Innovació

Evaporar un problema pudent

Eurecat impulsa una solució per accelerar el tractament dels purins i per reduir-ne les emissions

Els purins són un pro­blema de difícil gestió. El seu alt con­tin­gut en nitro­gen repre­senta una ele­vada poten­ci­a­li­tat con­ta­mi­nant per a les aigües sub­terrànies de l’entorn i, per això, és essen­cial evi­tar-ne la sobre­sa­tu­ració en ter­renys molt sen­si­bles a rebre’n, bàsica­ment camps de cul­tiu pro­pers a gran­ges i explo­ta­ci­ons rama­de­res. Ara bé, trans­por­tar els purins a altres zones menys satu­ra­des repre­senta un cost. Inves­ti­ga­dors del cen­tre tec­nològic Eure­cat-CTM (mem­bre de Tec­nio) han par­ti­ci­pat en el desen­vo­lu­pa­ment d’una nova solució que per­met la con­cen­tració de purins de manera acce­le­rada per reduir els cos­tos de trans­port, amb la qual cosa es pot enviar de forma més econòmica a zones on hi ha dèficit de fer­ti­lit­zants i con­tri­buir així a reduir l’ús de químics. S’ha tro­bat una solució per eva­po­rar de manera òptima i acce­le­rada el con­tin­gut aquós dels purins, trac­tats prèvia­ment amb un sis­tema de sepa­ració sòlid-líquid. En aquest sen­tit, el sis­tema ha permès reduir per eva­po­ració més d’un 70% del con­tin­gut líquid, con­cen­trant d’aquesta manera els nutri­ents. Es cal­cula que aquest nou procés per­metrà la reducció del volum dels purins, de manera que es rebai­xa­ran els cos­tos de trans­port a menys de 6 euros el metre cúbic produït.

El pro­jecte, que s’ano­mena SOLAR­PUR i que està lide­rat per les empre­ses SUD Reno­va­bles i CIM Aigua, té un impor­tant poten­cial per a les zones de Cata­lu­nya amb una ele­vada con­cen­tració de nitrats a l’aigua sub­terrània i pre­veu també la seva apli­cació en altres zones de l’Estat espa­nyol i d’Europa que patei­xen el mateix pro­blema. La tec­no­lo­gia es basa en un sis­tema d’eva­po­ració inten­siva opti­mit­zada que fa pos­si­ble obte­nir menys volum de purí d’una manera més efi­ci­ent que l’eva­po­ració solar, uti­lit­zant un con­trol de la ven­ti­lació auto­ma­tit­zat que mesura vari­a­bles d’entorn com poden ser la tem­pe­ra­tura, la humi­tat i la radi­ació solar. Amb aquesta anàlisi dels sen­sors és pos­si­ble deter­mi­nar el moment de ven­ti­lació idoni per maxi­mit­zar l’eva­po­ració i que sigui més ràpida, al davant del sis­tema de bassa oberta on es va eva­po­rant per l’acció de la radi­ació solar. SOLAR­PUR ha impli­cat la cons­trucció d’una planta pilot amb una bassa coberta dotada d’un sis­tema de con­trol avançat que ha permès inten­si­fi­car l’eva­po­ració natu­ral, a par­tir de la cap­tació de radi­ació solar tèrmica i d’un con­trol ínte­gre de les con­di­ci­ons ambi­en­tals, així com l’apor­tació d’exce­dent d’ener­gia elèctrica pro­vi­nent d’una ins­tal·lació foto­vol­taica per a auto­con­sum. Aquest sis­tema de con­trol ha permès, com a mínim, doblar la ràtio d’eva­po­ració solar natu­ral.

Un viver d’innovació per a les pimes

Eurecat és el Centre Tecnològic de Catalunya, un dels centres d’aquest tipus de referència a Europa. Té 650 treballadors i un volum anual d’ingressos superior als 50 milions d’euros. En els darrers tres anys, Eurecat ha crescut un 55% en ingressos i un 89% en nombre de clients.

El govern ha aprovat recentment concedir-li un ajut de 20 milions d’euros. Es tracta d’una subvenció per accelerar la transferència de tecnologia a les pimes catalanes.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor