Camps de cultiu monitoritzats
The Blue Dots desenvolupa una tecnologia per saber si una planta està malalta o creix bé mitjançant sensors instal·lats sota terra i drons
Imagineu un pagès rebent al mòbil cada 15 minuts totes les dades d’humitat aèria i terrestre, pressió atmosfèrica, pluja, llum, direcció del vent, nivell de creixement, previsió meteorològica… del seu cultiu? És possible tant si és un terreny gran com petit? Amb poc cost i sense cap infraestructura? The Blue Dots, una start-up catalana amb dos anys de vida, ha desenvolupat un sistema que ho permet, i amb un model per a grans cultius i també a l’abast del petit agricultor. Mitjançant sensors instal·lats sota terra i drons poden determinar si una planta està malalta o creix correctament, amb un servei d’alertes que aprofita la intel·ligència artificial. Es poden fer combinacions amb condicions d’humitat i de temperatura diferents. Si es compleixen dues vegades no passa res, però una tercera es pot convertir en una alerta vermella.
“La idea se’m va ocórrer un dia a casa del meu sogre, veient com regava el jardí i més tard queia una tempesta de nassos.” Així relata l’inici d’aquest projecte tecnològic el seu màxim responsable, Eduard Cabanas. “L’agricultor en sap molt més que nosaltres, però la idea és que pugui tenir totes les dades del seu camp en temps real. Li oferim una eina que l’ajudi en la presa de decisions”, explica Cabanas. I és que l’ús adequat d’aquesta informació pot ajudar l’agricultor a augmentar fins a un 25% la producció i a estalviar un 30% l’ús de pesticides i un 25% el d’aigua.
Amb el canvi climàtic i els recursos d’aigua limitats –molts pagesos esgoten cada any les quotes que tenen assignades–, l’agricultor patirà, i molt, si no pren mesures. La clau és l’eficiència i l’optimització. “Si combinem els seus coneixements amb les nostres eines, podem aconseguir un rendiment molt més alt”, recorda el CEO i fundador de The Blue Dots, que ha dissenyat i fabricat artesanalment en petites caixes tres tipus de màquines energèticament independents, que mitjançant uns sensors que s’instal·len cada 10 hectàrees mig metre sota terra permeten obtenir totes les dades.
PANELL DE CONTROL
Tota aquesta informació es transmet cada 15 minuts a un servidor que està a Alemanya, que la dibuixa perquè el client, quan es connecti a la xarxa des d’on vulgui, pugui veure en un panell de control què passa al seu terreny. De la caixa cauen com tentacles els sensors, que avisen l’agricultor en temps real si a una planta li falta aigua, si creix cap amunt i com ho fan les tiges, si està estressada, si la llum que rep és l’adequada per madurar o si cal regar i quina és l’evaporació de la fulla. Després, al panell, totes les dades es reflecteixen en unes gràfiques entenedores.
“La idea és que sigui senzill. A les grans superfícies, l’empresa ja té el seu equip d’enginyers que entén les dades”, diu Cabanes. Tan senzill com que, a més, és a la carta: cada agricultor pot configurar les màquines per rebre només la informació programada que li interessa. També pot saber si plourà o no, ja que el sistema està connectat amb MeteoGroup, empresa ubicada a Alemanya i líder europea en meteorologia.
Els sensors aeris afegeixen més informació al sistema. Mitjançant drons, obtenen imatges hiperespectrals. El dron fa set fotos per segon amb una gran resolució, amb diversos espectres de la llum de la planta, que la reflecteixen d’una manera o d’una altra en funció de si està bé o està malalta. Aquesta start-up també està treballant per tenir sistemes complementaris d’alerta preconfigurats en cas que arribin plagues. Quan es donin les condicions, el sistema suggerirà aquesta possibilitat.
www.thebluedots.io
La república de les dades
“Volem democratitzar l’accés a la informació. La república de les dades”, diu Cabanas. La idea és que el sistema sigui econòmic i senzill, i que el pagès es dediqui només “a allò en què és bo”. L’agricultor llogarà les màquines i tindrà monitoritzats els camps. “És un servei de subscripció, com un Canal Plus.” Li envien les màquines per missatgeria i l’agricultor les instal·la. Si algun sensor dona error, se li canvia. Els drons es lloguen per fer determinats vols. El pagès només l’ha de treure del paquet, deixar-lo a terra i engegar-lo. El dron s’enlaira i aterra sol. Després el retorna.