Innovació

El so sota control

La tecnologia ‘Adaptive’ fa arribar el so nítid i amb precisió “en una zona concreta” amb un complexe ‘software’ i un nou sistema d’altaveus verticals

Un popu­lar i mul­ti­tu­di­nari con­cert enmig de la Plaça Cata­lu­nya està pre­vist a les vuit del ves­pre i és obert per a tot­hom. Però a dar­rera hora i amb tota la ins­tal·lació feta, els orga­nit­za­dors s’ado­nen minuts abans que no calia tan d’afo­ra­ment perquè el públic assis­tent serà molt menor del que s’espe­rava i que la seva dis­tri­bució no serà la pre­vista, al ser un recinte obert. En aquesta hipotètica i extrema situ­ació, i sense pos­si­bi­li­tat de moure alta­veus ni cap altre estruc­tura de l’esce­nari es quan l’apli­cació de la tec­no­lo­gia Adap­tive Sys­tems apor­ta­ria totes les solu­ci­ons per evi­tar sorolls inne­ces­sa­ris i fer arri­bar el so nítid de la música en funció de la quan­ti­tat de públic pre­sent i el més impor­tant, de la seva ubi­cació. No es tracta de pujar o bai­xar el volum, sinó d’ori­en­tar el raig de so de gran reso­lució fins a cada filera con­creta gràcies a un com­plexe software, amb un ajust de pro­ces­sat intern, i amb un sis­tema d’alta­veus ver­ti­cals, que es va inven­tar a Bos­ton.

“Ja fa anys que la tec­no­lo­gia intenta pre­dir com es dis­persa l’ener­gia, mit­jançant el pro­ces­sat digi­tal. Aquest sis­tema ha donat un pas enda­vant amb un enfoc total­ment dife­rent res­pecte als sis­te­mes que hi havia fins ara, i amb uns resul­tats espec­ta­cu­lars i pre­ci­sos en grans espais oberts o sales tan­ca­des”, explica Josep Fer­rer, res­pon­sa­ble del Desen­vo­lu­pa­ment de Negoci d’Apta­tive a l’empresa bar­ce­lo­nina Zen­tral­me­dia. “A la dis­persió del so es clau la freqüència. Els bai­xos són omni­di­rec­ci­o­nals, però els aguts apun­ten més directe. El que millora és el trac­ta­ment inde­pen­dent per a cada banda de freqüència. A més de fer reac­ci­o­nar el so i adap­tar-lo a l’espai, aquest sis­tema el con­fina amb pre­cisió en una zona con­creta. El so no des­a­pa­reix. Està més foca­lit­zat”, afe­geix.

La cober­tura horit­zon­tal i ver­ti­cal del so en funció de l’espai és excep­ci­o­nal, i les pos­si­bi­li­tats són infi­ni­tes, així com la ver­sa­ti­li­tat i qua­li­tat. La marca nord-ame­ri­cana EAW és qui va paten­tar Adap­tive. “Hi ha un segon fabri­cant ale­many, amb el mateix prin­cipi físic i una inter­pre­tació simi­lar, però està més ori­en­tat al tea­tre i audi­to­ris”, asse­gura Josep Fer­rer. Sonos­tudi, de Bar­ce­lona i espe­ci­a­lit­zada en la rea­lit­zació i mun­tatge de pro­jec­tes audi­o­vi­su­als, ja s’ha fet amb Adap­tive.

MAROON 5...

Xavi Oltra

Artistes com el grup californià ‘Maroon 5’ o el legendari Tom Petty ja han aplicat aquesta tecnologia a les seves gires, en gran espais oberts o tancats. Rob Scooby, el prestigiós enginyer de so de Tom Petty, va instaurar Adaptive a la gira l’any passat del 40 aniversari als escenaris del cantant, just abans de la seva mort. També el colombià Juanes i Plàcido Domingo han actuat amb aquesta tecnologia, que també s’ha emprat als Jocs Olímpics d’Hivern de Corea del Sud o al pavelló dels Thunder de l’NBA.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.