat cap malal­tia. Les con­di­ci­ons dels cen­tres d’ense­nya­ment no aju­da­ven gaire a rever­tir aques­tes xifres, al con­trari. De fet, una comissió cre­ada expres­sa­ment per resol­dre les con­di­ci­ons d’higi­ene i benes­tar dels cen­tres de titu­la­ri­tat muni­ci­pal el 1905 (un total de 93) havia arri­bat a la con­clusió que la immensa majo­ria dels edi­fi­cis pre­sen­ta­ven un aspecte deplo­ra­ble, amb con­di­ci­ons que qua­li­fi­cava lite­ral­ment d’“indig­nes”, ja fos per mala ven­ti­lació, excés d’humi­tat o falta d’espais exte­ri­ors.

En la seva inter­venció, Lluís Nico­lau d’Olwer va res­se­guir algu­nes ini­ci­a­ti­ves de l’Ajun­ta­ment per inten­tar redreçar aquesta situ­ació. El pri­mer pas s’havia donat el 1906, amb les colònies muni­ci­pals. El con­sis­tori també havia impul­sat els banys de mar, que havien bene­fi­ciat cinc-cents esco­lars el pri­mer any, 1.000 el segon, 2.000 el ter­cer i 3.000 durant el 1921. D’aquesta dar­rera experiència, recor­dava D’Olwer, la Comissió de Cul­tura n’havia extret dues lliçons: d’una banda, que una gran quan­ti­tat d’infants esta­ven expo­sats a malal­ties i, de l’altra, que els exer­ci­cis a la platja per­me­tien acon­se­guir resul­tats molt bene­fi­ci­o­sos.

A banda de les neces­si­tats sanitàries, l’Ajun­ta­ment també estava com­promès amb la reno­vació pedagògica, clara­ment influït pels vents que bufa­ven arreu d’Europa. El 1914, per exem­ple, s’havia creat l’Escola del Bosc, a Montjuïc, amb Rosa Sen­sat i Antolí Mon­roy al cap­da­vant. En con­tra­po­sició als mètodes tra­di­ci­o­nals, basats en un model de pro­fes­sor auto­ri­tari i la reclusió a les aules, l’Escola del Bosc havia imple­men­tat les clas­ses a l’aire lliure, en plena natura. L’apre­nen­tatge es basava en l’expe­ri­men­tació molt més que en la memo­rit­zació, i es fomen­tava la inter­venció per­ma­nent de l’alum­nat. Les neces­si­tats sanitàries i l’experiència pedagògica s’aca­ba­rien fusi­o­nant en el pro­jecte de l’Escola del Mar.

Un edi­fici sin­gu­lar

El pas següent va ser la cons­trucció d’una escola. Ini­ci­al­ment, la Comissió de Cul­tura volia bas­tir “un pavelló modest”. A poc a poc, però, els seus mem­bres es van anar engres­cant i va anar pre­nent forma un edi­fici sin­gu­lar i refi­nat, ben allu­nyat d’allò que hom ente­nia com un equi­pa­ment edu­ca­tiu. Es va deci­dir cons­truir-lo a pri­mera línia del mar, just al final del car­rer de la Concòrdia, a la platja dels Pes­ca­dors. L’entorn, doncs, era inu­sual per a un equi­pa­ment edu­ca­tiu. A un cos­tat, els alum­nes podien veure-hi fei­ne­jar diària­ment els pes­ca­dors de la Bar­ce­lo­neta; a l’altre, alguns metres més enllà, coin­ci­dien amb alguns usu­a­ris dels Banys Ori­en­tals.

L’edi­fici, que s’obria en forma d’u cap al mar, s’alçava damunt uns pilars de pedra que sor­gien d’un basa­ment de ciment armat cobert per alguns centímetres de sorra. Aquesta ele­vació per­me­tia que, en cas de tem­po­ral, l’escola quedés pro­te­gida de l’ímpetu de les ona­des. A la planta baixa hi havia la direcció de l’equi­pa­ment, la infer­me­ria, el men­ja­dor i el par­vu­lari i també alguns ser­veis anne­xos, com ara el ser­vei de neteja i cen­tri­fu­gat de la roba i la cuina. Al pri­mer pis hi havia qua­tre aules, dues per a nens i dues per a nenes, i una gran sala des­ti­nada a con­ferències, pro­jec­ci­ons i audi­ci­ons i que també ser­via de men­ja­dor quan el mal temps impe­dia fer els àpats a la platja. La capa­ci­tat de l’escola era d’entre 150 i 180 alum­nes.

Com podem com­pro­var, el cen­tre dis­po­sava de totes les dependències pròpies d’una escola. Mal­grat tot, bona part de les acti­vi­tats no es feien a l’inte­rior de l’edi­fici, sinó a la platja. De fet, l’escola estava equi­pada amb cadi­res i estris lleu­gers que es podien tras­lla­dar a l’exte­rior amb rela­tiva faci­li­tat. A la platja hi havia alguns para-sols i fins i tot dis­po­sava d’una embar­cació, la Nau­sica, i d’un vigi­lant.

La Nova Escola

En el dis­curs inau­gu­ral, Lluís Nico­lau d’Olwer va recor­dar que l’Escola del Mar estava des­ti­nada a infants amb una salut precària, neces­si­tats d’un entorn salu­da­ble com l’aire del mar. S’havia con­ce­but, doncs, com un lloc de pas, com un sana­tori on els alum­nes es man­te­nien fins al seu res­ta­bli­ment i després retor­na­ven a les seves res­pec­ti­ves esco­les. El pre­si­dent de la Comissió de Cul­tura va remar­car: “Ate­nent al seu caràcter emi­nent­ment mèdic, el pri­mer objec­tiu de l’escola era asse­gu­rar la vida dels alum­nes.” I, tot seguit, va afe­gir: “La ins­trucció és una cosa secundària i els conei­xe­ments que se’ls donin seran majors que els que els nens malal­tis­sos poden adqui­rir amb el menor esforç.”

En rea­li­tat, la ins­trucció no només no era “secundària”., sinó que contrària­ment, l’Escola del Mar es va con­ver­tir, de bra­cet del seu direc­tor, Pere Vergés, en un refe­rent de la reno­vació pedagògica. La con­tra­po­sició entre l’escola que hom volia superar i la que es volia imple­men­tar era ben clara. En un lli­bret edi­tat per l’Ajun­ta­ment es defi­nia així el paper de l’alumne en l’escola antiga: “Aquest, gai­rebé sub­jec­tat a la seva taula, estu­di­ava i anava apre­nent de memòria els conei­xe­ments que se li dona­ven a l’escola, i res hi feia que aquests conei­xe­ments que­des­sin morts dins del noi, i des­lli­gats de tota rea­li­tat, men­tre el noi se’ls aprengués de memòria. És per això que l’escola era una mena de segrest de la vida per al noi.” Feia anys, però, que els vents de la reno­vació que bufa­ven arreu d’Europa havien arri­bat al nos­tre país a través de pro­jec­tes com ara l’Escola Moderna de Fran­cesc Fer­rer i Guàrdia.

Els alum­nes tenien el trans­port gratuït i es man­te­nien a l’escola en règim de semiin­ter­nat. L’entrada es feia a les vuit del matí, a les nou s’esmor­zava, a con­ti­nu­ació es feia una classe a l’aire lliure, d’onze a dotze gimnàstica i quan feia bon temps, també s’incor­po­rava la natació. Després de dinar hi havia des­cans a la platja i a la tarda jocs i estudi a les aules, bere­nar i a les cinc, la sor­tida de l’escola. El màxim d’hores de tre­ball diàries era de dues i mitja a tres, amb inter­vals de jocs i repòs. La resta d’hores del dia les pas­sa­ven “jugant, repo­sant, can­tant, fent exer­ci­cis rítmics, i d’una manera espe­cial rebent el trac­ta­ment com­plet de cura natu­rista a la platja, pre­nent el bany d’aire, de sol i de mar, amb pre­pon­derància de l’un o de l’altre, segons cada cas con­cret, i ate­nent-se a la pres­cripció del metge”.

Un refe­rent pedagògic

L’Escola del Mar pro­po­sava una meto­do­lo­gia en la línia de les esco­les a l’aire lliure, mal­dant per treure l’alum­nat de les qua­tre parets de l’aula. Tal com es des­ta­cava en un fulletó edi­tat per l’Ajun­ta­ment, “perquè l’obra que ha de dur a terme l’Escola del Mar pugui arri­bar a la seva màxima eficàcia, mol­tes de les clas­ses, sem­pre que el bon temps ho per­meti, seran a la platja i molt sovint no por­ta­ran els nois altre ves­tit que el de bany”. El mar no era només un ele­ment bene­ficiós des del punt de vista sani­tari o un pai­satge excep­ci­o­nal, sinó que també esde­ve­nia un espai edu­ca­tiu més, un ins­tru­ment per conèixer la natura, per expli­car-hi la geo­gra­fia o la història, per fer-hi com­pe­ti­ci­ons espor­ti­ves o reci­tar-hi poe­sia.

