Innovació

L’embaràs, al mòbil

iNatal acompanya les dones en tot el procés de gestació, mostrant-los informació sobre el fetus i aportant consells nutricionals, a més d’assessorament mèdic especialitzat

Tenir un nen és una experiència única, vital, però hau­ria de com­por­tar menys estrès i angoixa, sobre­tot per a les mares prin­ci­pi­ants. Amb aquesta idea va néixer iNa­tal, la pri­mera apli­cació de mòbil cata­lana que acom­pa­nya i ori­enta la dona en tot el procés fins al part. La usuària s’ha de regis­trar intro­duint el seu nom, pes, alçada i la data de la seva dar­rera regla. A par­tir d’aquí, iNa­tal pauta un calen­dari fins al part i va infor­mant set­mana rere set­mana dels can­vis del cos de la dona i del fetus, mesu­rant-ne el pes, el crei­xe­ment, l’apa­rició d’extre­mi­tats...

També es poden con­sul­tar les eco­gra­fies, quin és l’estat d’ànim de l’emba­ras­sada, els símpto­mes, si tindrà vòmits… “L’apli­cació aporta infor­mació per­so­na­lit­zada i rigo­rosa d’espe­ci­a­lis­tes. Informa la dona dels can­vis que anirà patint i com­ple­menta tota aquesta infor­mació amb con­sells set­ma­nals del que pot men­jar i el que no. Fa una guia nutri­ci­o­nal i també pro­posa recep­tes”, explica Marc Coll, direc­tor tècnic de Six­te­mia Mobile Apps Stu­dio, una empresa giro­nina i cre­a­dora d’aquest pro­jecte, encar­re­gat per la Fun­dació Medi­cina Fetal Bar­ce­lona. El seu por­tal ina­tal.org rep 6 mili­ons de visi­tes anu­als. Un altre dels con­tin­guts interes­sants és l’apor­tació d’un expert en mind­ful­ness, que pre­para un pla de ses­si­ons mati­nals de medi­tació, incor­po­rant àudios. Hi ha un sis­tema d’aler­tes per recor­dar a la usuària els can­vis set­ma­nals, que apor­ten nova infor­mació, i ofe­reix crear un diari per­so­nal. També hi ha infor­mació sobre el post­part i la lactància. “És una apli­cació de tipus mèdic i s’hi poden afe­gir també els con­tac­tes dels ginecòlegs i les visi­tes pro­gra­ma­des. La idea és cen­tra­lit­zar tota la infor­mació en aquesta app, que tècni­ca­ment no és gaire com­pli­cada, però que és molt potent quant a con­tin­guts (s’han digi­ta­lit­zat més de 300 docu­ments per poder ser visu­a­lit­zats), que, a més, són de molta qua­li­tat i de gent molt experta”, afe­geix el res­pon­sa­ble d’aquesta eina, que va tenir 2.000 descàrre­gues la pri­mera set­mana.

En l’àmbit de la medi­cina, una altra apli­cació desen­vo­lu­pada per l’empresa és Pukono, que guia els malalts d’hiper­tensió i insu­ficiència renal sobre què poden men­jar i què no, “amb una base de dades espec­ta­cu­lar”. Pro­mo­guda per les fun­da­ci­ons Alt­haia i Alícia, Pukono mos­tra una ali­men­tació ade­quada i també sug­ge­reix recep­tes als malalts.

Des de Banyoles

L’any 2007, Marc Coll i Josep Maria Teixidor, director comercial, van fundar Sixtemia Mobile Apps Studio a Banyoles. Ara, instal·lats al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona i compartint espai amb Playbrand, tenen deu treballadors i fa una dècada que creen aplicacions per a clients importants com la Fundació del FC Barcelona, TV3, Catalunya Ràdio, la Sagrada Família, el Gran Teatre del Liceu i Heineken. Habituals del Mobile World Congress, hi han presentat diverses aplicacions, com el servei Mobappi d’apps per a ajuntaments, que permet als usuaris comunicar al seu consistori en temps real incidències en el servei d’escombraries o desperfectes en el mobiliari urbà, per exemple.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.