Innovació

Solidaritat i justícia en una ampolla de vi

Lovers Wine Elegance ven per internet vi de la DO Montsant i destina el 40% dels guanys a ajudar els presos polítics i els líders independentistes exiliats

ADVERTÈNCIA
L’Oficina Espanyola de Patents i Marques va voler vetar l’ús del llaç groc a les etiquetes

Una copa de vi per la lli­ber­tat dels pre­sos polítics. L’empresa Lovers Wine Ele­gance ha creat Alli­bera’m, un vi que busca ser una expressió de “soli­da­ri­tat” amb els líders inde­pen­den­tis­tes que estan empre­so­nats o que es van haver de refu­giar a l’estran­ger per bur­lar la per­se­cució de la justícia espa­nyola. El vi es pro­du­eix al Pri­o­rat i llu­eix un gran llaç groc a l’eti­queta, mal­grat que l’Ofi­cina Espa­nyola de Patents i Mar­ques en va inten­tar pro­hi­bir l’ús al·legant que era un símbol polític que podia plan­te­jar pro­ble­mes de cons­ti­tu­ci­o­na­li­tat. Mal­grat l’advertència, el llaç groc s’ha man­tin­gut i segueix ben visi­ble a la part cen­tral de les ampo­lles. Ara bé, la ini­ci­a­tiva de l’Alli­bera’m no és només una qüestió d’imatge: els pro­duc­tors afir­men que el 40% de la recap­tació que acon­se­guei­xin amb les ven­des es des­ti­narà a finançar les cai­xes de soli­da­ri­tat. En con­cret, el 40% dels bene­fi­cis obtin­guts per la venda d’aquest vi es des­ti­na­ran a l’Asso­ci­ació Cata­lana pels Drets Civils, l’enti­tat cre­ada per fami­li­ars dels líders inde­pen­den­tis­tes empre­so­nats i a l’estran­ger

“És un vi soli­dari que par­teix de la pròpia ini­ci­a­tiva d’una empresa pri­vada”, afirma Joan Car­les Bel­tran, fun­da­dor de Wine Lovers Ele­gance. Des­vin­cula el pro­jecte de qual­se­vol impuls asso­ci­a­tiu i l’emmarca com una reacció per la difícil situ­ació que patei­xen els empre­so­nats i exi­li­ats.

El vi Alli­bera’m només es pot adqui­rir a través d’inter­net. El preu de l’ampo­lla és de 6,8 euros i la caixa de sis uni­tats es pot adqui­rir per 40,8. Més enllà del seu ves­sant soli­dari i rei­vin­di­ca­tiu, el vi es pre­senta com un pro­ducte de qua­li­tat i amb les carac­terísti­ques d’auten­ti­ci­tat dels vins que nei­xen a la comarca del Pri­o­rat. És un vi negre, de color roig intens amb mati­sos vio­le­tes i en què des­ta­quen les aro­mes flo­rals. Està ela­bo­rat amb les vari­e­tats gar­natxa, mer­lot, ull de lle­bre i cari­nyena de la D.O. Mont­sant. Durant la pre­sen­tació de l’Alli­be­ram, el som­me­lier Xavi Viles va posar de mani­fest l’equi­li­bri acon­se­guit i va des­ta­car que con­si­dera “excel·lent” la relació entre el preu i la qua­li­tat del pro­ducte. Viles va des­ta­car que la DO Mont­sant “lliga molt bé” amb les deman­des del vi. “És un vi per gau­dir i, a més, per donar suport a una causa solidària i rei­vin­di­ca­tiva”, va valo­rar.

La dene­gació, per part de l’Ofi­cina Espa­nyola de Patents i Mar­ques, de l’ús del llaç groc com a logo­tip ha aju­dat a donar més ressò a la ini­ci­a­tiva de Lovers Wine Ele­gance. Segons l’advertència que els va fer l’orga­nisme espa­nyol que s’encar­rega de regis­trar mar­ques, patents i logo­tips, el llaç groc genera pro­ble­mes de cons­ti­tu­ci­o­na­li­tat i la seva expo­sició en un pro­ducte que va des­ti­nat a la venda al públic podria repre­sen­tar una irre­gu­la­ri­tat. Ara bé, l’avís no ha fet que els impul­sors del pro­jecte fes­sin marxa enrere, al con­trari: no només man­te­nen el llaç groc ben gros a l’eti­queta, sinó que, a més, hi han afe­git el mot cen­su­rat per dei­xar constància de qui­nes han estat les pres­si­ons rebu­des per part de l’ofi­cina de patents espa­nyola. Joan Car­les Bel­tran ha asse­nya­lat que la com­pa­nyia ha regis­trat el nom del vi, però no el logo­tip del llaç. Amb tot, asse­gura que el poden uti­lit­zar perquè es tracta d’un símbol “uni­ver­sal”.

Mal­grat la nega­tiva de l’Ofi­cina Espa­nyola de Patents i Mar­ques, Bel­tran posa de relleu que van con­cloure que l’eti­queta del vi havia d’incloure el llaç groc perquè és el símbol “més repre­sen­ta­tiu” de la situ­ació que estan vivint els líders inde­pen­den­tis­tes. El fun­da­dor de Lovers Wine Ele­gance va expli­car durant la pre­sen­tació del pro­ducte que el fet d’afe­gir la paraula cen­su­rat al damunt de la imatge del llaç fa que el logo­tip final encara sigui “més rei­vin­di­ca­tiu” i més “potent” que la pro­posta ori­gi­nal, que única­ment incloïa el llaç groc.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor