Hemeroteca

Hemeroteca

Mori la intel·ligència!

El 27 de gener del 1939, els feixistes van assaltar el domicili de Pompeu Fabra a Badalona i van destruir i dispersar tota la seva biblioteca, una acció que es va reproduir en molts altres domicilis de particulars i entitats

SAQUEIG GENERALITZAT
L’historiador Josep Benet recorda que “des dels primers moments de l’ocupació de Catalunya, començaren a ser destruïdes, requisades o dispersades nombroses biblioteques privades”
EL SAQUEIG DE LA CASA
En pocs minuts, els assaltants del domicili de Pompeu Fabra van començar a llançar tota mena d’objectes pel balcó i per la porta
AMAGAR LA VERITAT
La família de Pompeu Fabra no va voler explicar mai al vell professor el que havia passat amb la seva biblioteca
MATERIAL DESAPAREGUT
Una bona part del material documental que es conservava a la biblioteca de Fabra va desaparèixer aquella nit de salvatgia
EL PROCÉS CONTRA FABRA
Entre les accions ‘perilloses’ que se li atribuïen, hi havia la d’haver escrit “el ‘Diccionari de la llengua catalana’ amb profund menyspreu i enemistat cap a Espanya”

El 27 de gener del 1939, dies després que Pom­peu Fabra es veiés obli­gat a empren­dre el camí de l’exili, els solle­vats van entrar a Bada­lona. Eren les vuit del matí. Al Diari de Guerra de Josep M. Cuyàs Tolosa, publi­cat pel Museu de Bada­lona, es recreen aque­lles hores d’angoixa i incer­tesa. Segons aquest tes­ti­moni, la nit ante­rior havia trans­cor­re­gut “amb calma”. Es trac­tava d’una calma tensa, amb molts veïns reclo­sos a casa seva, d’altres fugint apres­sa­da­ment i les dar­re­res “escor­ri­a­lles de l’exèrcit roig” inten­tant con­te­nir l’avenç ina­tu­ra­ble de l’exèrcit fran­quista. En aquest moment d’incer­tesa, es bar­re­ja­ven els sol­dats que inten­ta­ven deser­tar a dar­rera hora i els “xicots que esta­ven en con­serva a causa de les lle­ves”. Era un campi qui pugui, i alguns veïns, empe­sos pel desig d’aca­bar una inter­mi­na­ble guerra o la neces­si­tat de retre tri­but als ven­ce­dors, van sor­tir al car­rer: “Tota la gent hon­rada i genuïnament bada­lo­nina es llança al car­rer i soro­llo­sa­ment, bor­rat­xos d’ale­gria, ho mani­fes­ten a les for­ces alli­be­ra­do­res, que en un gran nom­bre i proveïts d’abun­dant mate­rial de guerra i trans­port, des­fi­len inces­sant­ment per la car­re­tera.” La gent s’apres­sava a adap­tar-se a la nova sim­bo­lo­gia: “Tot­hom busca afa­no­sa­ment lla­cets espa­nyols per posar-se a la solapa i mani­festa així als alli­be­ra­dors els sen­ti­ments que ens ani­men. I les que ho sub­mi­nis­tren són les ban­de­res cata­la­nes par­ti­des pel mig.”

Aque­lla mateixa nit es van pro­duir les pri­me­res deten­ci­ons, els pri­mers assas­si­nats a sang freda. Joan Villar­roya va comp­ta­bi­lit­zar que entre el 27 de gener del 1939 i el 10 d’agost del 1940 van ser afu­se­llats noranta-nou bada­lo­nins, entre els quals hi havia exre­gi­dors, obrers vin­cu­lats al movi­ment sin­di­ca­lista i l’exal­calde Fre­de­ric Xifré. La xifra és esfereïdora i el fa con­cloure que es va trac­tar de “la ciu­tat cata­lana on el fei­xisme des­fermà una repressió de carac­terísti­ques més inver­sem­blants”. Es trac­tava de demos­trar qui havia vençut i d’impo­sar, des del pri­mer ins­tant, l’imperi del ter­ror amb l’objec­tiu d’immo­bi­lit­zar la població.

La violència era tan viru­lenta que el mateix Franco va dic­tar una ordre en què es feia ressò que: “Als pobles cata­lans que s’ocu­pen se seguei­xen con­duc­tes i pro­ce­di­ments dife­rents en allò que fa referència al tracte als habi­tants. Men­tre uns caps d’uni­tats exi­gei­xen als seus sub­or­di­nats el major res­pecte als natu­rals, altres pre­su­mei­xen que entren com a con­que­ri­dors d’un ter­ri­tori que no era d’Espa­nya i que cal espa­nyo­lit­zar i per acon­se­guir-ho, a tot aquell que parla en dia­lecte català encara de bona fe, l’empre­so­nen o, el que és pit­jor, el mal­trac­ten d’obra.”

Aque­lla mateixa nit també van començar els saque­jos. Guiats per un il·lus­tre falan­gista bada­loní, José Maria Parés, els ven­ce­dors es van pre­sen­tar a casa de Pom­peu Fabra, al car­rer de la Mercè. Feia temps que els falan­gis­tes l’havien situat entre els seus objec­tius. A les seves memòries, la filla del filòleg, Carola Fabra, recorda: “Durant la guerra, el gene­ral Queipo de Llano deia per la ràdio: «Quan la guerra hagi aca­bat, Pom­peu Fabra i les seves obres ani­ran arros­se­ga­des per les Ram­bles.» Ho deia cada dia a la ràdio.”

Les fan­far­ro­na­des del gene­ral col­pista eren a bas­ta­ment cone­gu­des. I l’afecció dels falan­gis­tes per des­truir lli­bres, també. La his­to­ri­a­dora Ana Martínez Rus, que va pre­sen­tar el seu tre­ball d’inves­ti­gació amb el títol La repressió de la lec­tura durant el fran­quisme, explica que “aques­tes pràcti­ques inqui­si­to­ri­als, més pròpies del Sant Ofici que d’un sis­tema polític del segle XX, van ser molt comuns durant la guerra i la imme­di­ata post­guerra”. Als pobles i ciu­tats es van gene­ra­lit­zar les fogue­res de lli­bres al final d’un acte civil o religió com a mos­tra d’adhesió al Movi­mi­ento Naci­o­nal”.

En el cas con­cret de Cata­lu­nya, Josep Benet dedica un apar­tat específic del lli­bre L’intent fran­quista de geno­cidi cul­tu­ral con­tra Cata­lu­nya a “la des­trucció i pro­hi­bició de tota mena de lli­bres en català”, en què recorda que “des dels pri­mers moments de l’ocu­pació de Cata­lu­nya, començaren a ser des­truïdes, requi­sa­des o dis­per­sa­des nom­bro­ses bibli­o­te­ques pri­va­des, entre les quals es comp­ta­ven les d’alguns intel·lec­tu­als cata­lans que havien hagut de mar­xar a l’exili”. Pocs dies després de l’aca­ba­ment de la guerra, els falan­gis­tes van arra­sar el local de l’Ate­neu Enci­clopèdic Popu­lar i en van des­truir els 6.000 volums de la bibli­o­teca. També es va clau­su­rar la Bibli­o­teca de l’Ate­neu de Bar­ce­lona, que va roman­dre tan­cada fins després d’una “rigo­rosa depu­ració a la qual ha estat sot­mesa sepa­rant, d’acord amb les dis­po­si­ci­ons dic­ta­des per la supe­ri­o­ri­tat, les obres de tendència, mar­xista, comu­nista i sepa­ra­tista”.

També es va orde­nar la purga de lli­bres pel sim­ple fet d’estar escrits en català, entre els quals hi havia volums tan peri­llo­sos com El meu Don Joan Mara­gall, escrit per Josep Pijoan. Ana Martínez Rus cal­cula que només a Bar­ce­lona es van des­truir 72 tones de lli­bres pro­ce­dents d’edi­to­ri­als, lli­bre­ries i bibli­o­te­ques públi­ques i pri­va­des. En alguns casos, com ara a Llo­ret de Mar, la des­trucció es va fer coin­ci­dir amb “la fes­ti­vi­tat de la Bona Premsa”, el dia de Sant Pere, i es va con­ver­tir en una cerimònia ofi­cial, amb presència de les auto­ri­tats civils i eclesiàsti­ques. En aquest cas, la premsa donava compte de l’acte de “des­trucció de lli­bres, fulle­tons i revis­tes impius i por­nogràfics pro­ce­dents de la depu­ració de diver­ses bibli­o­te­ques públi­ques i pri­va­des”, i fins i tot es van­tava que “el paper pro­ducte de la des­trucció serà apro­fi­tat per la indústria”.

L’assalt al domi­cili

En el cas de Bada­lona, un grup de falan­gis­tes va forçar la porta del domi­cili de Pom­peu Fabra, al número 34 del car­rer de la Mercè. La bibli­o­teca era al pis supe­rior, on el filòleg acos­tu­mava a recloure’s per dis­po­sar de la màxima tran­quil·litat. Segons el tes­ti­moni de Josep Gual, l’oncle del qual viva a pocs mes­tres de la casa de Fabra, en pocs minuts els assal­tants van esbot­zar la porta i de seguida van començar a llançar tota mena d’objec­tes pel balcó i per la porta. Ho van bui­dar pràcti­ca­ment tot: objec­tes per­so­nals, mobles, lli­bres i docu­ments.

En aca­bar, ho van amun­te­gar al mig del car­rer i, com si es tractés de la Inqui­sició medi­e­val, van selec­ci­o­nar els lli­bres sal­va­bles i els van repar­tir entre les enti­tats catòliques de la població, jun­ta­ment amb cai­xes de lli­bres pro­ce­dents de la Bibli­o­teca Popu­lar o de la secció local d’Esquerra Repu­bli­cana. Tot i que s’ha difós la història que els lli­bres es van cre­mar al mig del car­rer, no hi ha cap tes­ti­moni que ho cer­ti­fi­qui i, de fet, l’his­to­ri­a­dor Joan Vilar­roya no va tro­bar cap veí que recordés haver vist la foguera. D’altres lli­bres van anar a raure a mans d’alguns par­ti­cu­lars.

Els biògrafs de Fabra no coin­ci­dei­xen a l’hora d’indi­car on van anar a parar els seus papers, entre els quals hi havia la cor­res­pondència per­so­nal o alguns esbor­ranys de lli­bres. És molt pro­ba­ble, com asse­nyala Jordi Manent a Pom­peu Fabra a l’exili (Proa, 2005), que “aquesta part del seu lle­gat intel·lec­tual sí que es cremés”: “O també es pot donar el cas, no menys pro­ba­ble, que alguns dels papers del Mes­tre Fabra anes­sin requi­sats com a botí de guerra al famós Arc­hivo de Sala­manca, jun­ta­ment amb molts altres fons públics i pro­vats.” Les dades sem­blen con­fir­mar que la seva bibli­o­teca va anar a raure, en un pri­mer moment, als soter­ra­nis de l’Ajun­ta­ment, pos­si­ble­ment abans d’anar a parar a enti­tats de dre­tes o a l’Arxiu de Sala­manca. Més enda­vant, una part d’aquest mate­rial va anar a parar a les gol­fes del Círcol Catòlic, jun­ta­ment amb les cai­xes pro­ce­dents de la Bibli­o­teca Popu­lar de l’Ate­neu Obrer i les de la Bibli­o­teca d’Esquerra Repu­bli­cana. Amb el res­ta­bli­ment de la democràcia, una part d’aquest mate­rial va retor­nar a mans de la secció local d’ERC, que va fer-ne donació a la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona i al Museu Muni­ci­pal de Bada­lona. En qual­se­vol cas, una bona part del mate­rial docu­men­tal que es con­ser­vava a la bibli­o­teca de Pom­peu Fabra a Bada­lona va des­a­parèixer aque­lla nit de sal­vat­gia.

La seva família no va voler expli­car mai al vell pro­fes­sor el que havia pas­sat. Als Records per­so­nals de la filla del filòleg, reco­llits per Rosa Maria Piñol, se’ns explica: “El meu pare es va morir amb la il·lusió que els lli­bres els havien anat a bus­car els de l’Ajun­ta­ment de Bada­lona. La mamà li deia: «Com vols que aque­lla gent, que tenen tants com­pro­mi­sos, vagin a casa a com­pro­me­tre’s més? Que no veus que els afu­se­lla­rien! No et facis il·lusi­ons.» Tenia una bibli­o­teca estu­penda. Hi havia de tot i força...” Carola Fabra també recor­dava que alguns anys després, quan visi­tava Bada­lona, inten­tava evi­tar pas­sar pel car­rer de la Mercè, perquè sabia exac­ta­ment on tenien el piano i les pin­tu­res de Mir i de Rusiñol que hi havia a casa seva en el moment del saqueig.

Per­se­guir un fan­tasma

Els fei­xis­tes no en van tenir prou amb aquest aque­larre públic i van empren­dre una per­se­cució sense treva del filòleg, tot i que havia aban­do­nat el país el 31 de gener. En rea­li­tat, no només moles­tava Fabra i les seves idees, sinó tot allò que repre­sen­tava. En el procés con­tra ell i el seu amic Josep Que­ralt, far­cit d’erra­des i de tota mena de des­qua­li­fi­ca­ci­ons, se l’acu­sava de tenir “ante­ce­dents neta­ment sepa­ra­tis­tes, sent afi­liat a Esquerra Cata­lana”. A prin­ci­pis del 1940, els tri­bu­nals fran­quis­tes van orde­nar a la Guàrdia Civil que inves­tigués sobre pos­si­bles pro­pi­e­tats de Pom­peu Fabra. Alguns mesos després, el Tri­bu­nal Regi­o­nal de Res­pon­sa­bi­li­tats Polítiques de Bar­ce­lona va con­cloure que Fabra era cul­pa­ble perquè com a “ele­ment intel·lec­tual des­ta­cat, va ser pro­pa­gan­dista i divul­ga­dor de les idees de sepa­ració de Cata­lu­nya amb la pàtria a la qual està unida”. I, entre les acci­ons peri­llo­ses que li atribuïen hi havia la d’haver escrit “el Dic­ci­o­nari de la llen­gua cata­lana amb pro­fund menys­preu i ene­mis­tat cap a Espa­nya”.

La con­demna no es va que­dar en un acte simbòlic, sinó que va com­por­tar la ruïna total del filòleg, a qui se li va impo­sar “la multa de 5.000 pes­se­tes, inha­bi­li­tació abso­luta perpètua i expulsió perpètua del ter­ri­tori naci­o­nal, i sanció de pèrdua total de béns”. És evi­dent, doncs, que Pom­peu Fabra era trac­tat com un sub­jecte extre­ma­da­ment perillós, a l’altura de qual­se­vol mili­tar de rang supe­rior que no s’hagués afe­git a l’Alza­mi­ento Naci­o­nal. I no n’hi havia prou a des­truir tota la seva bibli­o­teca, sinó que calia des­truir, també, el seu record.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor