Innovació

Ni una gota perduda

The Blue Dots aplica la intel·ligència artificial a l’agricultura i desenvolupa un sistema de monitoratge dels camps per optimitzar el consum d’aigua i de fertilitzants i per millorar el rendiment de les collites

L’escas­se­dat d’aigua és un pro­blema greu i real a la Terra. Cada gota compta. Segons un informe de les Naci­ons Uni­des, l’agri­cul­tura aca­para el 70% dels recur­sos d’aigua dolça. La indústria i el con­sum domèstic repre­sen­ten el 20% i el 10% res­tant, res­pec­ti­va­ment. Vet­llar per un ús efi­ci­ent de l’aigua en l’agri­cul­tura té un impacte enorme sobre el seu con­sum total. A Cata­lu­nya, hi ha una superfície de reg agrícola de prop de 350.000 hectàrees. No exis­teix el sis­tema de reg per­fecte per a totes les con­di­ci­ons, ja que cada planta, sol i ubi­cació té unes neces­si­tats dife­rents, però, segons el Depar­ta­ment d’Agri­cul­tura, l’eficiència del sis­tema de reg per gra­ve­tat i aspersió no supera el 60%. El reg loca­lit­zat pot acon­se­guir una eficiència del 80%.

La start-up cata­lana The Blue Dots ha creat un dis­po­si­tiu que moni­tora els camps de cul­tiu amb l’objec­tiu d’aug­men­tar la collita fins a un 25% i reduir fins a un 30% l’ús de recur­sos com l’aigua, els fer­ti­lit­zats i els pes­ti­ci­des. El sis­tema es basa en l’ús de la intel·ligència arti­fi­cial, que ana­litza en temps real una tren­tena de paràmetres mesu­rats per un con­junt de sen­sors aeris i ter­res­tres.

D’aquesta manera, el dis­po­si­tiu, que s’ins­tal·la de manera sen­zi­lla al camp, mesura i reco­pila dades com la velo­ci­tat del vent, la humi­tat de l’aire i de la terra, la presència de pla­gues, la pro­ba­bi­li­tat de pluja i gela­des i la humi­tat de les fulles, entre d’altres. Així, l’agri­cul­tor pot saber les con­di­ci­ons cli­ma­tològiques en temps real i conèixer amb ante­lació pro­ble­mes com­ple­xos com la falta de nutri­ents als con­reus o l’existència de pla­gues, per tal de poder tenir major fle­xi­bi­li­tat i pre­visió a l’hora de resol­dre aques­tes pro­blemàtiques.

Les dades ana­lit­za­des, que es basen en les neces­si­tats específiques de cada con­reu, s’actu­a­lit­zen cons­tant­ment al web creat per la start-up per tal que l’usu­ari pugui super­vi­sar l’estat dels camps. A més, en cas que hi hagi alguna ano­ma­lia o risc, el sis­tema envia una alarma per infor­mar l’agri­cul­tor. Tal com explica Edu­ard Caba­nas, direc­tor gene­ral de The Blue Dots, “l’usu­ari pot esco­llir entre la com­bi­nació d’unes 35 dades que siguin d’interès per moni­to­rar el seu camp i acon­se­guir avi­sos més per­so­na­lit­zats i pre­ci­sos”. “Per a un usu­ari que tin­gui un camp de frui­ters és impres­cin­di­ble mesu­rar la tem­pe­ra­tura ambi­ent, ja que una gelada durant l’hivern pot mal­me­tre la collita i pro­vo­car pèrdues econòmiques impor­tants”, afe­geix.

“Els camps de cul­tiu sem­pre s’han ges­ti­o­nat de manera molt tra­di­ci­o­nal, sense poder ofe­rir solu­ci­ons con­cre­tes als pro­ble­mes medi­am­bi­en­tals i d’eficiència de l’aigua, una de les pre­o­cu­pa­ci­ons més impor­tants dels agrònoms actu­als”, argu­menta Caba­nas. D’aquesta manera, la tec­no­lo­gia cre­ada per la start-up cata­lana, que també es pot apli­car a jar­dins i camps de golf, per­met que els usu­a­ris opti­mit­zin els recur­sos i redu­ei­xin cos­tos econòmics. “Per con­tro­lar les pla­gues s’acos­tuma a fumi­gar tot el camp i això suposa un impor­tant cost econòmic. Però amb la nova tec­no­lo­gia es pot fer una anàlisi més pre­cisa i fumi­gar única­ment l’arbre o la planta que es pot veure per­ju­di­cat per la plaga”, explica el direc­tor gene­ral de l’empresa.

The Blue Dots, fun­dada aquest 2018, ja dis­posa dels pri­mers pro­to­tips del dis­po­si­tiu i pre­veu començar a comer­ci­a­lit­zar el seu ser­vei a par­tir d’aquest mes a Cata­lu­nya i en països de l’Amèrica Lla­tina, com Colòmbia i Costa Rica.

Una de les deu iniciatives seleccionades

The Blue Dots, amb seu a Sant Cugat del Vallès, és una de les deu start-ups que participa en el programa IQS Next Tech impulsat per ACCIÓ –l’agència de la Generalitat de Catalunya per a la competitivitat de l’empresa, que depèn del Departament d’Empresa i Coneixement– i organitzat per l’IQS Tech Factory, el centre d’emprenedoria de l’IQS. Es tracta de la segona edició d’aquest programa d’acceleració que ofereix a les empreses emergents seleccionades formació individualitzada durant sis mesos per treballar cadascuna de les fases de la cadena de valor dels seus productes i arribar al procés d’industrialització.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.