Hemeroteca

BORJA DE RIQUER

Historiador

“El dilema en el que es va trobar Cambó és ben viu”

L’historiador Borja de Riquer (Barcelona, 1945) s’ha consolidat com el principal coneixedor de Francesc Cambó i ara prepara una biografia de referència

Editorial: Edhasa Any: 2016 Cambó en Argentina
Editorial: Eumo Editorial Any: 1996 L’últim Cambó (1936-1947)
Editorial: RBA Any: 2013 Alfonso XIII y Cambó
Francesc Cambó entre la monarquia i la república (1930-1932) Editorial: Base Any: 2007
MONUMENT A VIA LAIETANA
“Francesc Cambó és tant contradictori com la història de Catalunya i tot s’ha de relativitzar i situar en el seu context”
Vostè ha cen­trat una part impor­tant de la seva recerca en la figura de Fran­cesc Cambó i fins i tot va dedi­car-li la seva dar­rera lliçó com a pro­fes­sor a la Uni­ver­si­tat Autònoma de Bar­ce­lona (la UAB). D’on ve aquest interès pel per­so­natge?
Vaig des­co­brir Cambó fa molts anys, quan vaig fer la tesi doc­to­ral sobre la for­mació de la Lliga Regi­o­na­lista. En aquell moment, gràcies a la gene­ro­si­tat de la família d’Enric Prat de la Riba, vaig poder acce­dir a la cor­res­pondència. Entre aquesta, per exem­ple, hi havia una carta pre­ci­osa de Cambó a Prat de la Riba en la qual li expressa el dilema entre actuar com a naci­o­na­lis­tes o bé com a homes d’estat espa­nyol, amb els pros i con­tres de cada opció. En tot cas, és a par­tir d’aquest pri­mer con­tacte que vaig anar seguint el fil d’un per­so­natge tant relle­vant.
Fa temps que pre­para una bio­gra­fia sobre Fran­cesc Cambó. Qui­nes seran les prin­ci­pals nove­tats?
He loca­lit­zat (i aquesta és una de les cau­ses fona­men­tals de la bio­gra­fia) molta docu­men­tació de Cambó, sobre­tot cor­res­pondència pri­vada. Abasta totes èpoques, des dels pri­mers anys de polític fins a la seva mort. I el ven­tall de des­ti­na­ta­ris és molt ampli. N’hi ha amb tot l’staff de la Lliga Regi­o­na­lista, en Ven­tosa, el Duran i Ven­tosa en Puig i Cada­falch. Amb tots els seus col·labo­ra­dors cul­tu­rals, no només amb l’Estel­rich que és el més cone­gut. També amb el Riba, el Sol­de­vila, el Bosch Gim­pera, en Gaziel. I amb polítics espa­nyols, com ara Maura, Alba o el comte de Roma­no­nes. I també he loca­lit­zat molts docu­ments d’arxiu i tex­tos inèdits del Cambó. Això m’ha donat una visió molt dife­rent del per­so­natge i de com apa­reix retra­tat a les Memòries, que és un docu­ment molt jus­ti­fi­ca­dor i ens tras­llada la imatge d’un per­so­natge molt vanitós, que és el cen­tre del món i tot ho fa bé. A més, Cambó està molt mar­cat per la guerra i ofe­reix una visió molt mani­quea, de bons i dolents. El Cambó d’abans no era tant radi­cal.
Al final de la seva vida, ell mateix s sen­tia molt incomprès. Per quin motiu?
Incomprès i fet fra­cas­sat pels demés. La culpa de tot la tenen els altres i els d’esquer­res no són cata­la­nis­tes. Els únics són els de la Lliga. això és molt de post­guerra. En canvi, en els escrits dels anys vint o trenta ens apa­reix un polític que dubta, molt més hàbil, més dúctil, el que davant de cada opció valora el que ha de fer. En rea­li­tat, la política és això, ziga zagues cons­tants i no veri­tats abso­lu­tes com les que hi ha a les memòries. M’han apa­re­gut mol­tes coses que ell calla.
Com ara qui­nes?
Per exem­ple, Cambó és el res­pon­sa­ble que Martínez Anido sigui gover­na­dor civil de Bar­ce­lona el 1920. Ell arri­barà a dir, en el Congrés, que no ha inter­vin­gut. I això és men­tida. He tro­bat pro­ves que Dato li pre­gunta, a través d’un inter­me­di­ari, qui vol de gover­na­dor. I el Cambó li diu: “El Martínez Anido”. També he tro­bat coses de la guerra civil molt for­tes, com ara les que apa­rei­xen en les car­tes que s’envia amb en Joan Ven­tosa. El Ven­tosa s’entre­vista tres vega­des amb en Franco a finals del 1936 en nom del Cambó i va a nego­ciar en què poden aju­dar i com s’ha de gover­nar Cata­lu­nya després de la guerra. El Cambó s’ima­gi­nava que allò seria una dic­ta­dura com la de Primo de Rivera, més dura però igual de feble política­ment. Par­len de depu­ració a la Uni­ver­si­tat, a la premsa...
En vida, Cambó era una figura que des­per­tava judi­cis total­ment con­tra­po­sats, des d’aquells que el vene­ra­ven fins a d’altres que l’odi­a­ven. La prova són els crits de “Visca Macia! Mori Cambó!” el 14 d’abril de 1931...
Cambó no pre­veu que la monar­quia està des­pres­ti­gi­ada i que arriba un moment que és incom­pa­ti­ble ser monàrquic i cata­la­nista alhora. La monar­quia no només no ha aju­dat mai al cata­la­nisme, sinó que a més a més ha donat suport a la dic­ta­dura de Primo de Rivera, que ha estat pro­fun­da­ment anti­ca­ta­lana. El bienni 1930-31, que és un període deci­siu, el Cambó no s’atre­veix a jugar el paper de Suárez, per exem­ple, i dis­tan­ciar-se d’un règim que s’està enfon­sant. Aquí el con­ser­va­do­risme s’imposa. Té por del canvi, menys­prea els repu­bli­cans i fins el dar­rer moment intenta que no ple­gui Alfons XIII. Se’n va Madrid el 12 d’abril per acon­se­guir que el monarca no plega i quan aquest abdica agafa el tren i se’n va a París. Ha lli­gat la seva causa a la de la monar­quia i aquest ha estat un gran error. Aquell eslògan que deixa anar el 1918 de “Monar­quia? República? Cata­lu­nya!” és un farol. I això la gent ho entén. El 12 d’abril, les can­di­da­tu­res monàrqui­ques són les de la Lliga, que està en el dar­rer govern de la monar­quia.
Encara hi ha qui rei­vin­dica l’herència política de Fran­cesc Cambó, mal­grat el seu intent de reforma d’Espa­nya des de Cata­lu­nya va fra­cas­sar i va ser mal vist aquí i allà. Per què creu, doncs, que es reclama aquest lle­gat?
Ha pas­sat molt de temps, però el pro­blema segueix essent el mateix. Cambó va voler ser alhora el líder del cata­la­nisme, que portés l’auto­no­mia a Cata­lu­nya, i home d’estat a Espa­nya. Creia que per acon­se­guir l’auto­no­mia s’havia de ser forts a l’Estat i convèncer els espa­nyols que sense Cata­lu­nya no podia haver una Espa­nya gran. Aquesta estratègia va fra­cas­sar perquè a Espa­nya sem­pre se’l va veure com un per­so­natge cata­la­nista i, per tant sos­pitós. Mai li van donar con­fiança, per molt con­ser­va­dor que fos. Va ser minis­tre a Madrid però ni tan sols va acon­se­guir reforçar la Man­co­mu­ni­tat, que s’havia acon­se­guit abans. Hi ha aquesta esqui­zofrènia de voler ser el Bolívar de Cata­lu­nya i el Bis­marck d’Espa­nya, com li va dir Alcalà Zamora el 1918. Aquest segueix essent un dels temes cen­trals de la relació entre Cata­lu­nya i Espa­nya. La famosa ter­cera via de La Van­guar­dia era pre­ci­sa­ment això: tenir un peu a la política espa­nyola i cata­lana, essent influ­ents a tots dos llocs. Però això té límits en un cos­tat i l’altre. A la política espa­nyola et dei­xa­ran refor­mar Espa­nya tal com s’ha de fer? A la política cata­lana podràs arri­bar fins al màxim d’auto­no­mia.
Al marge d’aquells que el rei­vin­di­quen, també hi ha qui demana que es revisi l’estàtua que té a la Via Laie­tana. I el mateix ajun­ta­ment de Bar­ce­lona ha orga­nit­zat unes jor­na­des per deba­tre sobre la qüestió. Vostè ha estat con­vi­dat a par­ti­ci­par en una con­ferència sobre aquest tema. Com es posi­ci­ona i perquè?
Aquí hi ha un pro­blema de fons. Cal revi­sar les polítiques de memòries, que han estat molt esbi­ai­xa­des. Ara bé, una ciu­tat, com ara Bar­ce­lona, és herència de mol­tes coses. A mi em sorprèn que no es qüesti­oni també l’existència de car­rers dedi­cats a altres per­so­na­li­tats, com ara el car­de­nal Casañas, que era un inte­grista abso­lut. Jo no dic que el tre­guin, però com a mínim que se sàpiga. Penso que una cosa són els monu­ments, els records i els car­rers posats, que cal saber quan es van posar i en qui­nes cir­cumstàncies s’han posat, i una altra les polítiques noves que et per­me­ten cobrir els dèficits i les absències. Ara, revi­sar el que hi ha és més com­pli­cat, perquè aquí ja entres en una qüestió d’equi­li­bris. La figura de Cambó és molt polèmica. Jo no l’hau­ria votat mai. A Cambó l’hau­rien assas­si­nat si hagués estat a Bar­ce­lona el 18 de juliol de 1936. En tot cas, és tant con­tra­dic­tori com la història de Cata­lu­nya i tot s’ha de rela­ti­vit­zar i situar en el seu con­text. Els revi­si­o­nis­mes exces­sius no són acon­se­lla­bles.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor