Hemeroteca

Hemeroteca

Un mirall incòmode

El 21 de febrer del 1922, el diputat Manuel Massó i Llorens va aprofitar una visita de la flota anglesa per reivindicar la “via irlandesa” per resoldre el conflicte català

LA REACCIÓ DE LA PREMSA
El diari ‘EI Imparcial’ va denunciar que l’acte a la Mancomunitat havia servit perquè es veiés “l’orella catalanista”, talment com si es tractés de la presència del dimoni

L’esqua­dra anglesa va començar a arri­bar, amb comp­ta­go­tes, a par­tir de les vuit del matí, enmig d’una espessa boira. Pri­mer de tot van fon­de­jar tres cui­ras­sats i, a poc a poc, es va anar engrui­xint amb més vai­xells. En total, tres cui­ras­sats i des­truc­tors, a més d’un vai­xell de trans­port. Més enllà de l’espec­ta­cu­la­ri­tat de la flota, l’estada es va con­ver­tir en un autèntic esde­ve­ni­ment. Durant els dies que va roman­dre ama­rada al port de Bar­ce­lona, milers de curi­o­sos s’hi van acos­tar, fins al punt que es va haver d’habi­li­tar un ser­vei espe­cial d’ordre. Les auto­ri­tats locals van orga­nit­zar tota mena d’actes per cele­brar l’esde­ve­ni­ment. Hi va haver de tot, des d’una funció musi­cal al Prin­ci­pal Palace fins a un par­tit de fut­bol o un munt d’enfron­ta­ments tennístics.

Un dels actes que va gene­rar més expec­tació va ser la recepció al cap de la l’esqua­dra anglesa, el vice­al­mi­rall William C. M. Nic­hol­son, per part de la Man­co­mu­ni­tat de Cata­lu­nya. La recepció es va fer al des­patx pre­si­den­cial, i l’encar­re­gat d’adreçar-li unes parau­les va ser el dipu­tat Manuel Massó i Llo­rens, dele­gat expres­sa­ment per part del pre­si­dent Puig i Cada­falch. Es va trac­tar d’un dis­curs breu, però car­re­gat de con­tin­gut polític i, en qual­se­vol cas, sufi­ci­ent per treure de polle­guera una part de la premsa de Madrid, que feia temps que con­tem­plava qual­se­vol gest del cata­la­nisme polític com un atac directe a la inte­gri­tat de la pàtria.

Si fem cas a les res­se­nyes que van aparèixer a la premsa, en un moment del seu dis­curs, Massó i Llo­rens va dir tex­tu­al­ment: “La Man­co­mu­ni­tat, que és la suprema repre­sen­tació de la terra cata­lana, la veu popu­lar de Cata­lu­nya, té com a ideal acon­se­guir l’auto­no­mia per a la bella nació cata­lana, i per aquesta raó en les nos­tres parau­les de ben­vin­guda no hi ha sola­ment l’admi­ració que sen­tim per la noble nació britànica, sinó també aque­lla sim­pa­tia que ens ins­pira el res­pecte que ha sabut tenir per les lli­ber­tats polítiques dels pobles del seu gran imperi, reco­nei­xent, en donar satis­facció a les seves ide­a­li­tats, llur per­so­na­li­tat.” Davant aquesta lloança, l’almi­rall es va limi­tar a assen­tir: “És cert. La lli­ber­tat política donada als nos­tres ter­ri­to­ris, i fins a naci­ons com Irlanda, asse­gura la fide­li­tat d’aquells pobles i el benes­tar de l’imperi.”

El dit a la nafra

El breu diàleg entre el dipu­tat i l’almi­rall va ser sufi­ci­ent per pro­vo­car un autèntic ter­ratrèmol a la premsa de Madrid. Una de les capçale­res més viru­len­tes va ser El Impar­cial, que s’esti­rava les ore­lles i afir­mava, val­gui la redundància, que l’acte havia ser­vit perquè es veiés “l’ore­lla cata­la­nista”, tal­ment com si aquesta fos la del mateix Satanàs. El diari no només no en tenia prou a denun­ciar el “do de l’opor­tu­ni­tat del dipu­tat cata­la­nista, sinó que s’atre­via a inter­pre­tar la reacció de l’almi­rall anglès, asse­gu­rant: “Haurà donat el just valor a tals indis­cre­ci­ons i imper­tinències, que el bon judici de Cata­lu­nya rebutja i segu­ra­ment el govern d’un país amic deplora.”

Si fem cas a la res­posta de l’almi­rall anglès, no sem­bla que la seva reacció anés ori­en­tada cap aquí, sinó més aviat cap a un agraïment a les parau­les d’afa­lac que s’havien diri­git al seu país. El Impar­cial, que no acos­tu­mava a fer honor al seu nom, no va ser l’únic mitjà que es va sen­tir ofès per les parau­les de Massó i Llo­rens. També s’hi va afe­gir, com ens podem ima­gi­nar, el diari ABC, que sor­pre­nent­ment havia reco­llit fil per randa el diàleg entre el dipu­tat i l’almi­rall, sense comen­ta­ris de cap mena.

Des d’aquí, l’anàlisi més pro­funda va aparèixer a La Cam­pana de Gràcia. En una edi­to­rial publi­cada el 25 de febrer, el set­ma­nari satíric es lamen­tava: “El con­frare ens vol­dria pro­hi­bir que exposéssim públi­ca­ment les nos­tres aspi­ra­ci­ons.” I seguia: “Men­tre la Gran Bre­ta­nya con­ce­deix amplíssi­mes lli­ber­tats a Irlanda i a Egipte, pobles que han apel·lat a la violència, Espa­nya es nega a les més peti­tes con­ces­si­ons a l’ideal auto­no­mista, que ha situat el seu plet, avui per avui, en el ter­reny pacífic i jurídic.” Final­ment, afe­gia: “Aquesta diferència entre Angla­terra i Espa­nya no l’han cre­ada els dis­cur­sos del Palau de la Dipu­tació. És una rea­li­tat viva. Els cen­tra­lis­tes espa­nyols, si no tin­gues­sin tan tan­cats els ulls i el cor, hau­rien sen­tit en els dar­rers anys la influència dels fets euro­peus, i en veure el reco­nei­xe­ment gene­ral de les velles naci­o­na­li­tats domi­na­des, com­pren­drien que Cata­lu­nya no pot ésser una excepció trista enmig del tri­omf del naci­o­na­lisme al món.” Han pas­sat cent anys i, com poden veure, hi ha dis­cur­sos que con­ti­nuen sent ple­na­ment vigents.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor