Innovació

Llegint el cervell

El sistema Brain Polyphony reconeix a través d’un casc i un software els impulsos elèctrics i tradueix en temps real i en so les emocions i reaccions que emet aquest òrgan

No hi ha dubte que apro­fun­dir en l’òrgan més com­plex dels nos­tre cos, el cer­vell humà, pot obrir fines­tres clau i fins ara des­co­ne­gu­des per com­pren­dre i millo­rar la raça humana. La ciència i la tec­no­lo­gia fan pas­sos impor­tants i lla­mi­ners, com el sis­tema Brain Polyp­hony, desen­vo­lu­pat per l’empresa cata­lana Star­lab, el Cen­tre de Regu­lació Genòmica i la UB. Els inves­ti­ga­dors han pogut tra­duir en temps real i en so audi­ble les emo­ci­ons i reac­ci­ons eme­ses pel cer­vell. Ale­gria, tris­tesa, empi­pa­ment... Tot cap­tat per un patró deter­mi­nat per a cada emoció i mit­jançant un casc tèxtil fle­xi­ble amb sen­sors i sense fils ano­me­nat Eno­bio, que comer­ci­a­litza l’empresa cata­lana Neu­roelèctrics. Aquest és con­necta a un software que reco­neix tots aquests impul­sos elèctrics. Així podem sen­tir el so del cer­vell. És com un lec­tor de sen­ti­ments, un sis­tema pio­ner de comu­ni­cació basat en la lec­tura de les ones elèctri­ques.

Aquesta tec­no­lo­gia, que recull dades del ritme cardíac i de l’acti­vi­tat mus­cu­lar, té com a prin­ci­pals usu­a­ris poten­ci­als per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tats i amb paràlisi cere­bral. S’estan fent pro­ves i l’objec­tiu és “donar-los veu”, la qual cosa supo­sa­ria un avenç en la qua­li­tat de vida per a prop de 13.000 malalts a Cata­lu­nya. La intenció és “que aquesta tec­no­lo­gia es demo­cra­titzi i pugui arri­bar a tot­hom”, diu Aureli Soria, direc­tor de la Uni­tat de Negoci de Neu­rociència de Star­lab. El somni dels inves­ti­ga­dors és que en el futur el malalt pugui actuar sobre el seu entorn i pugui res­pon­dre “apa­gant la llum si té son o ence­nent la cale­facció si té fred”.

Projecte Luminous

Starlab està desenvolupant els darrers mesos una nova tecnologia per mesurar i alterar els nivells de consciència amb un casc anomenat Starstim, que llegeix i modula l’activitat cerebral. Està inclòs en el projecte Luminous, finançat per la UE. Amb corrents de baixa intensitat es pot estimular el cervell en la rehabilitació de persones que han patit un ictus, i també en el tractament de migranyes i fibromiàlgia. “Neuroelèctrics ha començat els assajos clínics per aconseguir la certificació de l’oficina reguladora dels Estats Units per tractar un tipus d’epilèpsia per a la qual no hi ha un tractament amb fàrmacs”, explica Soria. Les aplicacions altament innovadores desenvolupades pel projecte Luminous permetran el desenvolupament de tractaments per a pacients en coma, amb problemes de son o per a malats d’ELA.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.