Innovació

La geometria que ens envolta

Domosfera és un projecte arquitectònic que fusiona natura i llar per crear un icosaedre ple d’aplicacions mitjançant una tècnica simple basada en triangles

Espai, natura, geo­me­tria, llar, medi ambi­ent… Fusi­o­nar aquests con­cep­tes és una ambi­ci­osa, interes­sant i atrac­tiva opció que Domos­fera ha fet rea­li­tat. Les for­mes cir­cu­lars i esfèriques abun­den a la natura i, a par­tir d’aquest con­cepte genèric, el català Agustí Gali­ana va tras­lla­dar les seves inqui­e­tuds cre­a­ti­ves a un pro­jecte empre­sa­rial ubi­cat a Cam­brils que ara acu­mula set anys d’existència. Gali­ana ha dis­se­nyat un icosàedre ple d’apli­ca­ci­ons que es con­ver­teix en un espai habi­ta­ble orgànic, ecològic i con­for­ta­ble.

L’arqui­tecte Ric­hard Buck­mins­ter Fuller va ser el pri­mer a dis­se­nyar una cúpula geodèsica basada en tri­an­gles l’any 1949. Des de lla­vors, s’han anat repro­duint. La sim­pli­ci­tat tècnica del sis­tema cons­truc­tiu fa que aques­tes cons­truc­ci­ons siguin extre­ma­da­ment resis­tents i, alhora, lleu­ge­res. La cúpula garan­teix un ambi­ent inte­rior aco­lli­dor, i tèrmi­ca­ment i lumínica­ment són molt efi­ci­ents. Sen­zi­lles, versàtils i fàcils de mun­tar i des­mun­tar, les cons­truc­ci­ons de Domos­fera es poden aixe­car entre tres per­so­nes en unes hores o en un parell de dies, depe­nent de la com­ple­xi­tat del model. Els usos són molt vari­a­bles i interes­sants: poden ser espais per fer tallers i acti­vi­tats en grup o s’hi pot ins­tal·lar un des­patx o un petit habi­tatge.

Gran aïllament

La forma esfèrica té grans propietats tèrmiques, acústiques i aerodinàmiques. La il·luminació interior és natural –suposa un gran estalvi–, i hi ha una bona circulació interna d’aire. L’estructura de triangles ofereix una gran resistència i no cal fixar-la a terra. “A la gent li agrada molt estèticament, perquè és un espai singular. El problema de vegades és l’aspecte legal. Aquestes construccions estan considerades un bé noble, no són un immoble estàtic. Tot i això, molts ajuntaments hi posen traves”, diu Galiana, que ha redescobert aquesta idea arquitectònica: “M’agrada la geometria platònica i els patrons i les seves implicacions energètiques. Potser la millor manera de crear espais habitables és com ho fa la natura, similar a la closca d’una tortuga”, diu.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor