tecnologia

Camps de cultiu monitoritzats

The Blue Dots desenvolupa una tecnologia per saber si una planta està malalta o creix bé mitjançant sensors instal·lats sota terra i drons

Ima­gi­neu un pagès rebent al mòbil cada 15 minuts totes les dades d’humi­tat aèria i ter­res­tre, pressió atmosfèrica, pluja, llum, direcció del vent, nivell de crei­xe­ment, pre­visió mete­o­rològica… del seu cul­tiu? És pos­si­ble tant si és un ter­reny gran com petit? Amb poc cost i sense cap infra­es­truc­tura? The Blue Dots, una start-up cata­lana amb dos anys de vida, ha desen­vo­lu­pat un sis­tema que ho per­met, i amb un model per a grans cul­tius i també a l’abast del petit agri­cul­tor. Mit­jançant sen­sors ins­tal·lats sota terra i drons poden deter­mi­nar si una planta està malalta o creix cor­rec­ta­ment, amb un ser­vei d’aler­tes que apro­fita la intel·ligència arti­fi­cial. Es poden fer com­bi­na­ci­ons amb con­di­ci­ons d’humi­tat i de tem­pe­ra­tura dife­rents. Si es com­plei­xen dues vega­des no passa res, però una ter­cera es pot con­ver­tir en una alerta ver­me­lla.

“La idea se’m va ocórrer un dia a casa del meu sogre, veient com regava el jardí i més tard queia una tem­pesta de nas­sos.” Així relata l’inici d’aquest pro­jecte tec­nològic el seu màxim res­pon­sa­ble, Edu­ard Caba­nas. “L’agri­cul­tor en sap molt més que nosal­tres, però la idea és que pugui tenir totes les dades del seu camp en temps real. Li ofe­rim una eina que l’ajudi en la presa de deci­si­ons”, explica Caba­nas. I és que l’ús ade­quat d’aquesta infor­mació pot aju­dar l’agri­cul­tor a aug­men­tar fins a un 25% la pro­ducció i a estal­viar un 30% l’ús de pes­ti­ci­des i un 25% el d’aigua.

Amb el canvi climàtic i els recur­sos d’aigua limi­tats –molts page­sos esgo­ten cada any les quo­tes que tenen assig­na­des–, l’agri­cul­tor patirà, i molt, si no pren mesu­res. La clau és l’eficiència i l’opti­mit­zació. “Si com­bi­nem els seus conei­xe­ments amb les nos­tres eines, podem acon­se­guir un ren­di­ment molt més alt”, recorda el CEO i fun­da­dor de The Blue Dots, que ha dis­se­nyat i fabri­cat arte­sa­nal­ment en peti­tes cai­xes tres tipus de màqui­nes energètica­ment inde­pen­dents, que mit­jançant uns sen­sors que s’ins­tal·len cada 10 hectàrees mig metre sota terra per­me­ten obte­nir totes les dades.

PANELL DE CON­TROL

Tota aquesta infor­mació es trans­met cada 15 minuts a un ser­vi­dor que està a Ale­ma­nya, que la dibuixa perquè el cli­ent, quan es con­necti a la xarxa des d’on vul­gui, pugui veure en un panell de con­trol què passa al seu ter­reny. De la caixa cauen com ten­ta­cles els sen­sors, que avi­sen l’agri­cul­tor en temps real si a una planta li falta aigua, si creix cap amunt i com ho fan les tiges, si està estres­sada, si la llum que rep és l’ade­quada per madu­rar o si cal regar i quina és l’eva­po­ració de la fulla. Després, al panell, totes les dades es reflec­tei­xen en unes gràfiques ente­ne­do­res.

“La idea és que sigui sen­zill. A les grans superfícies, l’empresa ja té el seu equip d’engi­nyers que entén les dades”, diu Caba­nes. Tan sen­zill com que, a més, és a la carta: cada agri­cul­tor pot con­fi­gu­rar les màqui­nes per rebre només la infor­mació pro­gra­mada que li interessa. També pot saber si plourà o no, ja que el sis­tema està con­nec­tat amb Mete­o­Group, empresa ubi­cada a Ale­ma­nya i líder euro­pea en mete­o­ro­lo­gia.

Els sen­sors aeris afe­gei­xen més infor­mació al sis­tema. Mit­jançant drons, obte­nen imat­ges hiperes­pec­trals. El dron fa set fotos per segon amb una gran reso­lució, amb diver­sos espec­tres de la llum de la planta, que la reflec­tei­xen d’una manera o d’una altra en funció de si està bé o està malalta. Aquesta start-up també està tre­ba­llant per tenir sis­te­mes com­ple­men­ta­ris d’alerta pre­con­fi­gu­rats en cas que arri­bin pla­gues. Quan es donin les con­di­ci­ons, el sis­tema sug­ge­rirà aquesta pos­si­bi­li­tat.

www.​thebluedots.​io

La república de les dades

“Volem democratitzar l’accés a la informació. La república de les dades”, diu Cabanas. La idea és que el sistema sigui econòmic i senzill, i que el pagès es dediqui només “a allò en què és bo”. L’agricultor llogarà les màquines i tindrà monitoritzats els camps. “És un servei de subscripció, com un Canal Plus.” Li envien les màquines per missatgeria i l’agricultor les instal·la. Si algun sensor dona error, se li canvia. Els drons es lloguen per fer determinats vols. El pagès només l’ha de treure del paquet, deixar-lo a terra i engegar-lo. El dron s’enlaira i aterra sol. Després el retorna.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.