L’esport esde­ve­nia una acti­vi­tat essen­cial. En el seu dis­curs, Nico­lau d’Olwer va expres­sar el desig que “els infants edu­cats a l’Escola del Mar, a més a més de ser sal­vats de malal­ties, seran amants de l’esport i de la platja”. Un dels ele­ments clau del pro­jecte pedagògic era la vida social. A par­tir de la con­vivència entre alum­nes i pro­fes­sors, l’espai s’orga­nit­zava segons la idea de la ciu­tat repu­bli­cana. Era, en parau­les de Vergés, una “escola de ciu­tat”, que inten­tava for­mar ciu­ta­dans impli­cats en el futur col·lec­tiu. En el dia a dia de l’escola es fomen­tava l’auto­no­mia, la ini­ci­a­tiva o la presa de deci­si­ons. Tots els alum­nes tenien alguna res­pon­sa­bi­li­tat comuna.

L’Escola del Mar es va con­ver­tir, ben aviat, en un refe­rent de la reno­vació pedagògica, tant del país com de l’estran­ger. A més a més de la tasca pro­pa­gandística que va fer el mateix direc­tor, ja fos a través de con­ferències, xer­ra­des o arti­cles a la premsa, el cen­tre va esde­ve­nir un espai de pele­gri­natge per a tots aquells interes­sats en els nous mètodes edu­ca­tius. Entre els visi­tants més il·lus­tres que va rebre hi tro­bem el matemàtic Albert Ein­stein, que hi va anar durant la seva estada a Bar­ce­lona el febrer del 1923, i el pre­si­dent Fran­cesc Macià, que hi va fer una visita ofi­cial durant l’estiu del 1931, poc després de la pro­cla­mació de la República. Durant aquells anys, l’Escola es va con­ver­tir en el model edu­ca­tiu que hom volia esten­dre arreu del país.

Un final tràgic

Malau­ra­da­ment, l’Escola del Mar va tenir un final abrupte, ben en sin­to­nia amb la tragèdia col·lec­tiva que va viure el país. Des del 19 de juliol del 1936, Cata­lu­nya es tro­bava en guerra, i la ciu­tat de Bar­ce­lona es va con­ver­tir en un dels prin­ci­pals objec­tius de l’avi­ació fei­xista, que uti­lit­zava la base de Mallorca com a pla­ta­forma per bom­bar­de­jar i sem­brar el ter­ror entre la població civil. La ira dels solle­vats no dis­tin­gia entre objec­tius mili­tars i cen­tres edu­ca­tius. El 7 de gener del 1938, cap a les sis de la tarda, dos apa­rells ita­li­ans Savoia SM.81, coman­dats pel capità Ram­paldi, van des­car­re­gar les seves bom­bes al barri de la Bar­ce­lo­neta i a la car­re­tera de Mataró, on set per­so­nes van per­dre la vida. Un dels arte­fac­tes va impac­tar de ple en l’escola. Afor­tu­na­da­ment, en aquell moment no hi havia ningú a l’edi­fici, però en pocs minuts va que­dar reduït a cen­dres.

Mal­grat la sotra­gada que va repre­sen­tar la des­trucció i les difi­cul­tats de la Guerra Civil, la tasca del cen­tre no es va atu­rar del tot. Durant anys, es va habi­li­tar el Pavelló de la Rosa­leda, al Parc de Montjuïc, molt a prop de la Font del Gat, fins que el 1948 es va inau­gu­rar el nou edi­fici del car­rer de Gènova, al barri del Gui­nardó, que va mal­dar per man­te­nir la línia pedagògica reno­va­dora, mal­grat el xoc que va repre­sen­tar el fran­quisme i la impo­sició del naci­o­nal­ca­to­lisme, que era l’antítesi de tot allò que havia sim­bo­lit­zat el pro­jecte de l’Escola del Mar.

EL LLEGAT DE PERE VERGÉS

“No ensenyem aquelles coses que els pares esperen que ensenyem, però sí que ensenyem a pensar, a sentir i a estimar.” Aquest era el principal lema de Pere Vergés, el primer director de l’Escola del Mar i una persona influïda pels corrents de l’escola nova que s’estaven difonent a Europa i per l’Escola Moderna de Francesc Ferrer i Guàrdia. Va escriure un munt d’articles a la revista de l’escola, Garbí, i al Libro de evocaciones (1922-1947). El franquisme, que va retornar el monopoli de l’educació a l’Església, simbolitzava l’antítesi dels seus plantejaments. Malgrat tot, ell va intentar mantenir viva la flama de la renovació pedagògica.

UNA TASCA EDITORIAL NOTABLE

L’Escola del Mar va mantenir una activitat editorial ben remarcable. Periòdicament, va publicar la revista Garbí, que fins i tot recollia estudis de meteorologia subministrats per l’Observatori Fabra i també va editar alguns llibres adreçats específicament als alumnes, com ara, L’Escola del Mar, El Llibre del Mar, Les representacions de titelles a l’Escola del Mar o La vida social a l’Escola del Mar, entre molts d’altres.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor