Innovació

Orgues del segle XXI

La tradició i la investigació es fusionen en un ofici singular i amb molta història que s’adapta als nous temps i usos, entre ells el turístic

En plena ebu­llició turística i al cor de Ciu­tat Vella acce­deixo com puc a la cate­dral de Bar­ce­lona. Un cop a dins, un orgue majestuós atrau tota la meva atenció. Però, defi­ni­ti­va­ment, el temps s’atura quan m’intro­du­eixo als pas­sa­dis­sos inte­ri­ors reser­vats al seu accés. Pedra, temps, art, història… i música, perquè Albert Blan­ca­fort, el meu guia par­ti­cu­lar, començar a tocar l’ances­tral ins­tru­ment. I és que al seu taller es dedica a això. Bé, no a tocar, però si a cons­truir, man­te­nir i res­tau­rar tot tipus d’orgues arreu del món. “El meu pare va començar la res­tau­ració d’aquest a finals dels anys vui­tanta i la va aca­bar el 1994”, recorda aquest mes­tre orgue­ner, que super­visa el fun­ci­o­na­ment cor­recte dels 3.500 tubs d’aquesta peça, cons­truïda el 1538.

“Des que vaig aga­far el taller l’he ori­en­tat més a fer obres més con­tem­porànies i avant­guar­dis­tes. Els orgues són ins­tru­ments vius. N’hi ha de gòtics, renai­xen­tis­tes, bar­rocs, clàssics, romàntics, simfònics… Ara, en el segle XXI, també volem crear el nos­tre tipus d’orgue. Gaudí no va dei­xar cap indi­cació de com havia de ser l’orgue de la Sagrada Família, per la qual cosa el vaig haver de crear. N’hem fet un, però en fal­ten tres o qua­tre”, explica Blan­ca­fort, que des­criu amb passió l’evo­lució de l’estil d’aquest ins­tru­ment del segle III a.c. fins als nos­tres dies. “Tre­ba­llem amb mate­ri­als molt nobles (fusta mas­sissa, estany, coure...) i tècni­ques anti­gues. Però alhora amb noves tec­no­lo­gies: màqui­nes làser i de con­trol numèric, mesu­ra­ments digi­tals, fibra de car­boni, titani…”, afirma Blan­ca­fort, que ha inves­ti­gat deu anys amb la Uni­ver­si­tat de Stutt­gart l’apli­cació d’aquests con­cep­tes. En aques­tes obres, que “han de durar segles”, apli­quen tècni­ques electròniques per millo­rar l’acústica. Tota la feina imma­te­rial, rela­ci­o­nada amb el so, com fer els forats, és tant o més impor­tant. “De fet, cada tub és com una veu”, asse­gura. També han evo­lu­ci­o­nat els usos. Pri­mer tenia un ús litúrgic i després per a con­certs. Ara ha sor­git el turístic, per omplir de sono­ri­tat (pot ser pro­gra­mada) grans espais.

Blancafort i Collbató

A Collbató, el municipi amb més llarga tradició de construcció d’orgues de l’Estat espanyol des del 1925, Gabriel Blancafort va fundar el seu taller artesanal l’any 1963. El 1998 el seu fill, l’Albert, va agafar el testimoni i va crear la societat Blancafort, Orgueners de Montserrat. La trajectòria de l’Albert li ha valgut ser membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, Premi Nacional d’Artesania 2015 “per la seva excel·lència en l’ofici reconeguda a nivell internacional” i Medalla d’Or al Mèrit Europeu el 2017. Albert Blancafort és mestre artesà orguener, distinció atorgada pel Departament d’Empresa i Coneixement a través del CCAM.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor